NederlandWereldwijd

Reisadvies Verenigd Koninkrijk

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Bijvoorbeeld naar Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 09-04-2024
Nog steeds geldig op: 15-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor het VK is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in het VK of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In het VK geldt een aanzienlijke dreiging van terrorisme. Blijf alert en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lees informatie over het dreigingsniveau op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels).

Houd in grote steden en op drukke toeristische plaatsen rekening met zakkenrollers en andere kleine criminaliteit.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in het VK geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In het VK zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in het VK? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in het VK en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in het VK en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in het VK

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Londen.

Reisverzekering

Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar het VK te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

ID-kaart

Wilt u met uw Nederlandse ID-kaart naar het VK reizen? Dat kan tot en met 31 december 2025 als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

 1. U woonde in de periode tot en met 31 december 2020 in het VK.
 2. U kunt uw EU (Pre-) Settlement Status aantonen. Of u heeft een document waarmee u aantoont dat u een grensarbeider bent.
 3. Uw ID-kaart is geldig tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Reist u naar Gibraltar (Brits overzees gebied)? Dan kunt u ook reizen met een ID-kaart. Lees informatie over reizen naar Gibraltar op de website Visit Gibraltar (informatie in het Engels). Uw ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in Gibraltar bent.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in het VK blijft:

 • Blijft u 180 dagen of korter in het VK? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 180 dagen in het VK? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Lees meer informatie over visa op de website van Gov.uk (informatie in het Engels).

Heeft u geen visum nodig? In de toekomst heeft u toestemming nodig om naar het VK te reizen. Dit heet een Electronic Travel Authorisation (ETA). Het is nog niet bekend wanneer dit ingaat. Lees informatie over ETA op de website Gov.uk (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

 • Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar het VK.
 • Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Reist uw kind met een ID-kaart? Check onder ‘ID-kaart’ of uw kind aan de voorwaarden voldoet.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in het VK. Lees meer over rijden in het Verenigd Koninkrijk op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Voor het VK heeft u geen vaccinaties nodig.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels