Reisadvies Verenigd Koninkrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-01-2021 | Nog steeds geldig op: 21-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst of vertrek onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Vanaf 15 januari 00:01 zal, naast de verplichte negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voor vertrek, een negatieve antigeensneltest direct voor vertrek verplicht worden gesteld voor alle reizigers die met het vliegtuig vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naar Nederland reizen. Voor reizigers die per schip reizen zal deze verplichting een paar dagen later ingaan. De verplichting geldt ook voor een deel van de reizigers die op dit moment zijn uitgezonderd van de negatieve PCR-testuitslag, inclusief transportmedewerkers zoals vrachtwagenchauffeurs en bemanning aan boord van vliegtuigen en veerboten. Kijk voor de uitzonderingen en alle andere maatregelen in de rubriek ‘Coronavirus’. De negatieve antigeentest komt niet in de plaats van de dringende oproep tot 10 dagen quarantaine na aankomst in Nederland; deze dringende oproep blijft van kracht. Vanaf 18 januari 2021 moet u bij aankomst een negatieve COVID-19 (snel)testuitslag laten zien om Engeland in te kunnen reizen. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. In de rubriek ‘Coronavirus’ vindt u meer informatie over de verplichte test. Sinds 5 januari 2021 geldt er een lockdown in delen van het Verenigd Koninkrijk. Alle niet-essentiële winkels, horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen, bioscopen en sportgelegenheden zijn in het hele land gesloten. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen, en informatie over de testuitslag en testverklaring. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen onderdeel meer van de Europese Unie. Op 1 januari 2021 is de overgangsfase tot de Brexit voorbij. Er gelden dan andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Brexit’. Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine, OOK na een negatieve PCR-Covid-19-test.

Kaart bij reisadvies VK
Download 'Kaart bij reisadvies Verenigd Koninkrijk' (PDF, 558 kB)

Reischecklist het Verenigd Koninkrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Per 1 januari 2021 is de overgangsperiode met betrekking tot de Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Lees wat u moet weten wanneer u na 31 december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland reist. 

Lees meer over de veranderingen voor Nederlanders in 2021 na de Brexit.

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor het Verenigd Koninkrijk is tot aan oktober 2021 een identiteitskaart voldoende om u te identificeren. Voor alle andere niet EU landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen. Na oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor het Verenigd Koninkrijk heeft u geen visum nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in het Verenigd Koninkrijk een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in het Verenigd Koninkrijk een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

 • Het is niet zeker of uw Europese zorgpas (EHIC) ook in 2021 nog geldig is in het VK. Hierover onderhandelen de Europese Unie en het VK nog. Zorg dat u weet wat uw verzekering dekt, en neem zo nodig contact op met uw zorgverzekeraar.
 • Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor het Verenigd Koninkrijk. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
 • Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het Verenigd Koninkrijk.
 • Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar het Verenigd Koninkrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door de snelle verspreiding van een besmettelijke variant van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft de Britse regering zware coronamaatregelen afgekondigd voor het hele land.  

Terrorisme

Voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland geldt een verhoogde terrorismedreiging. De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland nemen verscherpte maatregelen. Er worden zwaarbewapende politieagenten op openbare plaatsen ingezet. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • Op 29 november 2019 zijn bij een terroristische aanslag in Londen 2 mensen gedood.
 • Op 11 oktober 2019 vond een aanslag plaats in een winkelcentrum in de stad Manchester. Bij een steekpartij vielen enkele gewonden.
 • Op 18 april 2019 werd in de stad Londonderry, bij rellen, een persoon gedood.  

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Brexit

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen onderdeel meer van de Europese Unie.

Per 1 januari 2021 is de overgangsfase t.a.v. Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan nieuwe regelgeving voor het meenemen van goederen en producten van en naar het VK of aan het reizen met huisdieren. Door de Brexit mag u voor eigen gebruik geen vlees, zuivel, groente en fruit meer meenemen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer informatie op de Nederlandse overheidspagina over reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021.

 Veranderingen voor Nederlanders vanaf 2021

Actuele informatie leest u op deze overheidspagina.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Lucht-, trein en zeeverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in het Verenigd Koninkrijk op de website van de ANWB.

