Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs verlengen of omwisselen in Brazilië

Woont u in Brazilië en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Als u korter dan 6 maanden in Brazilië blijft, dan kunt u uw Nederlandse rijbewijs verlengen. Blijft u langer dan 6 maanden in Brazilië, dan kunt u uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Braziliaans rijbewijs. 

Rijbewijs verlengen bij RDW

Als u de nationaliteit heeft van een land uit de EU of EVA kunt u uw rijbewijs verlengen bij de RDW. Ook als uw rijbewijs al is verlopen. Volg de stappen om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Let op: De RDW stuurt geen post naar het buitenland. U heeft dus een adres in Nederland nodig waar u formulieren en uw rijbewijs kunt ontvangen. Dit heet een correspondentieadres. Dit kan bijvoorbeeld een adres zijn van een familielid, vriend of kennis.

Stap 1: Vraag een aanvraagformulier aan

U kunt online een aanvraagformulier aanvragen om uw rijbewijs te verlengen (RDW).

Stap 2: Verzamel de juiste documenten

Voor uw aanvraag heeft u de volgende originele documenten nodig:

  • uw Nederlandse rijbewijs
  • een kopie van uw geldige reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort of ID-kaart 
  • het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s en niet ouder is dan 6 maanden 

In de volgende situaties heeft u extra documenten nodig. Klik op uw situatie(s) om te zien welke documenten dat zijn.

Stap 3: Stuur uw documenten op

Stuur alle documenten die nodig zijn voor uw aanvraag op naar de RDW:

RDW, Unit Rijbewijzen
Postbus 9000
9640 HA Veendam
Nederland

Stap 4: Betaal de kosten

Betaal de kosten voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Scroll naar ‘kosten’ op de website van de RDW om te lezen wat de kosten zijn en hoe u kunt betalen. 

Na uw betaling beoordeelt de RDW uw aanvraag. Keurt de RDW uw aanvraag goed? Dan ontvangt u uw nieuwe rijbewijs binnen 10 werkdagen op uw correspondentieadres in Nederland. Keurt de RDW uw aanvraag niet goed? Dan ontvangt u daarover een brief van de RDW.

Rijbewijs omwisselen voor Braziliaans rijbewijs

Als u langer dan 6 maanden in Brazilië verblijft, dan heeft u een Braziliaans rijbewijs nodig. Dat vraagt u aan bij een bureau van het Secretaria Nacional de Trânsito (SENATRAN) (informatie het Portugees). Bij het omwisselen van uw rijbewijs bent u verplicht om uw Nederlandse rijbewijs in te leveren. Dat wordt dan naar de RDW gestuurd. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen, omdat u uw Nederlandse rijbewijs inlevert. 

Wat heb ik nodig?

Voor het aanvragen van een Braziliaans rijbewijs moet u verschillende tests doen:

  • een schriftelijke test in het Portugees
  • een fysieke (ogen)test
  • een psychologische test

Haalt u de tests, dan krijgt u een Braziliaans rijbewijs dat 5 jaar geldig is. U moet dit rijbewijs elke 5 jaar vernieuwen.

Terug verhuizen naar Nederland

Verhuist u weer terug naar Nederland? Dan kunt u uw Braziliaanse rijbewijs weer omwisselen voor een Nederlands rijbewijs bij de RDW. Op de website van RDW leest u meer over een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.