NederlandWereldwijd

Ik wil meer weten over het overlijden van mijn partner, familielid, of vriend in het buitenland

Is uw partner, familielid of vriend overleden in het buitenland? Dan heeft u misschien vragen over wat er is gebeurd. Afhankelijk van de situatie kan het contactcenter van NederlandWereldwijd u adviseren of helpen om meer duidelijkheid te krijgen.

Let op: Wilt u meteen iemand spreken? Bel het contactcenter van NederlandWereldwijd op +31 247 247 247. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Heeft u liever op een andere manier contact? Bekijk de mogelijkheden op onze contactpagina.

Bij een ongeval, misdrijf of twijfel over de doodsoorzaak

Is uw partner, familielid, of vriend in het buitenland overleden door een ongeval of een misdrijf? Of is er twijfel over de doodsoorzaak? Dan onderzoeken de plaatselijke autoriteiten wat er is gebeurd.

De Nederlandse ambassade of het consulaat mag zelf geen onderzoek doen naar de doodsoorzaak. Wel kunnen ze voor u informatie opvragen uit het onderzoek. Bijvoorbeeld een kopie van het medisch rapport, autopsierapport of politierapport. Het verschilt per land en per situatie of dat geld kost. Dat hoort u vooraf.

Bij overlijden door een ziekte of aandoening

Is uw partner, familielid, of vriend in het buitenland overleden door een ziekte of een aandoening? De plaatselijke autoriteiten doen in dat geval meestal geen onderzoek. Er komt dan ook geen autopsierapport of politierapport.

In dit geval kan de Nederlandse ambassade of het consulaat niet veel voor u doen. U kunt op de volgende manieren proberen om meer informatie te krijgen:

  • Is uw partner, familielid, of vriend in het buitenland overleden in een ziekenhuis of onder toezicht van een arts? Probeer om via de behandelend arts meer informatie te krijgen. Houd er rekening mee dat artsen een medisch beroepsgeheim hebben en niet zomaar medische gegevens van een patiënt mogen delen. Ook niet na het overlijden.
  • Is het lichaam van de overledene teruggebracht naar Nederland? Probeer meer informatie te krijgen bij de internationale uitvaartonderneming die dit heeft geregeld.
  • Is de overledene begraven of gecremeerd in het buitenland? Informeer dan bij de begrafenisonderneming die de uitvaart ter plekke heeft verzorgd.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig