Toelichting op aanscherping reisadvies Kroatië

Het reisadvies voor Kroatie is op 21 juli 2020 van ‘geel’ naar ‘oranje’ gegaan. De afgelopen dagen hebben veel mensen hierover contact met het ministerie opgenomen. Hieronder een korte reactie op alle e-mails en berichten die wij hebben ontvangen.

Den Haag, 23 juli 2020

Geachte heer of mevrouw,

Hartelijk dank voor uw bericht, over het reizen naar, in of vanuit Kroatië. Op dit moment is het reisadvies ‘oranje’. Dit betekent dat niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Dit heeft te maken met het toegenomen aantal besmettingen in het land de afgelopen weken.

Waar het ministerie op let bij het opstellen van het reisadvies, leest u hier: Reisadviezen in coronatijd; wie, hoe, wat, waar en waarom?

Voor het reisadvies wordt door het RIVM bijvoorbeeld ook gekeken naar onder meer het aantal nieuwe besmette personen in de afgelopen twee weken, het aantal uitgevoerde tests en of de besmettingen toenemen of afnemen. Maar ook welke maatregelen er door landen genomen worden om het aantal besmettingen weer omlaag te krijgen en hoe die maatregelen worden nageleefd. Die factoren worden samen beoordeeld voordat een reisadvies wordt aangepast.

Omdat bij het (terug)reizen uit een land dat vanwege gezondheidsreden een oranje reisadvies heeft gezondheidsrisico’s gelden voor mogelijke verspreiding van het corona virus in Nederland wordt u dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wat dat betekent leest u hier: In thuisquarantaine bij terugkomst uit een land met een oranje or rood reisadvies

We begrijpen dat het niet fijn is om dit bericht te krijgen, zeker als het reisadvies toen u vertrok nog geel was, maar door dit advies wel op te volgen draagt u echt bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland.

Aanpassingen van het reisadvies kunnen gevolgen hebben voor uw reis naar en/of verblijf. Lees daarom het reisadvies goed door en overleg met uw reisorganisatie, reisverzekering en vervoersmaatschappij over de eventuele gevolgen. Deze organisaties kunnen uw vragen over de gevolgen van uw eventuele geboekte reis of dekking van uw verzekering het beste beantwoorden.

Voor het actuele reisadvies zie: Het reisadvies voor Kroatië.

U moet rekening blijven houden met het feit dat de lokale autoriteiten de maatregelen verder kunnen aanscherpen. Het is niet mogelijk om van tevoren aan te geven wat deze maatregelen zullen zijn. Het reisadvies toont de actuele situatie en kan wijzigen. Houdt dan ook goed het reisadvies in de gaten. Download onze BZ Reisapp, daarmee bent u altijd op de hoogte van de meest actuele situatie. Wij adviseren u om zich aan te melden via de 247 informatieservice. Via deze service kan de ambassade berichten sturen naar iedereen die zich in Kroatië bevindt.

Of u uw reis moet laten doorgaan, of eerder terug moet keren, is een beslissing die u zelf moet nemen. Met ons reisadvies geven wij u informatie om deze beslissing te kunnen nemen.

wij wensen u een veilig verblijf of reis, in alle gezondheid toe.

Met vriendelijke groet,

24/7 BZ Contactcenter

Directie Consulaire Zaken en Visumbeleid

Ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden