NederlandWereldwijd

Ik werk buiten Nederland en ben ziek geworden. Wat nu?

Werkt u buiten Nederland en kunt u door ziekte niet werken? Misschien moet uw werkgever uw loon doorbetalen of heeft u recht op een ziektewetuitkering. Wat u moet doen, hangt af van het land waar u bent verzekerd en van het land waar u werkt.

1. Ben ik verzekerd?

Wilt u weten waar u in uw situatie recht op heeft? Controleer dan eerst of u bent verzekerd voor de gevolgen van inkomensverlies door ziekte. En zo ja in welk land. Dit kan Nederland zijn, maar ook een ander land.

Controleer waar u bent verzekerd

2. Waar heb ik recht op?

Zoek daarna uit waar u recht op heeft. Soms moet uw werkgever uw loon doorbetalen, soms heeft u recht op een ziektewetuitkering. Naast het land waar u bent verzekerd hangt dit ook af van het land waar u werkt.  

3. Ziektewetuitkering aanvragen

Heeft u recht op een ziektewetuitkering? Hoe u de uitkering aanvraagt verschilt per land. Meestal vraagt u de ziektewetuitkering aan bij de uitkeringsorganisatie van het land waar u werkt.

Lees hoe u een ziektewetuitkering aanvraagt

4. Hoogte en duur ziektewetuitkering

De hoogte en de duur van een ziektewetuitkering verschillen per land. Het bedrag van de uitkering en hoelang u deze krijgt is in Nederland anders dan bijvoorbeeld in België.

Lees meer over de hoogte en duur van een ziektewetuitkering

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.