Reisadvies Zuid-Korea
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 06-12-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het grensgebied (inclusief de wateren) tussen Zuid-Korea en Noord-Korea met uitzondering van de gedemilitariseerde zone (DMZ). Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar het grensgebied tussen Zuid-Korea en Noord-Korea? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
- U kunt de gedemilitariseerde zone (DMZ) bezoeken maar alleen in georganiseerd groepsverband.
Groen: geen bijzondere risico's
- U kunt reizen naar de rest van Zuid-Korea. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Zuid-Korea of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Zuid-Korea gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Zuid-Korea? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocument
- Als u naar Zuid-Korea reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Zuid-Korea moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u vertrekt uit dat land.
Visum
- Voor Zuid-Korea heeft u voor een kort verblijf van maximaal 90 dagen geen visum nodig. Dit geldt niet als u langer in Zuid-Korea gaat verblijven of er gaat werken.
- Informatie over andere visa kunt u opvragen bij de ambassade van Zuid-Korea in Den Haag.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Zuid-Korea te reizen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Zuid-Korea gelden er geen corona-inreisvoorwaarden.
- De overheid van Zuid-Korea raadt u aan uw reisplannen en uw gezondheidsgegevens voor vertrek online te registreren via het Q-Code-systeem.
- Na uw registratie ontvangt u een QR-code. Met deze QR-code kunt u de Zuid-Koreaanse grenscontrole sneller passeren. Lees de informatie op de website Q-Code (informatie in het Engels).
- Neem contact op met de ambassade van Zuid-Korea in Den Haag als u vragen heeft.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Korea, zoals een pinpas of creditcard én contant geld (US-dollars).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: Niet reizen
Grens tussen Zuid-Korea en Noord-Korea
De grens tussen Zuid-Korea en Noord-Korea is hermetisch gesloten. De toegang tot Noord-Korea is volledig verboden voor alle buitenlanders en de grensbewaking kan dodelijk geweld toepassen bij pogingen om illegaal Noord-Korea binnen te komen.
De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten van Amerika zijn onvoorspelbaar. Dit geldt ook voor de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Dit heeft onder andere te maken met:
- Nucleaire testen
- Lancering van raketten
- Hard en onvoorspelbaar optreden van de autoriteiten
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea via het (lokale) nieuws.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt naar het gele gebied reizen. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Koreaanse Gedemilitariseerde Zone
Toegang tot de Koreaanse Gedemilitariseerde Zone (DMZ) dicht bij het grensgebied met Noord-Korea is alleen mogelijk met toestemming van de Zuid-Koreaanse autoriteiten via officiële DMZ-tours onder leiding van een erkende gids. Bezoekers (alleen mogelijk vanaf 12 jaar en ouder) worden militair begeleid en het is ten strengste verboden om de groep te verlaten. De Joint Security Area (JSA) is een gebied binnen de DMZ. Voor het bezoeken van dit gebied gelden zeer strenge regels en kledingvoorschriften. Wees waakzaam als u zich in de DMZ bevindt. Volg altijd het advies op van de lokale autoriteiten.
Actuele informatie over de DMZ leest u op de website van de Korea Tourist Organization (informatie in het Engels).
Download de gratis ‘Emergency Ready’ app op uw smartphone zodat u gewaarschuwd wordt en op de hoogte bent van bedreigingen in de regio. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend ;op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Drogeren
Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bars of taxi's en daarna beroofd. Dit heeft ook geleid tot enkele gevallen van seksueel misbruik in Seoel. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop dan direct met drinken en gooi het drankje weg.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is verboden. U kunt een hoge gevangenisstraf krijgen.
Arrestatie
Wanneer u in Zuid-Korea wordt gearresteerd, valt u onder het rechtssysteem en gevangenissysteem van Zuid-Korea. Dit rechtssysteem verschilt van het Nederlandse systeem. Er kunnen hoge straffen worden opgelegd voor kleine vergrijpen.
Demonstraties
In Zuid-Korea, vooral in het centrum van de hoofdstad Seoel, kunnen grote demonstraties plaatsvinden. Deze verlopen vrijwel altijd vreedzaam. Massale bijeenkomsten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.
Natuurgeweld
In juli, augustus en september komen tropische stormen (cyclonen of tyfoons) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Zuid-Korea, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
In de wintermaanden kan het flink sneeuwen. Daardoor zijn sommige delen van het land soms voor dagen minder goed bereikbaar.
Gezondheidszorg
Zuid-Korea heeft een goede gezondheidszorg die vergelijkbaar is met de gezondheidszorg in Nederland. Sluit een ziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf in Zuid-Korea.
Informatie over reisvaccinaties
Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Zuid-Korea. U kunt hier ook een persoonlijk vaccinatie-advies maken en meteen online een afspraak maken bij een GGD bij u in de buurt.
Andere aanbieders van vaccinaties vindt u op de website van het LCR.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Lees onderstaande belangrijke informatie.
Let op: Voor bepaalde medicijnen moet u voor uw vertrek toestemming vragen aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten om deze mee te mogen nemen naar Zuid-Korea. Een voorbeeld hiervan is het middel methylfenidaat, dat in Nederland vaak wordt voorgeschreven voor ADHD.
Op de volgende website leest u meer hierover:
- Ministry of Food and Drug Safety>Information>International Risk Information | Ministry of Food and Drug Safety (mfds.go.kr)
- Neem contact op met de Korean Food and Drug Administration (KFDA) voor de aanvraagprocedure en actuele informatie op telefoonnummer +82 437 19 28 13 of mail naar narcotics@korea.kr.
Drugs en verdovende middelen (medicinaal gebruik)
Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen zoals Marihuana, CBD-olie en hennepderivaten is streng verboden in Zuid-Korea. Dit geldt ook als u een Nederlands doktersrecept hiervoor heeft. U kunt hiervoor gearresteerd of het land uitgezet worden.
Algemene coronamaatregelen
Het dragen van een mondkapje is alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen en klinieken. Hoewel het niet verplicht is, dragen veel Koreanen ook buiten of in besloten ruimtes nog een mondkapje.
Informatie van de lokale overheid over coronamaatregelen en -regels kunt u vinden op de website van het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Het wegennet in Zuid-Korea is in goede staat en de wegen zijn veilig.
Openbaar vervoer
Zuid-Korea heeft goed functionerend openbaar vervoer met moderne trein- en busverbindingen.
LHBTIQ+
LHBTIQ+-relaties (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden in Zuid-Korea in algemene zin erkend. In Zuid-Korea zijn seksuele relaties met mensen van hetzelfde geslacht legaal. Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is wettelijk niet mogelijk. Houd er rekening mee dat niet iedereen de LHBTIQ+-gemeenschap accepteert.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Zuid-Korea? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 112
Ambulance en Brandweer: 119
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Zuid-Korea en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Zuid-Korea en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Seoel
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Seoel.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Zuid-Korea gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Zuid-Korea? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.