NederlandWereldwijd

Verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) in Zweden

Woont u in Zweden? En heeft u een verklaring van in leven zijn nodig? U kunt voorbedrukte verklaringen van in leven zijn gratis laten ondertekenen en stempelen bij ieder servicekantoor van de Zweedse Pensionsmyndigheten. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Wanneer heeft u een verklaring van in leven zijn nodig?

Nederlandse uitkeringsinstanties zoals het ABP en de Sociale Verzekeringsbank kunnen om een verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) vragen.

Wat heeft u nodig?

Om een verklaring van in leven zijn aan te vragen moet u in persoon langskomen bij de consulaire afdeling van de ambassade of het consulaat. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

 • u heeft een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart
 • uw nationaliteit of nationaliteiten kan of kunnen worden vastgesteld
 • uw adres en woonplaats kunnen worden vastgesteld. Bijvoorbeeld door een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont
 • uw burgerlijke staat kan worden vastgesteld: bijvoorbeeld door een huwelijksakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Stempelen van een verklaring van in leven zijn

Informatie: Ontvangt u een verzoek van de SVB om te bewijzen dat u nog leeft? U kunt via een app een levensbewijs verzenden. Lees hoe u dat doet op de pagina Levensbewijs voor AOW.

Sommige uitkeringsinstanties hebben eigen voorbedrukte verklaringen van in leven zijn opgesteld. De ambassade of het consulaat kan deze documenten ondertekenen en stempelen. Het ondertekenen en stempelen is gratis, behalve als u dit lokaal gratis kunt laten doen.

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • u heeft de Nederlandse nationaliteit
 • u komt zelf naar de ambassade of het consulaat
 • u laat een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart zien
 • u toont uw woonadres aan: bijvoorbeeld met officiële documenten van de autoriteiten
 • u tekent de documenten op de ambassade of het consulaat in het bijzijn van een medewerker van de ambassade of het consulaat

Verklaring bij gemeentehuis of notaris ook mogelijk

Als u niet naar de ambassade of het consulaat kunt komen, dan kunt u in sommige landen terecht bij het gemeentehuis of een notaris in de buitenlandse gemeente waar u woont.

Verklaring van in leven zijn in dit land of gebied

 • U kunt voorbedrukte verklaringen van in leven zijn gratis laten ondertekenen en stempelen bij een servicekantoor van de Zweedse Pensionsmyndigheten. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • Bent u Nederlander? Dan kunt u voorbedrukte verklaringen van in leven zijn ook bij de Nederlandse ambassade in Stockholm laten stempelen en ondertekenen. Of de ambassade kan een verklaring opstellen. Dit kan alleen op afspraak. Maak via het online afsprakensysteem een afspraak voor het aanvragen van uw verklaring.

Wat moet ik betalen?

De kosten van het laten ondertekenen en stempelen of het laten opstellen van een verklaring zijn €30.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.