NederlandWereldwijd

Reisadvies Zuid-Korea

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Zuid-Korea? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 04-12-2024
Nog steeds geldig op: 14-12-2024

In het kort

  • In Zuid-Korea is op 3 december 2024 politieke onrust ontstaan. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea. Dit geldt ook voor de zee rondom het grensgebied. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode geel geldt voor het gebied ten zuiden van de gedemilitariseerde zone (DMZ). U kunt hierheen reizen in een georganiseerde groep. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
  • Voor de rest van Zuid-Korea geldt kleurcode groen. U kunt hierheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Zuid-Korea of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Zuid-Korea

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Zuid-Korea?

Op 3 december 2024 is in Zuid-Korea de staat van beleg afgekondigd. Deze is inmiddels opgeheven. Wel worden de komende dagen nog demonstraties verwacht.

Bent u in Zuid-Korea?

  • Wees waakzaam en vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s.
  • Ga bij onrust, als dat veilig kan, terug naar uw hotel of accommodatie en blijf daar totdat de situatie rustig is.
  • Volg het lokale nieuws. Of vraag bij uw hotel om informatie.
  • Volg de instructies van de lokale autoriteiten.
  • Laat familie en vrienden weten hoe het met u gaat.

In Zuid-Korea is het voor buitenlanders verboden om deel te nemen aan demonstraties en andere politieke activiteiten. U kunt hiervoor het land worden uitgezet.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode rood geldt voor het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea. Dit gebied wordt de gedemilitariseerde zone (DMZ) genoemd. Er liggen mijnen. Het is verboden in de DMZ te komen. Dit geldt ook voor de zee bij het grensgebied.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

Kleurcode geel geldt voor het gebied direct ten zuiden van de gedemilitariseerde zone (DMZ). U kunt hierheen reizen in een georganiseerde reis. Hiervoor moet u toestemming hebben van de Zuid-Koreaanse autoriteiten. U krijgt alleen toestemming door de tour te boeken bij een officiële DMZ-touroperator. Soms spoelen door zware regenval landmijnen naar het gebied ten zuiden van de DMZ.

Houd er rekening mee dat de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea plotseling verder kunnen oplopen. Houd het nieuws in de gaten. Volg de instructies van de lokale autoriteiten. Download de app Emergency Ready van de Zuid-Koreaanse overheid.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode groen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Zuid-Korea is groen. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Zuid-Korea is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers

Houd in Zuid-Korea rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken.

Drogeren

Let erop dat niemand u drogeert. Neem geen drank of eten aan van een onbekende en verlies uw drankje niet uit het oog.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Zuid-Korea geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor verdovende middelen zoals marihuana, CBD-olie en hennepproducten. Ook als u deze middelen als medicijn gebruikt en een doktersrecept bij u heeft, bent u strafbaar. Voor het gebruik van marihuana riskeert u een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar.

Orkanen

In Zuid-Korea komen tussen juli en oktober tropische stormen voor. Actuele informatie over het weer in Zuid-Korea leest u op de volgende websites (informatie in het Engels):

Hevige sneeuwval

In de winter kan het hevig sneeuwen in Zuid-Korea. Houd er rekening mee dat delen van het land dan minder goed bereikbaar zijn.

Krijgt u in Zuid-Korea te maken met natuurgeweld?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Zuid-Korea? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Ambulance en brandweer: 119

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Zuid-Korea en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Zuid-Korea en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Zuid-Korea

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Seoel.

Hoe bereid ik mijn reis naar Zuid-Korea voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Sinds februari 2024 komen er in Zuid-Korea stakingen van artsen voor. Dit heeft gevolgen voor de medische zorg. Houd er rekening mee dat u mogelijk niet direct geholpen wordt als u naar het ziekenhuis moet.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Zuid-Korea te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog geldig zijn op het moment dat u uit Zuid-Korea vertrekt.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Zuid-Korea blijft:

  • Blijft u 90 dagen of korter in Zuid-Korea? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
  • Blijft u langer dan 90 dagen in Zuid-Korea? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Vraag online een visum aan voor Zuid-Korea via het Korea Visa Application Center in Den Haag (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Zuid-Korea. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Zuid-Korea is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Zuid-Korea op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Let op: Voor sommige medicijnen moet u voor uw vertrek toestemming vragen aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten om deze mee te mogen nemen naar Zuid-Korea. Een voorbeeld hiervan is methylfenidaat. Dit middel wordt in Nederland vaak voorgeschreven voor ADHD.

Lees informatie over het meenemen van medicijnen naar Zuid-Korea op de website van het Koreaanse ministerie van Voedsel- en medicijnveiligheid (informatie in het Engels).

Wilt u meer weten over het aanvraagproces? Neem contact op met de Korean Food and Drug Administration (KFDA) via het telefoonnummer +82 437 19 28 13 of via het e-mailadres narcotics@korea.kr.

Wat mag ik meenemen naar Zuid-Korea?

Check wat u mag meenemen naar Zuid-Korea op de website van IATA (informatie in het Engels

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Zuid-Korea mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?