Reisadvies Verenigd Koninkrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-04-2021 | Nog steeds geldig op: 14-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine voor het Verenigd Koninkrijk bij de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Verenigd Koninkrijk
Download 'Kaart bij reisadvies Verenigd Koninkrijk' (PDF, 849 kB)

Reischecklist het Verenigd Koninkrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Per 1 januari 2021 is de overgangsperiode met betrekking tot de Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.

Lees wat u moet weten wanneer u na 31 december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland reist. 

Lees meer over de veranderingen voor Nederlanders in 2021 na de Brexit.

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor het Verenigd Koninkrijk is tot aan oktober 2021 een identiteitskaart voldoende om u te identificeren. Voor alle andere niet EU landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen. Na oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor het Verenigd Koninkrijk heeft u geen visum nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in het Verenigd Koninkrijk een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in het Verenigd Koninkrijk een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar het Verenigd Koninkrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door de snelle verspreiding van een besmettelijke variant van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft de Britse regering zware coronamaatregelen afgekondigd voor het hele land.  

Terrorisme

Voor het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland geldt een verhoogde terrorismedreiging. De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland nemen verscherpte maatregelen. Er worden zwaarbewapende politieagenten op openbare plaatsen ingezet. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • Op 29 november 2019 zijn bij een terroristische aanslag in Londen 2 mensen gedood.
 • Op 11 oktober 2019 vond een aanslag plaats in een winkelcentrum in de stad Manchester. Bij een steekpartij vielen enkele gewonden.
 • Op 18 april 2019 werd in de stad Londonderry, bij rellen, een persoon gedood.  

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Brexit

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen onderdeel meer van de Europese Unie.

Per 1 januari 2021 is de overgangsfase t.a.v. Brexit voorbij en gelden er andere regels voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Denkt u bijvoorbeeld aan nieuwe regelgeving voor het meenemen van goederen en producten van en naar het VK of aan het reizen met huisdieren. Door de Brexit mag u voor eigen gebruik geen vlees, zuivel, groente en fruit meer meenemen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer informatie op de Nederlandse overheidspagina over reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021.

 Veranderingen voor Nederlanders vanaf 2021

Actuele informatie leest u op deze overheidspagina.

Naar boven

Verkeer

Lucht-, trein en zeeverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in het Verenigd Koninkrijk op de website van de ANWB.

Houdt u er per 1 januari 2021 rekening mee dat door de gevolgen van Brexit (ernstige) vertragingen bij grensovergangen te verwachten zijn.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland gaat u bij terugkeer in Nederland in quarantaine. De Quarantaine Reischeck is een online checklist om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis. Ook over quarantaine.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. 

Bij het uitreizen van Engeland moet u kunnen laten zien dat de reis noodzakelijk is. Lees meer op de website van de Britse overheid.

Zie voor meer informatie over de testlocaties in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

De Britse overheid geeft aan dat het niet mogelijk is een gratis test van de NHS (National Health Service) te ondergaan indien u het land verlaat. Meer informatie over een NHS-test kunt u op deze website van de Britse overheid vinden (informatie in het Engels).

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanie en Noord-Ierland

In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland heeft de Britse regering een lockdown afgekondigd voor Engeland. Alle niet-essentiële winkels, sportscholen en andere recreatieve instellingen zijn gesloten in het hele land. Andere landsdelen van het Verenigd Koninkrijk hebben hun maatregelen ook verscherpt. Lees meer informatie op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels). Er is bekend gemaakt dat vanaf 12 april 2021 verschillende maatregelen niet meer zullen gelden. Sportscholen, niet-essentiële winkels en de terrassen worden weer geopend.

Inreisbeperkingen Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk is het laten zien van een negatieve COVID-19 (snel)test vereist. De test moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Daarna bent u verplicht om in quarantaine te gaan. Voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk moet u een afspraak maken voor een PCR-test op dag 2 en dag 8 van de quarantaine in het VK. U dient het bewijs van de geboekte test te overleggen bij binnenkomst. Lees de uitzonderingen op deze regeling (informatie in het Engels).

Meer informatie over de testvereisten kunt u vinden op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels).
Is de test die voor vertrek is afgenomen geen PCR test? Dan moet u er op letten dat de precieze specificaties en gevoeligheid van de test (zoals geformuleerd op de website van de Britse overheid) op het certificaat vermeld staan.

