Reisadvies Griekenland
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 19-05-2022
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Griekenland is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
- Naar Griekenland? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Griekenland? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Heenreis naar Griekenland
Er gelden geen inreisvoorwaarden meer in Griekenland. U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien en hoeft u geen Passenger Locator Form (PLF) meer in te vullen.
Lees voor meer informatie op de Griekse website Destination Greece Health First (informatie het Engels), ook als u per land of met de boot reist. Let op: Heeft u hier een vraag over? Neem dan rechtstreeks contact op met de Griekse autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u geen aanvullende informatie geven over de regels van Griekenland.
U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Griekenland gebruiken. Print uw QR-code ook uit op papier.
Coronavirus in Griekenland
In binnenruimtes is het gebruik van een mondmasker nog steeds verplicht. Vanaf 1 juni 2022 zal dit niet meer nodig zijn. Het gebruik van een FFP2-mondmasker buiten is niet meer verplicht.
Er zijn in Griekenland andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.
Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Meer informatie?
Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. Op de website van de Griekse overheid vindt u informatie over besmettingscijfers per regio (informatie in het Engels).
Testlocaties in Griekenland
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Griekenland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Medische zorg
De medische voorzieningen in de staatsziekenhuizen zijn veel slechter dan in Nederland. De private gezondheidszorg is goed, maar fors duurder. Zorg dat u goed bent verzekerd.
Gezondheidssituatie
Als u wilt checken of er voor Griekenland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Griekenland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Griekenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Griekenland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
- Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
- Voor Griekenland heeft u geen visum nodig.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Griekenland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Griekenland. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Griekenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Coronamaatregelen
- Er kunnen in Griekenland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Griekenland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Groen
De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met Nederland. Let op uw eigendommen en laat de ze niet onbeheerd achter.
Criminaliteit
In de metro tussen de hoofdstad Athene en het vliegveld zijn zakkenrollersbendes actief. Ook op het Omoniaplein en in de smalle drukke straatjes van de wijk Monastiraki in de hoofdstad Athene. Zij hebben het vooral gemunt op uw geld en op uw paspoort. Let goed op uw spullen en laat uw aandacht niet afleiden.
Terrorisme
Extreemlinkse groepen zijn actief in Griekenland en plegen aanslagen op gebouwen en goederen. Ook komen aanslagen op personen voor. Deze groepen richten zich niet op toeristen maar op mensen uit de overheids- of financiële sector.
Natuurgeweld
Bosbranden
Elk jaar komen in Griekenland bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Wilt u tijdens deze periode naar Griekenland reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Aardbevingen
Wees voorzichtig, volg het nieuws en de instructies van de lokale autoriteiten. Meer informatie vindt u op de website van het Europees aardbevingscentrum EMSC (informatie in het Engels).
Griekenland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Op het Griekse vasteland en op de eilanden zijn zo nu en dan lichte aardbevingen. Zware aardbevingen zijn zeldzaam. Op het eiland Kreta is op 27 september 2021 voor het laatst een aardbeving geweest. Er zijn ook milde naschokken gemeten.
Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Demonstraties
In Griekenland zijn er vaak demonstraties. Soms leiden deze tot geweld. Vermijd demonstraties. Ieder jaar op 17 november vindt in het centrum van de hoofdstad Athene een demonstratie plaats. Hierbij wordt de studentenopstand tegen de junta in 1973 herdacht. Raddraaiers gebruiken deze gelegenheid om te rellen. Mijd de demonstratieroute door het centrum van Athene op 17 november.
Rellen
In de wijk Exarchia in de hoofdstad Athene veroorzaken anarchistische jongeren regelmatig rellen. De politie treedt hardhandig op. Ga weg bij de eerste tekenen van een rel.
Stakingen
In Griekenland komen stakingen op vliegvelden, in het openbaar vervoer en van veerboten voor. Dit kan ervoor zorgen dat u niet op uw plaats van bestemming kunt komen of niet naar huis kunt. Op de kleinere eilanden is er bij dit soort stakingen vaak geen alternatief. Houd daar rekening mee. Kijk goed of uw reisverzekering de kosten voor een langer verblijf of voor alternatief vervoer dekt.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Griekenland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter @247BZ.
Bent u op reis in Griekenland en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals door natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Griekenland op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Griekenland.
Contant geld
U kunt in Griekenland minder goed met uw bankpas of creditcard betalen. Vooral op de eilanden accepteren hotels, restaurants en winkels soms alleen contant geld. Het is daarom verstandig voldoende contant geld op zak te hebben. Zorg ervoor dat uw reisverzekering ook contant geld verzekert.
Houd er rekening mee dat geldautomaten leeg kunnen zijn. Dit gebeurt vaker op de kleinere eilanden. Denk eraan om op tijd te pinnen. Betaal zo veel mogelijk met een internationale betaalkaart.
Geen foto’s van militaire objecten
Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt in het bijzonder voor gebouwen, vliegtuigen en marineschepen. Kies er bij twijfel voor om geen foto’s te maken. Werk mee, als u door politie- of militaire autoriteiten wordt aangesproken op uw gedrag. Draag uw camera ter controle over. Vliegtuigspotten is in Griekenland strafbaar.
Souvenirs
Neem zonder vergunning geen cultuurhistorische of archeologische spullen mee uit Griekenland. Bijvoorbeeld oude munten en stenen. Dit is strafbaar.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Griekenland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Athene
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Athene.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.