NederlandWereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Slowakije

Woont u in Slowakije en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs bij het politiebureau in uw woonplaats. Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. Het omwisselen van uw rijbewijs kan alleen als u langer dan 185 dagen Slowakije als vaste woonplaats heeft. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen. Op de website van het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken leest u (in het Slowaaks) meer over rijbewijzen.

Let op: Uw Slowaakse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Slowaaks rijbewijs heeft u de volgende documenten nodig:

  • uw Slowaakse verblijfsvergunning
  • uw geldige of verlopen Nederlandse rijbewijs
  • een Slowaakse vertaling van uw rijbewijs gemaakt door een beëdigd vertaler

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Slowaaks rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Slowaaks. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler.

Zijn uw vertalingen niet vertaald door een erkend vertaler uit Slowakije? Dan moet u de vertalingen ook legaliseren. Daarmee kunt u een document klaarmaken voor gebruik in een ander land.

Lees meer over documenten laten vertalen en legaliseren

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Mijn Nederlandse rijbewijs is in beslag genomen in het buitenland. Wat nu?