NederlandWereldwijd

Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Vanuatu woont

Wilt u een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen en woont u in Vanuatu? Volg dan dit stappenplan.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

U heeft een aantal documenten nodig om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Met een persoonlijke checklist weet u welke documenten dat zijn. Maak voor elke aanvraag een aparte checklist. Bijvoorbeeld 1 voor uzelf en 1 voor uw kind.

Heeft u een checklist aangemaakt? Ga door naar stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen

In uw persoonlijke checklist (uit stap 1) ziet u dat u documenten uit Vanuatu nodig heeft om een paspoort of ID-kaart aan te vragen. Hier leest u welke documenten dat zijn. En of u documenten moet laten legaliseren en vertalen.

U moet aantonen dat u legaal in Vanuatu woont. Dit kan met 1 van de volgende documenten:

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen)
  • een geldige verblijfsvergunning
  • als u ook de nationaliteit van Vanuatu heeft: een geldig paspoort of geldige ID-kaart van Vanuatu

Vraagt u voor uw baby voor het eerst een paspoort of ID-kaart aan? Dan gebruikt u de geboorteakte als bewijs van legaal verblijf.

Heeft u een geboorteakte of huwelijksakte uit Vanuatu? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille. Bekijk meer informatie over het legaliseren van documenten uit Vanuatu.

Heeft u een ander document uit Vanuatu? Of een document uit een ander land? Bekijk of u het document moet laten legaliseren.

U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. 

Heeft u een document in een andere taal? Laat het document dan vertalen door een beëdigd vertaler. 

Stap 3: Maak een afspraak

Heeft u alle documenten uit uw checklist bij stap 1 verzameld? En voldoen de documenten aan alle eisen bij stap 2? Dan kunt u een afspraak maken in Australië of in Nederland. Vraagt u een paspoort en een ID-kaart aan? Maak dan voor elk document een aparte afspraak.

Waarschuwing:

Neem alle documenten uit uw checklist mee naar uw afspraak. Print de checklist ook uit. En neem deze mee. Wij kunnen u niet helpen als 1 van deze documenten ontbreekt:

  • Aanvraagformulier voor paspoort of ID-kaart (ingevuld, geprint en ondertekend)
  • Toestemmingsverklaring ouder / gezaghebber voor minderjarige aanvrager(s). Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar? Of een ID-kaart voor uw kind jonger dan 12 jaar? En kunt u of de andere ouder niet aanwezig zijn bij de aanvraag? Dan moet deze ouder de toestemmingsverklaring invullen en ondertekenen. En een kopie van zijn of haar paspoort of ID-kaart meegeven. Op de kopie moet de datum en handtekening staan van de ouder die niet meekomt.
  • Paspoort of ID-kaart. Neem al uw Nederlandse en/of buitenlandse paspoorten en ID-kaarten mee. Ook als 1 van deze documenten is verlopen.

U kunt geen afspraak maken in Vanuatu. U kunt terecht bij het Nederlandse consulaat-generaal in een ander land, bijvoorbeeld Australië.

Maak online een afspraak bij het consulaat-generaal in Sydney

Afspraak wijzigen of afzeggen

Heeft u een afspraak gemaakt? Dan krijgt u een bevestiging per e-mail. Daarin staat ook een link waarmee u de afspraak kunt wijzigen of afzeggen.

VFS Global in Perth

U kunt ook een afspraak maken bij VFS Global in Perth. Dit is een externe dienstverlener. VFS Global heeft ruimere openingstijden dan het consulaat-generaal. Houd er rekening mee dat een aanvraag bij VFS Global meer kost.

Is uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen? En heeft u geen kopie van uw paspoort of ID-kaart? Dan kunt u geen aanvraag doen bij VFS Global. Maak een afspraak bij het consulaat-generaal.

U kunt een paspoort of ID-kaart aanvragen bij een grensgemeente in Nederland of op Schiphol. U hoeft dan niet verder te lezen bij stap 4 en 5.

Stap 4: Ga naar uw afspraak

U moet zelf langskomen om uw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Ook als u jonger dan 18 jaar bent.

Neem alle documenten uit uw persoonlijke checklist mee. In de checklist leest u bij elk document of u het origineel en/of een kopie moet meenemen.

Moet u documenten laten legaliseren en/of vertalen? Neem dan de gelegaliseerde en vertaalde documenten mee.

In het overzicht van de consulaire tarieven in Australië ziet u wat een paspoort of ID-kaart kost en hoe u kunt betalen.

Een paspoort of ID-kaart kost minder bij een grensgemeente en op Schiphol.

Nee. Heeft u uw paspoort of ID-kaart nog nodig? Dan kunt u deze houden.

Wanneer moet ik mijn oude paspoort of ID-kaart inleveren?

Komt u uw nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen? Dan levert u uw oude paspoort of ID-kaart op dat moment in.

Laat u uw nieuwe paspoort opsturen? Dan stuurt u eerst uw oude naar de ambassade. Pas dan stuurt de ambassade uw nieuwe paspoort op. Er is dus een periode waarin u geen paspoort heeft. U kunt uw nieuwe ID-kaart niet laten opsturen.

Wilt u uw oude paspoort of ID-kaart terug? Geef dit aan bij het consulaat-generaal.

Ik heb een verblijfsvergunning of visum in mijn oude paspoort staan, wat nu?

Staat er een verblijfsvergunning of visum in uw oude paspoort? En wilt u die blijven gebruiken? Meld dit bij het inleveren van uw oude paspoort. Die pagina’s worden dan niet ongeldig gemaakt.

Stap 5: Paspoort of ID-kaart ophalen of laten opsturen

U krijgt een e-mail als uw nieuwe paspoort of ID-kaart klaar is. U moet uw nieuwe document binnen 3 maanden ophalen of laten opsturen. Daarna wordt het vernietigd.

Op de pagina Hoelang duurt het om een Nederlands paspoort of ID-kaart aan te vragen in het buitenland leest u meer over de verwerkingstijd van een paspoort of ID-kaart.

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ophalen bij het consulaat-generaal in Sydney. Maak online een afspraak.

Houd rekening met de sluitingsdagen.

U kunt uw nieuwe paspoort laten opsturen via aangetekende post. Neem hiervoor een registered post-envelop (A4-formaat, maximaal 4 paspoorten per envelop) mee bij uw aanvraag. Deze envelop moet aan uzelf geadresseerd zijn. Andere enveloppen worden niet geaccepteerd. Opsturen is op eigen risico. De kosten zijn voor eigen rekening. U betaalt dan tijdens uw aanvraag. U moet tekenen voor ontvangst.

U kunt uw document ook per express post laten versturen. U heeft hiervoor een express post-envelop nodig van Australian Post. De envelop moet zijn voorzien van een signature on delivery sticker, anders kan het paspoort niet worden verstuurd. U moet tekenen bij ontvangst.

U kunt uw nieuwe ID-kaart niet laten opsturen. U haalt uw nieuwe ID-kaart op bij het consulaat-generaal in Sydney.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met het consulaat-generaal in Sydney

Doet u uw aanvraag bij VFS Global in Perth? Neem dan contact op met VFS Global via e-mail: pernlpp@vfsglobal.com