NederlandWereldwijd

Ik heb een minderjarig Nederlands kind. Kan ik een faciliterend visum voor Nederland krijgen?

Bent u de ouder van een Nederlands kind jonger dan 18 jaar? In sommige situaties kunt u een gratis faciliterend Schengenvisum krijgen voor uw reis naar Nederland. Check of u aan de voorwaarden voldoet.

Controleer de voorwaarden

U kunt een faciliterend visum krijgen als u aan de volgende 4 voorwaarden voldoet:

1. Uw kind heeft de Nederlandse nationaliteit

U bent de ouder van een kind met de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u de biologische ouder, stiefouder, opvangouder of pleegouder bent van dit kind.

2. Uw kind is minderjarig

Uw kind is jonger dan 18 jaar.

3. U kunt bewijzen dat u langdurig contact heeft met uw kind

U kunt met documenten laten zien dat uw kind bij u woont. Bijvoorbeeld met een bewijs van inschrijving bij de gemeente. Woont uw kind niet bij u? Dan moet u met documenten kunnen laten zien dat u langdurig contact heeft met uw kind. Bijvoorbeeld met bewijs van schriftelijk contact, financiƫle steun, bezoeken en telefoongesprekken.

4. U reist naar Nederland om bij uw kind te wonen

U vraagt het visum aan om naar Nederland te reizen. Het doel van uw reis is om samen met uw kind in Nederland te wonen.

Heeft u een ander kind jonger dan 18 jaar? En is dat kind een (half)broer of (half)zus van uw Nederlandse kind? Als uw kind een visum nodig heeft, kunnen zij in sommige situaties ook een faciliterend visum krijgen. Check of uw kind aan de voorwaarden voldoet op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Lees de voorwaarden voor de broer of zus van uw Nederlandse kind

Voldoet u aan de voorwaarden?

Voldoet u aan alle 4 de voorwaarden? Dan kunt u een gratis faciliterend Schengenvisum aanvragen. Houd bij uw aanvraag rekening met de volgende zaken:

Voldoet u niet aan de voorwaarden?

Voldoet u niet aan 1 of meerdere voorwaarden? Dan kunt u geen gratis faciliterend Schengenvisum krijgen. Voor uw reis naar Nederland kunt u een Schengenvisum aanvragen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.