Houdt u er per 1 januari 2021 rekening mee dat door de gevolgen van Brexit (ernstige) vertragingen bij grensovergangen te verwachten zijn.

Naar boven

Coronavirus

Reizen naar Nederland vanuit Engeland en Noord-Ierland

Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en verplichte antigeensneltest

Naast de verplichte negatieve PCR-test zal vanaf 15 januari ook een negatieve antigeensneltest direct voor vertrek verplicht gesteld worden voor alle reizigers die met het vliegtuig vanuit Ierland en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reizen. Voor reizigers die per schip reizen zal deze verplichting een paar dagen later ingaan.

De verplichting van de antigeensneltest geldt ook voor een deel van de reizigers die op dit moment zijn uitgezonderd van de negatieve PCR-testuitslag, inclusief transportmedewerkers zoals vrachtwagenchauffeurs en bemanning aan boord van vliegtuigen en veerboten.

Deze negatieve PCR test en de negatieve antigeentest komen niet in de plaats van de dringende oproep tot 10 dagen quarantaine na aankomst in Nederland; deze dringende oproep blijft van kracht.

Lees meer op Rijksoverheid.nl.

De volgende mensen hebben geen extra negatieve sneltest nodig:

 • Grenswerkers, grensstudenten en grensscholieren
 • Houders van een door het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekte diplomatieke identiteitskaart
 • Houders van niet-Nederlandse diplomatieke paspoorten
 • Houders van Nederlandse diplomatieke paspoorten, als zij in uitoefening van hun functie reizen of als zij van of naar hun werkzaamheden reizen
 • Staatshoofden en leden van een buitenlandse regering
 • Zeevarenden aan boord van een veerboot of passagiersschip die het schip niet verlaten en geen reisbewegingen van en naar dat schip maken. De uitzonderingen gelden niet voor zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart.
 • De bemanning aan boord van vliegtuigen mits zij het vliegtuig niet verlaten in het VK en direct aansluitend verder (terug) vliegen.
 • Passagiers op een vlucht die Nederland niet als eindbestemming hebben, maar wegens onvoorziene omstandigheden naar een Nederlandse luchthaven moeten uitwijken.
 • Passagiers met een NATO Travel Order of een NATO-2-visum.

Thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland

Na een verblijf in het Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Informatie voor Nederlanders en reizigers in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland over de negatieve PCR-COVID-19 test

De Britse overheid heeft een lijst vrijgegeven van private aanbieders die PCR-COVID-19 testen aan bieden voor het internationaal reisverkeer, zie de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) voor de volledige lijst. U kunt op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) richtlijnen vanuit de Britse overheid vinden over de criteria voor testprocedures ten behoeve van internationaal reisverkeer. Bij het afwachten van de testuitslag wordt van u verwacht dat u uw sociale contacten beperkt en zoveel mogelijk op uw verblijfplaats verblijft.

De Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland kan geen van deze aanbieders onderschrijven of aanbevelen. Nederlanders en reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het vergaren van informatie over de beschikbare aanbieders en testlocaties.

De Britse overheid geeft aan dat het niet mogelijk is een gratis test van de NHS (National Health Service) te ondergaan indien u het land verlaat. Meer informatie over een NHS-test kunt u op deze website van de Britse overheid vinden (informatie in het Engels).

Besmettelijke variant van het Covid-19 virus

Door de snelle verspreiding van een besmettelijke variant van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft de Britse regering met ingang van 5 januari 2021 een lockdown afgekondigd voor Engeland. Alle niet-essentiële winkels, sportscholen en andere recreatieve instellingen zijn gesloten in het hele land.  Andere landsdelen van het Verenigd Koninkrijk hebben hun maatregelen ook verscherpt. Lees meer informatie op de website van de Britse overheid.

Inreisbeperkingen Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Vanaf 18 januari 2021 zal bij aankomst het tonen van een negatieve COVID-19 (snel)test een vereiste worden om naar Engeland te kunnen reizen. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Meer informatie over de testvereisten kunt u vinden op de website van de Britse overheid

U moet voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uw reis- en contactinformatie doorgeven via het Contact Locator Form.

