Nederland Wereldwijd

Verklaring van woonplaats aanvragen in Hongarije

Bent u Nederlander, woont u in Hongarije en heeft u een verklaring van woonplaats nodig? U kunt deze verklaring via e-mail aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Boedapest.

Let op: Staat u in Nederland ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP)? Vraag de verklaring dan aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Mogelijk moet u de verklaring laten vertalen en legaliseren.

Via de onderstaande stappen vraagt u via e-mail een verklaring van woonplaats aan.

Stap 1: Verzamel de juiste documenten

Voor het aanvragen van een verklaring van woonplaats heeft u nodig:

 • Een geldig Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).
 • Een bewijs van adres, bijvoorbeeld een inschrijving van uw gemeente. Is dat niet beschikbaar in uw land? Gebruik dan een bankafschrift, gasrekening of elektriciteitsrekening van de afgelopen maand met daarop uw naam en adres. U kunt ook een huurcontract gebruiken als daar uw adres op staat.
 • Bewijs dat u legaal in het land woont waar u de verklaring aanvraagt. Bijvoorbeeld met uw verblijfsvergunning, werkvergunning of studievisum.

Heeft u alle benodigde documenten? Maak dan van alle documenten een pdf. Een foto van uw documenten is niet toegestaan.

Stap 2: Mail de documenten naar de ambassade

Stuur een e-mail naar de Nederlandse ambassade in Boedapest: bdp-ca@minbuza.nl.

Vermeld in uw mail:

 • de naam van de verklaring (in het onderwerp van uw e-mail).
 • uw voornaam en achternaam (in het onderwerp van uw e-mail).
 • uw (mobiele) telefoonnummer.
 • waar u de verklaring voor nodig heeft. Het doel van de verklaring wordt vermeld op de verklaring.

Voeg de benodigde documenten als pdf toe in de bijlage van uw e-mail.

Is uw dossier niet compleet? Of is er iets onduidelijk of zijn er vragen? Dan kan het zijn dat u extra documenten op moet sturen.

Stap 3: Betaal voor de verklaring

Het aanvragen van een consulaire verklaring kost geld. Is uw aanvraag compleet? Dan ontvangt u een e-mail met de volgende gegevens:

 • Het referentienummer dat u bij uw betaling moet gebruiken.
  Let op: zorg bij uw betaling dat u in de omschrijving het referentienummer gebruikt. Doet u dat niet? Dan zorgt dat voor vertraging bij de afgifte van de verklaring.
 • De betaalinstructies: maak het bedrag in euro over naar de bankrekening van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Betaal het totaalbedrag volgens de ontvangen betaalinstructies.

Extra kosten bij originele verklaring

Als u de verklaring naar het Hongaars moet laten vertalen, heeft u een originele verklaring nodig. Vermeld dit dan duidelijk in uw e-mail.

In dit geval regelt de ambassade tegen extra kosten verzending via een koerier. Het verzenden van de verklaring is voor uw eigen risico.

U betaalt de extra kosten op het moment dat het document bij u bezorgd wordt. Afhankelijk van uw woonplaats, bedragen de extra kosten gemiddeld tussen de 3.000 en 4.000 Hongaarse Forint (HUF).

Meertalig standaard formulier (extra kosten)

Het kan zijn dat de Hongaarse autoriteiten om een meertalig standaard formulier (multi lingual standaard form) vragen. Dit formulier kunt u ook aanvragen bij de ambassade. Een meertalig standaard formulier kost € 23.

Wilt u dit formulier aanvragen? Dan maakt u hier een aparte overschrijving van. U betaalt dan 1 keer voor uw verklaring (€ 30) en 1 keer voor uw meertalig formulier (€ 23).

Stap 4: Ontvang de verklaring

Na ontvangst en verwerking van uw betaling, duurt het gemiddeld 10 werkdagen om uw aanvraag te verwerken. Moet u extra documenten opsturen omdat uw aanvraag niet compleet is? Dan duurt het langer.

Is uw betaling ontvangen en verwerkt? Dan ontvangt u de verklaring daarna via e-mail.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.