U kunt op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) richtlijnen vanuit de Britse overheid vinden, over de criteria voor testprocedures ten behoeve van internationaal reisverkeer.

Voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland moet u uw reis- en contactinformatie doorgeven via het Contact Locator Form.

Quarantainemaatregelen in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië bij aankomst

Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië. Binnen de quarantaine periode moet u de van tevoren geboekte PCR-testen op dag 2 en dag 8 uit voeren in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië.

De verplichte quarantaine kan ingekort worden tot 5 dagen. Dit kan alleen als de reiziger een op dag 5 in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië uitgevoerde, PCR-COVID-19 negatieve testuitslag kan laten zien. Een PCR-COVID-19- (snel)test kost tussen de GBP 65 en GBP 120.

De verplichte quarantaine van 10 dagen kan onderbroken worden door direct terug te reizen naar de (lucht)haven van aankomst om het Verenigd Koninkrijk te verlaten.

Alle actuele informatie kunt u lezen op de website: Quarantaine in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland (informatie in het Engels). Als u zich niet aan de thuisquarantaine houdt, geeft de Britse overheid aan dat u een boete tot GBP 1.000,- kan worden opgelegd.

Toeristische overnachtingen zijn niet meer toegestaan. Reizigers voor noodzakelijke (zakelijke) reizen, mogen wel ondergebracht worden. Neem hiervoor voor uw vertrek contact op met uw hotel of andere overnachtingsgelegenheid om te vernemen welke documenten u moet aantonen (werkgeversbrief, etcetera).

Schotland, Wales, Noord-Ierland

Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland kunnen andere overheidsmaatregelen gelden.

Schotland

De Schotse regering hanteert een regionale aanpak met 5 ‘levels’. Daarbij gelden regionaal verschillende niveaus van beperkingen afhankelijk van onder meer de lokale infectiegraad. Voor actuele gegevens en informatie van de verschillende geldende levels per regio in Schotland, raadpleeg de website over Schotland (informatie in het Engels). ‘Mainland Scotland’ is naar een tijdelijke lockdown, met nieuwe regels om vooral thuis te blijven.

Wales

In Wales is er geen volledige lockdown en worden de coronamaatregelen versoepeld. Lees meer informatie over de versoepelde maatregelen op de website van de lokale overheid van Wales (informatie in het Engels)

Noord-Ierland

In Noord-Ierland gelden er (na een nationale lockdown) nieuwe beperkingen. Zie voor actuele informatie de website van de lokale overheid van Noord-Ierland (informatie in het Engels).

Kanaaleilanden

Guernsey

Als u op Guernsey aankomt bent u verplicht 14 dagen in (thuis) quarantaine te gaan. Meer informatie is te vinden op de website van de overheid van Guernsey.

Jersey

Bij aankomst op Jersey heeft u de keus tussen 14 dagen in (thuis)quarantaine of een negatieve COVID-19 test niet ouder dan 72 uur te overleggen. U kunt de test ook bij aankomst ondergaan. Bij het afwachten van de testuitslag wordt van u verwacht dat u uw sociale contacten beperkt en zoveel mogelijk op uw verblijfplaats verblijft. Covid19-testen zijn beschikbaar op Jersey International Airport en St Helier Harbour Elizabeth Terminal. Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Jersey.

Isle of Man

Op Isle of Man zijn geen coronamaatregelen van kracht. Alleen inwoners van Isle of Man kunnen inreizen. Er geldt voor deze reizigers een quarantaineplicht bij aankomst. Lees meer op de website van de overheid van Isle of Man.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor het Verenigd Koninkrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor het Verenigd Koninkrijk.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari 2020 geen onderdeel meer van de Europese Unie.

Per 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels, bijvoorbeeld voor het meenemen van goederen en producten van en naar het VK of voor het reizen met huisdieren. U kunt bijvoorbeeld geen vlees, vleeswaren, zuivelproducten, groente en fruit meenemen vanuit het VK of vanuit Nederland naar het VK. Ook niet als het gaat om producten die u zou willen meenemen voor eigen gebruik.

Uw reis naar het VK kan langer duren, omdat de douane u bij aankomst in het VK zal controleren. Als u vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane uw bagage in Nederland controleren.

Lees wat u moet weten wanneer u na 31 december 2020 naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Lees hier meer over de veranderingen voor Nederlanders na de Brexit.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in het Verenigd Koninkrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796  of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Londen

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Londen.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven