NederlandWereldwijd

Legaliseren van documenten uit Canada voor gebruik in Nederland

U wilt een Canadees document gebruiken in Nederland. U heeft daarvoor legalisatie nodig van de Canadese autoriteiten. Dit gebeurt met een apostille. Dit is een verkorte vorm van legalisatie waarmee u uw document klaar maakt voor gebruik in Nederland.

Let op: Wilt u een Nederlands document gebruiken in Canada? Kijk dan op de pagina Legaliseren van Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland.

Goed om te weten

  • U hoeft documenten die opgesteld zijn in het Engels of Frans niet te laten vertalen.
  • Uw document moet origineel en compleet zijn. Verwijst het naar andere documenten of bijlagen? Dan moeten deze erbij zitten.

Waar laat u uw document legaliseren?

U haalt de apostille bij de Canadese autoriteiten. De contactgegevens vindt u op de site van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) (informatie in het Engels).

Uitgebreide informatie over het laten legaliseren van documenten uit Canada met een apostille en de belangrijkste wijzigingen leest u op de website van Global Affairs Canada (informatie in het Engels).

Na legalisatie is het document klaar voor gebruik in Nederland.

U kunt het document ook gebruiken in Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

Informatie: U kunt ook een apostille halen bij de Canadese ambassade in Nederland. De ambassade geeft apostilles af voor originele Canadese documenten van alle Vital Statistics kantoren in Canada.

Heeft u een consulaire verklaring die is afgegeven door de Canadese ambassade in Nederland?

Laat de verklaring dan legaliseren door het Consulair Dienstencentrum van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Uw document is dan klaar voor gebruik in Nederland.

U kunt het document ook gebruiken in Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

Heeft u een consulair verklaring die is afgegeven door het Canadese consulaat in Willemstad, Curaçao?

Laat de verklaring dan legaliseren door de Dienst Buitenlandse Betrekkingen (DBB) in Willemstad. Uw document is dan klaar voor gebruik in Nederland.

U kunt het document ook gebruiken in Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.

Heeft u het document nog niet?

Lees waar u het document opvraagt als u het nog niet heeft.

Heeft u een geboorte-, huwelijks- of overlijdensakte uit Canada nodig? U vraagt deze documenten aan bij het Provincial Vital Statistics Office in de provincie waar de geboorte, het huwelijk of het overlijden plaats vond. De overheidssite van Canada geeft een overzicht van alle kantoren van de burgerlijke stand in Canada.

Vraag, indien van toepassing, om een zogenaamd “long-form” document: een document met daarop de gegevens van beide ouders. Dit is vooral van belang bij geboorteaktes.

U vraagt een afschrift van een echtscheidingsakte uit Canada aan bij de rechtbank die de scheiding heeft uitgesproken.

Informatie over het opvragen van een afschrift en hulp bij het vinden van de juiste rechtbank leest u op de website van het Central Registry of Divorce Proceedings van de Canadese overheid (informatie in het Engels).

U kunt in Canada een bewijs van ongehuwd zijn aanvragen (een Search of Marriage record). U vraagt dit document aan bij een van de Provincial Vital Statistics Offices. Op de overheidssite van Canada vindt u een overzicht.

Verklaring van ongehuwd zijn opvragen in Nederland

Heeft u de Canadese nationaliteit? Dan kunt u de verklaring van ongehuwd zijn aanvragen bij de Canadese ambassade in Den Haag.

Wilt u een ander document opvragen? Vraag aan de lokale autoriteiten waar u dit kunt doen.

Hulp nodig bij het opvragen en legaliseren van documenten?

Het Consulair Dienstencentrum in Den Haag kan voor Nederlanders alleen bemiddelen bij het legaliseren van documenten uit Canada.

Na legalisatie

Controle van uw document in Nederland

De legalisatie toont niet aan of de inhoud klopt of dat het document echt is. Een gemeente in Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of een andere instantie kan dit nog controleren. De stempel of de sticker op uw document betekent alleen dat de juiste handtekening op uw document staat.

Geldigheid van uw document

Hoelang uw document of legalisatiestempel geldig is, verschilt per instantie. Neem voor meer informatie contact op met de instantie in Nederland die vraagt om het document.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.