NederlandWereldwijd

Reisadvies Duitsland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Duitsland? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 07-06-2024
Nog steeds geldig op: 23-06-2024

In het kort

 • Van 7 juni tot 19 juli 2024 voert de Duitse grenspolitie extra grenscontroles uit, ook aan de grens met Nederland. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Duitsland is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Duitsland of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Europees Kampioenschap (EK)

Van 14 juni tot en met 14 juli 2024 vindt in Duitsland het EK voetbal voor mannen plaats. Gaat u naar het EK voetbal in Duitsland? Lees 10 tips van de Nederlandse ambassadeur in Berlijn op Rijksoverheid.nl.

De Duitse grenspolitie voert van 7 juni tot 19 juli 2024 grenscontroles uit, ook aan de grens met Nederland. Reist u met de auto, trein, veerboot of het vliegtuig naar Duitsland? Houd rekening met extra reistijd. Neem een geldig identiteitsdocument mee (paspoort of ID-kaart). Let op: Uw Nederlandse rijbewijs geldt in Duitsland niet als officieel identiteitsdocument.

 

Houd in Duitsland rekening met het risico op een terroristische aanslag. De Duitse autoriteiten kunnen veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, culturele instellingen, het openbaar vervoer, grote (sport)evenementen en andere publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten.

 • Wees in heel Duitsland waakzaam, zeker op plaatsen waar veel mensen zijn.
 • Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen bij grote culturele en sportevenementen.
 • Volg het lokale nieuws. Of vraag bij uw hotel om meer informatie.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de Duitse autoriteiten.

Wilt u waarschuwingen ontvangen over onveilige situaties in Duitsland? Installeer de waarschuwings-app Warn-App NINA op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits).

Zoals in elke (grote) stad komt ook in Berlijn en in andere Duitse steden criminaliteit voor. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal. Dit geldt vooral op drukke plekken, zoals bij toeristische attracties of in het openbaar vervoer.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Duitsland geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. In Duitsland zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Sinds 1 april 2024 is de Duitse wet voor het gebruik en bezit van cannabis en afgeleide producten veranderd. U mag maximaal 25 gram cannabis op zak hebben en gebruiken. Verboden en strafbaar blijft onder andere:

 • cannabis invoeren vanuit het buitenland
 • cannabis verkopen
 • cannabis gebruiken in de buurt van kinderen jonger dan 18 jaar
 • deelnemen aan het verkeer onder invloed van cannabis

Lees informatie over de wetgeving over cannabis op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits).

Verkeersregels

De verkeersregels in Duitsland zijn anders dan in Nederland. Lees informatie over de Duitse verkeersregels op de website van de ANWB.

Houd u aan de Duitse verkeersregels. Zo voorkomt u een hoge boete.

Nazisymbolen

Nazisymbolen zijn verboden in Duitsland. Denk aan vlaggen en andere voorwerpen waar het swastika-symbool op staat. Gebruikt u een nazisymbool of laat u dit zien? Dan kunt u een gevangenisstraf krijgen.

Lawines

In de winter is er lawinegevaar in de Duitse bergen:

 • Ga nooit skiën of snowboarden buiten de officiële skipistes (off-piste).
 • Controleer vooraf de weersvoorspellingen en de sneeuwomstandigheden.
 • Houd u altijd aan de veiligheidsregels en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Lees informatie over actueel lawinegevaar in de Beierse alpen op de website van de overheid van de deelstaat Beieren (informatie in het Duits).

Aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen

Bij hevige regen of sneeuwval, en als ijs en sneeuw beginnen te smelten, kunnen aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen ontstaan. Hierdoor kunnen wegen en gebieden onbegaanbaar worden. Houd hier rekening mee.

Wilt u waarschuwingen ontvangen over gevaarlijke situaties in Duitsland, zoals natuurgeweld en bijzondere weersomstandigheden? Installeer de waarschuwings-app Warn-App NINA op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Duitsland? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie, brandweer, ambulance): 112
 • Medische bereikbaarheidsdienst voor niet-levensbedreigende gevallen: 116117

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Duitsland en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisverzekeraar of reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade en consulaten-generaal in Duitsland

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Berlijn en consulaten-generaal in Düsseldorf en München.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u op wintersport? Zorg voor een goede verzekering die de kosten dekt van bergreddingsdiensten, helikoptervervoer en repatriëring.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Duitsland te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet nog geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Duitsland als u met een Nederlands paspoort of een Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of een geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Duitsland. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Duitsland? Registreer uw verblijf bij het gemeenteloket (het Bürger/Meldeamt) van uw Duitse gemeente.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Duitsland. Lees meer over rijden in Duitsland (onder andere over milieustickers) op de website van de ANWB. Let op: Uw Nederlandse rijbewijs geldt in Duitsland niet als officieel identiteitsdocument.

Wilt u in Duitsland een auto of ander motorvoertuig huren? Neem een recent bewijs mee van uw inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) van de Nederlandse gemeente waar u woont. Duitse autoverhuurbedrijven kunnen hierom vragen.

Reisvaccinaties

Voor Duitsland heeft u geen vaccinaties nodig.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels