Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Slowakije

Woont u in Slowakije en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs bij het politiebureau in uw woonplaats. Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. Het omwisselen van uw rijbewijs kan alleen als u langer dan 185 dagen Slowakije als vaste woonplaats heeft. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen. Op de website van het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken leest u (in het Slowaaks) meer over rijbewijzen.

Let op: Uw Slowaakse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Slowaaks rijbewijs heeft u de volgende documenten nodig:

  • uw Slowaakse verblijfsvergunning
  • uw geldige of verlopen Nederlandse rijbewijs
  • een Slowaakse vertaling van uw rijbewijs gemaakt door een beëdigd vertaler

Omgezet rijbewijs?

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?

Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Slowaaks rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze moet u laten vertalen naar het Slowaaks. Dat kan alleen bij een beëdigd vertaler.

Zijn uw vertalingen niet vertaald door een erkend vertaler uit Slowakije? Dan moet u de vertalingen ook legaliseren. Daarmee kunt u een document klaarmaken voor gebruik in een ander land.

Lees meer over documenten laten vertalen en legaliseren

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig