NederlandWereldwijd

Reisadvies Noorwegen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Noorwegen? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 19-04-2024
Nog steeds geldig op: 20-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Noorwegen is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Noorwegen of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Noorwegen is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Er is weinig criminaliteit in Noorwegen. Houd wel rekening met het risico op diefstal. Vooral op vliegvelden en treinstations in en rond Oslo.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Noorwegen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Noorwegen zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lawines en sneeuwval

In wintersportgebieden in Noorwegen komen lawines voor. Als het veel sneeuwt, kunnen wegen onbegaanbaar worden. Ook kan het openbaar vervoer uitvallen. Houd hier rekening mee tijdens uw reis. Lees informatie over lawinegevaar op de website van de European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Overstromingen en aardverschuivingen

Er is kans op overstromingen en aardverschuivingen in Noorwegen. Dit heeft gevolgen voor wegen en het openbaar vervoer. Houd daarom het lokale nieuws en het weerbericht in de gaten. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lees informatie over de verkeerssituatie in Noorwegen op de website van het Noorse wegbeheer (informatie in het Noors).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Noorwegen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 112
 • Ambulance: 113
 • Brandweer: 110

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Noorwegen en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Noorwegen en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Noorwegen

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Oslo.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Paspoort of ID-kaart

  • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Noorwegen te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

  Visum

  U heeft geen visum nodig voor Noorwegen als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

  Reizen met kinderen

  Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Noorwegen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

  Registratieplicht

  Blijft u langer dan 90 dagen in Noorwegen? Registreer dan uw verblijf bij de lokale politie.

  Rijbewijs

  Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Noorwegen. Lees meer over rijden in Noorwegen op de website van de ANWB.

  Gebruikt u medicijnen?

  Wat mag ik meenemen naar Noorwegen?

  Check wat u mag meenemen naar Noorwegen op de website van IATA (informatie in het Engels).

  Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

  Bekijk wat u vanuit Noorwegen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?