Nederland Wereldwijd

Rijbewijs verlengen of aanvragen in Hongkong SAR

Woont u in Hongkong SAR en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs verlengen. Wilt u als inwoner auto of motor rijden in Hongkong? Dan moet u ook een Hongkongs rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs verlengen bij RDW

Als u de nationaliteit heeft van een land uit de EU of EVA kunt u uw rijbewijs verlengen bij de RDW. Ook als uw rijbewijs al is verlopen. Volg de stappen om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Let op: De RDW stuurt geen post naar het buitenland. U heeft dus een adres in Nederland nodig waar u formulieren en uw rijbewijs kunt ontvangen. Dit heet een correspondentieadres. Dit kan bijvoorbeeld een adres zijn van een familielid, vriend of kennis.

Stap 1: Vraag een aanvraagformulier aan

U kunt online een aanvraagformulier aanvragen om uw rijbewijs te verlengen (RDW).

Stap 2: Verzamel de juiste documenten

Voor uw aanvraag heeft u de volgende originele documenten nodig:

 • uw Nederlandse rijbewijs
 • een kopie van uw geldige reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort of ID-kaart 
 • het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s en niet ouder is dan 6 maanden 

In de volgende situaties heeft u extra documenten nodig. Klik op uw situatie(s) om te zien welke documenten dat zijn.

Stap 3: Stuur uw documenten op

Stuur alle documenten die nodig zijn voor uw aanvraag op naar de RDW:

RDW, Unit Rijbewijzen
Postbus 9000
9640 HA Veendam
Nederland

Stap 4: Betaal de kosten

Betaal de kosten voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Scroll naar ‘kosten’ op de website van de RDW om te lezen wat de kosten zijn en hoe u kunt betalen. 

Na uw betaling beoordeelt de RDW uw aanvraag. Keurt de RDW uw aanvraag goed? Dan ontvangt u uw nieuwe rijbewijs binnen 10 werkdagen op uw correspondentieadres in Nederland. Keurt de RDW uw aanvraag niet goed? Dan ontvangt u daarover een brief van de RDW.

Hongkongs rijbewijs aanvragen

U kunt u een Hongkongs rijbewijs aanvragen bij het Hong Kong Transport Department (in het Engels en Chinees).

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Hongkongs rijbewijs heeft u een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. Deze hoeft u niet naar het Chinees te laten vertalen.

U heeft ook een Engelse vertaling van uw Nederlandse rijbewijs nodig. Die kunt u opvragen bij het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong. Iemand anders kan dit niet voor u doen. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Maak een afspraak bij het consulaat-generaal in Hongkong. Kies in het afsprakensysteem voor ‘consulaire verklaringen’. 
 2. Ga zelf naar uw afspraak met de volgende documenten:
  uw geldige Nederlandse rijbewijs
  uw Hongkongse identiteitskaart 
  uw geldige Hongkongse visum
  uw Nederlandse paspoort
 3. Wacht op de Engelse vertaling van uw rijbewijs en betaal de kosten. Kijk voor de kosten van de consulaire verklaring in het overzicht met consulaire tarieven van Hongkong.

Op de website van het Hongkong Transport Department leest u (in het Engels) welke documenten u nog meer nodig heeft voor het aanvragen van een Hongkongs rijbewijs.

Let op: Uw Hongkongse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.