NederlandWereldwijd

Repatriëring: een overledene terughalen naar Nederland

Is uw partner, familielid of vriend overleden in het buitenland? Dan kunt u de overledene laten terughalen naar Nederland voor de uitvaart (repatriëring). Een verzekeraar of internationale uitvaartonderneming kan u daarmee helpen.

Let op: Wilt u meteen iemand spreken? Bel het contactcenter van NederlandWereldwijd op +31 247 247 247. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Heeft u liever op een andere manier contact? Bekijk de mogelijkheden op onze contactpagina.

Was de overledene verzekerd?

Zoek eerst uit of de overledene een aanvullende zorgverzekering, reisverzekering of uitvaartverzekering had met dekking voor repatriëring bij overlijden.

Had de overledene een reisverzekering, een aanvullende zorgverzekering of een uitvaartverzekering met dekking voor repatriëring? Dan helpt de alarmcentrale van de verzekeraar u met het regelen van de repatriëring. Bel de alarmcentrale om uw situatie te bespreken.

Was de overledene niet verzekerd voor repatriëring? Dan kunt u de overledene alleen op eigen kosten terughalen. Hiervoor kunt u een internationale uitvaartonderneming inschakelen.

Houd er rekening mee dat de kosten kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s, afhankelijk van het land en hoe het lichaam wordt vervoerd.

Als repatriëring niet mogelijk is

Zijn de kosten voor repatriëring te hoog? Of is repatriëren om een andere reden niet mogelijk? Dan is de enige optie een begrafenis of crematie in het land van overlijden.

U kunt het Verbond van Verzekeraars vragen om uit te zoeken of de overledene verzekerd was in Nederland. Dit is gratis, maar het duurt wel 2 tot 3 maanden voordat u antwoord krijgt. In de tussentijd moet u de uitvaart regelen en de kosten voorschieten. Blijkt later dat de overledene was verzekerd voor repatriëring? Dan krijgt u mogelijk (een deel van) de kosten vergoed.

Wat moet u regelen in het buitenland?

Krijgt u hulp van de alarmcentrale of een internationale uitvaartonderneming? Dan doen zij voor u meestal het regelwerk in het buitenland. Bent u bij de overledene in het buitenland en krijgt u (nog) geen hulp? Neem dan de volgende stappen.

Het is belangrijk dat een arts het overlijden vaststelt. Bij een overlijden door ziekte of een aandoening stelt de arts een overlijdensverklaring op. Deze verklaring is nodig om het overlijden te melden bij de plaatselijke gemeente.

Zorg ervoor dat het paspoort of een kopie van het paspoort bij de overledene blijft. Neem wel alvast sieraden en andere waardevolle spullen mee.

Is uw partner, familielid of vriend omgekomen door een ongeval of misdrijf of bestaat dat vermoeden? Dan is dat altijd een zaak voor de lokale politie. De uitvaart moet in dat geval wachten tot de politie onderzoek heeft gedaan.

Wilt u meer weten over het onderzoek? Neem contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Zij kunnen voor u een kopie van het medisch rapport, het autopsierapport of het politierapport opvragen. U hoort vooraf welke kosten daaraan zijn verbonden.

De ambassade of het consulaat kan een mogelijke misdaad niet zelf onderzoeken.

Met de overlijdensverklaring meldt u het overlijden bij lokale autoriteiten, bijvoorbeeld het gemeentehuis. De autoriteiten geven 2 documenten mee: de overlijdensakte en de laissez-passer (tijdelijk reisdocument). Deze documenten zijn nodig om de overledene terug te brengen naar Nederland.

Vraag meerdere afschriften op van de overlijdensakte. Deze heeft u later nog nodig, bijvoorbeeld om het overlijden te melden bij organisaties.

Krijgt u van de lokale autoriteiten geen laissez-passer (tijdelijk reisdocument) voor de overledene? Vraag de Nederlandse ambassade of het consulaat om u daarbij te helpen. U heeft daarvoor de volgende gegevens nodig:

  • Uittreksel uit het overlijdensregister.
  • Een overlijdensverklaring.
  • Een verklaring dat het vervoer van het lichaam volgens de regels is voorbereid. Deze krijgt u van de begrafenisondernemer of overheidsinstantie.