NederlandWereldwijd

Ik wil weten of mijn partner, familielid of vriend in het buitenland nog leeft

Krijgt u onverwacht geen contact meer met uw partner, familielid of vriend in het buitenland? Denkt u dat hij of zij misschien is overleden? Afhankelijk van uw situatie kan het contactcenter van NederlandWereldwijd u adviseren of navraag doen.

Verzamel gegevens voordat u belt

U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met het contactcenter van NederlandWereldwijd op +31 247 247 247. Heeft u liever op een andere manier contact? Bekijk de mogelijkheden op onze contactpagina.

Verzamel voordat u belt zoveel mogelijk gegevens over uw partner, familielid of vriend. De medewerker van het contactcenter kan u vragen naar bijvoorbeeld:

  • Naam en adres
  • Informatie over de laatste woon- of verblijfplaats in het buitenland
  • Eventuele reisplannen
  • Paspoortnummer
  • Namen en adressen van contactpersonen in het buitenland (familie, vrienden, werkgever, collega’s)
  • Namen en contactgegevens van eventuele medereizigers
  • Gegevens reisverzekering
  • Gegevens over vliegtickets, geld, creditcard, vervoer, medicijnen

De ambassade of het consulaat doet navraag

Het ministerie van Buitenlandse Zaken mag niet zelf mensen opsporen. Afhankelijk van de situatie kan de medewerker van het contactcenter uw vraag misschien doorzetten naar de Nederlandse ambassade of het consulaat in het buitenland. De ambassade of het consulaat neemt dan contact op met plaatselijke autoriteiten, zoals de gemeente of de politie.

Krijgt u van iemand anders informatie over de situatie van uw partner, familielid of vriend? Laat dit dan meteen weten aan het ministerie.

Als het overlijden wordt bevestigd

Blijkt dat uw partner, familielid of vriend in het buitenland is overleden? Dan neemt het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met u op. U kunt het ministerie, de Nederlandse ambassade of het consulaat vragen om u te helpen. Bijvoorbeeld als u de overledene wil terughalen naar Nederland (repatriëring). Of als u in het buitenland een overlijdensakte moet opvragen.

Melding doen van vermissing

Wordt niet duidelijk of uw partner, familielid of vriend is overleden? Dan kunt u melding doen van vermissing. Bent u zelf ook in het buitenland? Meld de vermissing dan ter plekke bij de politie. In Nederland kunt u de vermissing melden bij de politie in uw eigen gemeente.

Lees meer over vermissing in het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig