NederlandWereldwijd

Legaliseren van documenten uit Bolivia voor gebruik in Nederland

U wilt een document uit Bolivia gebruiken in Nederland. U heeft daarvoor legalisatie nodig van het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit gebeurt met een apostille. Dit is een verkorte vorm van legalisatie waarmee u uw document klaarmaakt voor gebruik in Nederland.

Let op: Wilt u een Nederlands document gebruiken in Bolivia? Kijk dan op de pagina Legaliseren van Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland.

Goed om te weten

  • Documenten in het Spaans moet u laten vertalen voor gebruik in Nederland.
  • De Boliviaanse autoriteiten legaliseren op dit moment alleen Spaanse documenten. Vertalingen van Spaanse documenten naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits hoeft u daarom tot nader order niet te laten legaliseren.

  • Heeft u het document alleen nodig voor een aanvraag bij de Nederlandse ambassade in Peru? Dan moet u het gelegaliseerde document in Bolivia laten vertalen naar het Engels.

  • Heeft u het document nodig voor in Nederland? Laat het originele document dan in Bolivia legaliseren. Maar laat de vertaling in Nederland doen.

  • Uw document moet origineel en compleet zijn. Verwijst het document naar andere documenten of bijlagen, dan moeten deze erbij zitten.

Legalisatie van documenten in het Spaans bestaat uit 2 stappen.

Stap 1: Laat uw document vertalen

Is uw document in het Spaans opgesteld? Voor gebruik in Nederland heeft u een vertaling nodig.

Stap 2: Laat uw document legaliseren

Laat het document legaliseren met een apostille.

U haalt de apostille bij het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De contactgegevens vindt u op de site van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht (HCCH) (informatie in het Engels).

Na legalisatie is het document klaar voor gebruik in Nederland.

U kunt het document ook gebruiken in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Heeft u het document nog niet?

Lees waar u het document opvraagt als u het nog niet heeft.

Wilt u een ander document opvragen? Vraag aan de lokale autoriteiten waar u dit kunt doen.

Hulp nodig bij het opvragen en legaliseren van uw documenten?

Het Consulair Dienstencentrum kan voor Nederlanders bemiddelen bij het opvragen en legaliseren van documenten uit Bolivia.

Na legalisatie

Controle van uw document in Nederland

De legalisatie toont niet aan of de inhoud klopt of dat het document echt is. Een gemeente in Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of een andere instantie kan dit nog controleren. De stempel of de sticker op uw document betekent alleen dat de juiste handtekening op uw document staat.

Geldigheid van uw document

Hoelang uw document of legalisatiestempel geldig is, verschilt per instantie. Neem voor meer informatie contact op met de instantie in Nederland die vraagt om het document.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.