NederlandWereldwijd

Legaliseren van documenten uit Sri Lanka voor gebruik in Nederland

U wilt een document uit Sri Lanka gebruiken in Nederland. U heeft daarvoor legalisatie nodig van het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op: Wilt u een Nederlands document gebruiken in Sri Lanka? Kijk dan op de pagina Legaliseren van Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland.

Goed om te weten

 • Documenten in het Singalees en Tamil moet u laten vertalen voor gebruik in Nederland. Engelstalige documenten hoeft u niet te laten vertalen.
 • Uw document moet origineel en compleet zijn. Verwijst het document naar andere documenten of bijlagen, dan moeten deze erbij zitten.

Stap 1: Laat uw document vertalen

Is uw document in het Singalees of Tamil opgesteld? Voor gebruik in Nederland heeft u een vertaling nodig. Laat het document vertalen door een beëdigd vertaler naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.

 1. Laat het document vertalen door een beëdigd vertaler.
 2. Laat zowel het document als de vertaling legaliseren.

Ga verder met stap 2.

 1. Laat het originele document in Sri Lanka legaliseren.
 2. Laat het gelegaliseerde document in Nederland vertalen door een beëdigd vertaler. U hoeft de vertaling niet te laten legaliseren.
  Een beëdigd vertaler in Nederland kunt u vinden op de website van de Raad van Rechtsbijstand (Bureau Wbtv).

Ga verder met stap 2.

Stap 2: Laat uw document legaliseren

Laat uw document (en eventueel de vertaling) legaliseren door het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit gebeurt vanaf augustus 2017 digitaal.

Na legalisatie is het document klaar voor gebruik in Nederland.

U kunt het document ook gebruiken in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Heeft u het document nog niet?

Lees waar u het document opvraagt als u het nog niet heeft.

Een afschrift van een geboorteakte vraagt u op bij het centrale register (Central Record Room) in Colombo, of bij het Divisional Secretariat in de stad van geboorte

Een afschrift van een huwelijksakte vraagt u op bij het register waar uw huwelijk is ingeschreven. Het afschrift kan van een Islamitisch, Kandyan of burgerlijk huwelijk zijn.

Een verklaring van ongehuwd zijn kunt u onder ede (affidavit) laten opmaken. Dit kan bij een van de volgende instanties:

 • een notaris (notary public)
 • een rechtbank (justice of Peace)
 • een administratiekantoor van het district (Divisional Secretariat)
 • de  stadsadministrateur Grama Niladhari (village officer)

Vraag bij de instantie van uw keuze welke documenten u moet meenemen voor de verklaring.

Wilt u een ander document opvragen? Vraag aan de lokale autoriteiten waar u dit kunt doen.

Hulp nodig bij het opvragen en legaliseren van uw documenten?

Het Consulair Dienstencentrum kan voor Nederlanders bemiddelen bij het opvragen en legaliseren van documenten uit Sri Lanka.

Na legalisatie

Controle van uw document in Nederland

De legalisatie toont niet aan of de inhoud klopt of dat het document echt is. Een gemeente in Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of een andere instantie kan dit nog controleren. De stempel of de sticker op uw document betekent alleen dat de juiste handtekening op uw document staat.

Geldigheid van uw document

Hoelang uw document of legalisatiestempel geldig is, verschilt per instantie. Neem voor meer informatie contact op met de instantie in Nederland die vraagt om het document.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.