NederlandWereldwijd

Ik word werkloos buiten Nederland. Wat nu?

Werkt u buiten Nederland en wordt u volledig of gedeeltelijk werkloos? Dan heeft u misschien recht op een werkloosheidsuitkering. In welk land u een werkloosheidsuitkering aanvraagt, hangt af van uw situatie. U moet aan voorwaarden voldoen om deze uitkering te krijgen.

Afhankelijk van uw situatie heeft u mogelijk recht op een werkloosheidsuitkering uit Nederland of uit een ander land.

Lees wat een werkloosheidsuitkering is

1. Waar bent u verzekerd?

Wilt u weten of u een werkloosheidsuitkering kunt aanvragen? En in welk land u deze uitkering dan aanvraagt? Dan moet u eerst uitzoeken of u bent verzekerd voor de gevolgen van werkloosheid, en in welk land. Dit kan Nederland zijn, maar ook een ander land.

Controleer waar u bent verzekerd

2. Waar heeft u recht op en in welk land?

Zoek uit in welk land u een werkloosheidsuitkering kunt aanvragen. Naast het land waar u bent verzekerd hangt dit ook af van uw situatie. Bijvoorbeeld in welk land u werkt. En of u in het buitenland blijft of terugkeert naar Nederland. Om een werkloosheidsuitkering te krijgen, moet u voldoen aan alle voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per land.

Lees of u recht heeft op een werkloosheidsuitkering

3. Werkloosheidsuitkering aanvragen

Hoe u een werkloosheidsuitkering aanvraagt verschilt per land. U vraagt de uitkering aan bij de uitkeringsorganisatie van het betreffende land. In Nederland is dat UWV.

Lees hoe u een werkloosheidsuitkering aanvraagt

4. Hoogte en de duur werkloosheidsuitkering

De hoogte en de duur van een werkloosheidsuitkering verschillen per land. Een WW-uitkering uit Nederland verschilt qua duur en hoogte bijvoorbeeld met een werkloosheidsuitkering uit Belgiƫ.

Lees meer over de hoogte en duur van een werkloosheidsuitkering

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons