Paspoort en ID-kaart aanvragen

Woont u als Nederlander in het buitenland? Dan kunt u een paspoort of identiteitskaart aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat. U kunt hiervoor ook naar een aantal Nederlandse grensgemeenten en Schiphol.

Met een paspoort en identiteitskaart (ID-kaart) kunt u zich identificeren en reizen. Beide documenten zijn 10 jaar geldig voor mensen boven de 18 jaar. Tot 18 jaar is dat 5 jaar.

Verschil paspoort en identiteitskaart (ID-kaart)

Paspoort

Een nationaal paspoort is een identiteitsbewijs waarmee u wereldwijd kunt reizen. Het bevat vingerafdrukken in een chip om vervalsing en misbruik te voorkomen. Controleer voordat u op reis gaat of u ook een visum voor uw bestemming nodig heeft.

Identiteitskaart

Een ID-kaart is geldig in de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland.

Op Rijksoverheid.nl leest u meer verschillen tussen paspoorten en ID-kaarten.

Paspoort of ID-kaart voor kinderen

Kinderen hebben altijd een eigen paspoort of ID-kaart nodig om naar andere landen te reizen. Zij mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Gaat u met uw kinderen op reis? Dan krijgt u te maken met extra regels voor het reizen met minderjarige kinderen.

Nationaliteit

Verklaring Nederlanderschap

Vraagt u alleen een paspoort aan om uw Nederlandse nationaliteit te behouden? Dan kunt u ook een verklaring van Nederlanderschap aanvragen. Dat is goedkoper. En u hoeft niet persoonlijk langs te komen op een ambassade of consulaat.

Dubbele nationaliteit

Heeft u een dubbele nationaliteit? En vraagt u niet op tijd een Nederlands paspoort aan? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit verliezen.

Burgerservicenummer (BSN)

Als u een burgerservicenummer heeft, komt dat ook in paspoort of ID-kaart te staan. Het is dan een van de persoonsgegevens in uw reisdocument.

Heeft u geen BSN? Dan staat dit ook niet in uw paspoort of ID-kaart. U kunt dit veld leeglaten op het formulier voor uw aanvraag.