Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs verlengen of omwisselen in de Verenigde Staten van Amerika

Woont u in de Verenigde Staten en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen. U kunt uw Nederlandse rijbewijs ook omwisselen voor een Amerikaans rijbewijs.

Rijbewijs verlengen bij RDW

Als u de nationaliteit heeft van een land uit de EU of EVA kunt u uw rijbewijs verlengen bij de RDW. Ook als uw rijbewijs al is verlopen. Volg de stappen om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Let op: De RDW stuurt geen post naar het buitenland. U heeft dus een adres in Nederland nodig waar u formulieren en uw rijbewijs kunt ontvangen. Dit heet een correspondentieadres. Dit kan bijvoorbeeld een adres zijn van een familielid, vriend of kennis.

Stap 1: Vraag een aanvraagformulier aan

U kunt online een aanvraagformulier aanvragen om uw rijbewijs te verlengen (RDW).

Stap 2: Verzamel de juiste documenten

Voor uw aanvraag heeft u de volgende originele documenten nodig:

  • uw Nederlandse rijbewijs
  • een kopie van uw geldige reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort of ID-kaart 
  • het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s en niet ouder is dan 6 maanden 

In de volgende situaties heeft u extra documenten nodig. Klik op uw situatie(s) om te zien welke documenten dat zijn.

Stap 3: Stuur uw documenten op

Stuur alle documenten die nodig zijn voor uw aanvraag op naar de RDW:

RDW, Unit Rijbewijzen
Postbus 9000
9640 HA Veendam
Nederland

Stap 4: Betaal de kosten

Betaal de kosten voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Scroll naar ‘kosten’ op de website van de RDW om te lezen wat de kosten zijn en hoe u kunt betalen. 

Na uw betaling beoordeelt de RDW uw aanvraag. Keurt de RDW uw aanvraag goed? Dan ontvangt u uw nieuwe rijbewijs binnen 10 werkdagen op uw correspondentieadres in Nederland. Keurt de RDW uw aanvraag niet goed? Dan ontvangt u daarover een brief van de RDW.

Rijbewijs omwisselen voor een Amerikaans rijbewijs

Wilt u een rijbewijs uit de Verenigde Staten (VS) aanvragen? Dat kan bij het Department of Motor Vehicle of de Motor Vehicle Administration in de staat waar u woont. Selecteer de staat waar u woont op de website van de Amerikaanse overheid (informatie in het Engels) om te zien waar u een Department of Motor Vehicles kunt vinden.

U kunt uw Nederlandse rijbewijs direct omwisselen voor een Amerikaans rijbewijs, maar soms moet u extra (visie)testen doen. Dat verschilt per staat. 

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Amerikaans rijbewijs heeft u soms een vertaling van uw Nederlandse rijbewijs nodig. U kunt bij de American Translators Association een vertaling opvragen (informatie in het Engels). De Nederlandse ambassade en consulaten-generaal in de VS kunnen de vertaling niet voor u opstellen. Vraag aan het Department of Motor Vehicle of de Motor Vehicle Administration in de staat waar u woont wat de eisen aan de vertaling zijn.

Op de website van de Amerikaanse overheid leest u (in het Engels) welke documenten u nog meer nodig heeft voor het aanvragen van een Amerikaans rijbewijs in de staat waar u woont.

Let op: Uw Amerikaanse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.