Vaccinaties

Om sommige landen te bezoeken heeft u vaccinaties (inentingen) nodig. Dit hangt af van uw bestemming. U kunt voor uw reisvaccinaties terecht bij de GGD, een vaccinatiebureau of uw huisarts.

Stappenplan vaccinaties

1. Zoek uit welke vaccinaties nodig zijn

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee en Oost-Europa zijn vaccinaties verplicht of aanbevolen. In deze landen komen infectieziekten voor, zoals hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Op de website van de GGD kunt u per land opzoeken welke vaccinaties nodig zijn.

Toch is een persoonlijk advies belangrijk. Behalve uw bestemming spelen ook de reisduur, omstandigheden, leeftijd, gezondheid en medicijngebruik een rol. Neem daarom op tijd contact op met uw huisarts, GGD of vaccinatiebureau in uw woonplaats. Zij vaccineren volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

2. Laat u vaccineren

Regel uw vaccinaties ruim voor uw vertrek. Dit varieert van 4 tot 6 weken (korte reizen) tot 7 maanden (bij langere reizen of emigratie). Inenten kan bij de GGD, een vaccinatiebureau en soms ook bij uw huisarts. Uw huisarts moet wel gespecialiseerd zijn en behandelt alleen eigen patiënten. Wilt u uw kind laten vaccineren? Dit kan soms bij uw huisarts en anders op het consultatiebureau. Op de website van het LCR vindt u een lijst met vaccinatieadressen in uw woonplaats.

3. Neem uw vaccinatieboekje mee op reis

Vergeet niet om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Dit boekje geldt als inentingsbewijs en kan nodig zijn tijdens de douanecontrole. Zonder vaccinatieboekje kan de douane zelfs besluiten om u niet toe te laten. Mocht u tijdens uw reis ziek worden, dan kunt u uw boekje ook laten zien in het ziekenhuis. Dit voorkomt misverstanden of zelfs onnodige vaccinaties.

Visumaanvraag en (verplichte) vaccinaties

In sommige landen is het hebben van vaccinaties verplicht. Bij uw visumaanvraag kan dan al om een bewijs van bepaalde vaccinaties worden gevraagd. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u terecht bij de ambassade of het consulaat van het land dat u gaat bezoeken. Contactgegevens van de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging (meestal in Den Haag of Brussel) vindt u op rijksoverheid.nl.

Ziektes waar geen vaccinaties voor zijn

Voor sommige (tropische) ziekten bestaan geen inentingen. Bijvoorbeeld malaria, ebola, dengue of legionella. Op de website van het LCR vindt u informatie over deze ziekten en beschermingsmaatregelen.

Meer weten?

Antwoord op veelgestelde vragen over reizen en vaccinaties vindt u op de website van de GGD.