NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Tsjechië

Woont u in Tsjechië en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Tsjechisch rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Tsjechisch rijbewijs bij de gemeente waar u woont (in het Tsjechisch: Mestsky urad). Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. Het omwisselen van uw rijbewijs kan alleen als u langer dan 185 dagen in Tsjechië geregistreerd bent. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op: Uw Tsjechische rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Tsjechische ministerie van Transport (informatie in het Engels en Tsjechisch) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Tsjechisch rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Tsjechisch rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres.

De verklaring is in het Engels. Vraag bij uw gemeente na of u een echtheidsverklaring nodig heeft en of deze vertaald en gelegaliseerd moet worden. En of u andere documenten nodig heeft. Vraag ook na of u de verklaring zelf moet opvragen bij de RDW of dat uw gemeente dit doet.

Lees meer over documenten laten vertalen en legaliseren

Overige documenten

Op de website van het Tsjechische ministerie van Transport (informatie in het Tsjechisch) leest u welke documenten u nog meer nodig heeft voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?