NederlandWereldwijd

Ik ben familie van een EU/EER-burger of Zwitser. Kan ik een faciliterend visum voor Nederland krijgen?

Bent u familie van iemand met de nationaliteit van een land in de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen (EER) of Zwitserland? In sommige situaties kunt u een gratis faciliterend Schengenvisum krijgen voor uw reis naar Nederland. Check of u aan de voorwaarden voldoet.

Informatie: Bent u familie van een Nederlander? Dan gelden er andere voorwaarden.
Check de voorwaarden voor ouders van een Nederlands kind
Check de voorwaarden voor andere familieleden van Nederlanders

Controleer de voorwaarden

U kunt een faciliterend visum krijgen als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

1. U bent een direct familielid

U bent een direct familielid van iemand met de nationaliteit van een land in de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein en Noorwegen (EER) of Zwitserland.

 • U bent de echtgenoot van een EU/EER-burger of Zwitser.
 • U bent de geregistreerd partner van een EU/EER-burger of Zwitser. Het partnerschap moet zijn geregistreerd in een EU-land, EER-land of Zwitserland.
 • U bent het kind of het kleinkind van een EU/EER-burger of Zwitser. En u bent jonger dan 21 jaar.
 • U bent het kind of het kleinkind van een EU/EER-burger of Zwitser. U bent 21 jaar of ouder. En u bent financieel afhankelijk van uw ouder of grootouder.
 • U bent het kind of het kleinkind van de echtgenoot of geregistreerd partner van een EU/EER-burger of Zwitser. En u bent jonger dan 21 jaar.
 • U bent het kind of het kleinkind van de echtgenoot of geregistreerd partner van een EU/EER-burger of Zwitser. U bent 21 jaar of ouder. En u bent financieel afhankelijk van uw ouder of grootouder of van hun echtgenoot of geregistreerd partner.
 • U bent de ouder of grootouder van een EU/EER-burger of Zwitser. En u bent financieel afhankelijk van uw kind of kleinkind.
 • U bent de ouder of grootouder van de echtgenoot of geregistreerd partner van een EU/EER-burger of Zwitser. En u bent financieel afhankelijk van uw kind of kleinkind of van hun echtgenoot of geregistreerd partner.
 • U bent een ander familielid van een EU/EER-burger of Zwitser. Bijvoorbeeld een oom, tante, neef of nicht. En 1 van de 3 situaties geldt voor u:
  • U bent financieel afhankelijk van dit familielid.
  • U woont bij dit familielid.
  • U bent ernstig ziek en heeft zorg nodig van dit familielid

2. U kunt uw familieband bewijzen

U kunt uw familieband laten zien met documenten, bijvoorbeeld een huwelijksakte of geboorteakte. Geldt de voorwaarde dat u financieel afhankelijk bent van uw familielid? Of dat u bij uw familielid woont of zorg nodig heeft van uw familielid? Dan moet u dit ook kunnen bewijzen.

3. U reist naar of met uw familielid

U reist naar uw familielid in Nederland. Of uw familielid reist samen met u mee naar Nederland.

Voldoet u aan de voorwaarden?

Voldoet u aan alle 3 de voorwaarden? Dan kunt u een gratis faciliterend Schengenvisum aanvragen. Houd bij uw aanvraag rekening met de volgende zaken:

Voldoet u niet aan de voorwaarden?

Voldoet u niet aan 1 of meerdere voorwaarden? Dan kunt u geen gratis faciliterend Schengenvisum krijgen. Voor uw reis naar Nederland kunt u een Schengenvisum aanvragen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.