Quarantainemaatregelen in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië bij aankomst

Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië. Vanaf 15 december 2020 kan de verplichte thuisquarantaine verkort worden naar 5 dagen thuisquarantaine. Dit kan alleen als de reiziger een in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië uitgevoerde, PCR-COVID-19 negatieve testuitslag kan tonen. Een PCR-Covid-19- sneltest kost tussen de GBP 65 en GBP 120.

De verplichte thuisquarantaine van 10 dagen kan onderbroken worden door direct terug te reizen naar de (lucht)haven van aankomst om het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

Alle actuele informatie kunt u lezen op de website: Thuisquarantaine in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland (informatie in het Engels). Als u zich niet aan de thuisquarantaine houdt, geeft de Britse overheid aan dat u een boete tot £ 1.000,- kan worden opgelegd.

Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Reizigers die voor werk reizen, mogen wel ondergebracht worden. Neem hiervoor voor uw vertrek contact op met uw hotel of andere overnachtingsgelegenheid om te vernemen welke documenten u moet aantonen (werkgeversbrief, etcetera).

Scotland, Wales, Noord-Ierland

Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland kunnen andere overheidsmaatregelen gelden.

Schotland

De Schotse regering hanteert vanaf 2 november 2020 een regionale aanpak met vijf ‘levels’. Daarbij gelden regionaal verschillende niveaus van beperkingen afhankelijk van onder meer de lokale infectiegraad. Voor actuele gegevens en informatie van de verschillende geldende levels per regio in Schotland raadpleeg de website over Schotland (informatie in het Engels). Op dinsdag 5 januari 2021 gaat ‘mainland Scotland’ van level 4 naar een tijdelijke lockdown, met nieuwe regels om vooral thuis te blijven. Sommige eilanden blijven wel in Level 3.

Wales

In Wales zijn strengere coronamaatregelen afgekondigd. Heel Wales valt nu in alert level 4. Lees meer op de website over Wales (informatie in het Engels).

Noord-Ierland

In Noord-Ierland gelden er vanaf 26 december 2020 (na een nationale lockdown) nieuwe beperkingen. Zie voor actuele informatie de website van de lokale overheid van Noord-Ierland (informatie in het Engels).

Kanaaleilanden

Guernsey

Als u op Guernsey aankomt bent u verplicht 14 dagen in (thuis) quarantaine te gaan. Meer informatie is te vinden op de website van de overheid van Guernsey.

Jersey

Bij aankomst op Jersey heeft u de keus tussen 14 dagen in (thuis)quarantaine of een negatieve COVID-19 test niet ouder dan 72 uur overleggen. U kunt de test ook bij aankomst ondergaan. Bij het afwachten van de testuitslag wordt van u verwacht dat u uw sociale contacten beperkt en zoveel mogelijk op uw verblijfplaats verblijft. Covid19-testen zijn beschikbaar op Jersey International Airport en St Helier Harbour Elizabeth Terminal. Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Jersey.

Isle of Man

Alleen inwoners van Isle of Man kunnen inreizen. Er geldt voor deze reizigers een quarantaine plicht bij aankomst. Lees meer op de website van de overheid van Isle of Man.

Algemeen

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor het Verenigd Koninkrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor het Verenigd Koninkrijk.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen onderdeel meer van de Europese Unie.

Per 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels, bijvoorbeeld voor het meenemen van goederen en producten van en naar het VK of voor het reizen met huisdieren. U kunt bijvoorbeeld geen vlees, vleeswaren, zuivelproducten, groente en fruit meenemen vanuit het VK of vanuit Nederland naar het VK. Ook niet als het gaat om producten die u zou willen meenemen voor eigen gebruik.

Uw reis naar het VK kan langer duren, omdat de douane u bij aankomst in het VK kan controleren. Als u vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane uw bagage in Nederland controleren. Lees wat u moet weten wanneer u na 31 december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Lees hier meer over de veranderingen voor Nederlanders na de Brexit.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in het Verenigd Koninkrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796  of Twitter @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Londen

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Londen.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven