Reisadvies Tsjechië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-12-2021 | Nog steeds geldig op: 09-12-2021

De kleurcode voor Tsjechië is geel. Er geldt binnen Tsjechië een 2-G regel voor toegang tot openbare ruimtes. U moet gevaccineerd of genezen zijn van corona. Lees verder in de Coronarubriek wat dit voor u betekent. Let op: er zijn inreisbeperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Bij terugkeer vanuit Tsjechië naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Tsjechië

 • U kunt naar Tsjechië reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:
  • u het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
  • u 14 dagen of langer geleden uw 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
  • u 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
  • u kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (in de afgelopen 180 dagen), of;
  • u hersteld bent van corona en 1 vaccin heeft gehad. Dit moet in uw DCC staan als geldig coronabewijs.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Let op: als u niet gevaccineerd bent dan kunt u reizen naar Tsjechië als:
  • u het Passenger Locator Form (informatie in het Engels) invult, en;
  • u een negatieve PCR-test kunt laten zien die is afgenomen maximaal 72 uur vóór vertrek, en;
  • u een negatieve PCR-test doet op dag 5 na aankomst.
  • U hoeft dan niet in quarantaine.
  • Let op: Zorg voor een FFP2-masker (respirator). U moet overal, ook buiten, een FFP2-masker dragen.
 • Kinderen jonger dan 12 zijn uitgezonderd. Zij hoeven geen coronabewijs te laten zien om Tsjechië in te reizen en geen Passenger Locator Form in te vullen.

Lokale maatregelen

 • Alleen personen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van COVID-19 mogen onder andere naar hotels, restaurants, sportfaciliteiten en cultuur evenementen.
 • PCR-testen worden alleen geaccepteerd voor kinderen tussen 12-18 jaar, personen die gedeeltelijk gevaccineerd zijn (1 van 2 vaccinaties) of personen die niet gevaccineerd zijn door medische redenen.
 • Lees meer op de website van de Tsjechische overheid.

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Tsjechië.
Kaart bij reisadvies Polen
Download 'Kaart bij reisadvies Tsjechië' (PDF, 169 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem een geprinte versie van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het volledige reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreismaatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjechië terug te dringen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website over de coronavirus situatie in Tsjechië van het Tsjechische ministerie van Gezondheid en op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken

Tsjechië gebruikt een stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Nederland staat op dit moment op de donkerrode lijst (zeerhoogrisico). Op de website van het ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) staat een kaart waarop u kunt zien welke kleur elke EU-lidstaat heeft. Heeft u de Nederlandse nationaliteit maar reist u uit een ander land dan Nederland? Kijk dan ook op de kaart van het Ministerie van Gezondheid. Controleer of u voor vertrek een test nodig heeft of na aankomst in quarantaine moet op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (scrol naar beneden voor de tabel en meer informatie).

Reizen zonder coronabewijs

Reizigers zonder coronabewijs die vanuit Nederland naar Tsjechië reizen, moeten een negatieve PCR-testuitslag niet ouder dan 72 uur vóór vertrek laten zien. Ook moeten zij het online Passenger Locator Form invullen (informatie in het Engels).

De 2e PCR-test moet op zijn vroegst de 5e dag na aankomst worden afgenomen. Tot de uitslag van de test bekend is, hoeft u niet in (thuis)quarantaine blijven. U moet wel een FFP2-masker (respirator) dragen overal buiten huis/accommodatie.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden en hoeven het Passenger Locator Form niet in te vullen.

Gevaccineerd of bewijs van herstel

In onderstaande gevallen hoeft u geen PCR/NAAT-testuitslag vóór vertrek en na aankomst in Tsjechië te laten zien:

 • als u 14 dagen of langer geleden uw 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
 • als u 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
 • als u een bewijs van herstel van COVID-19 kunt laten zien (in de afgelopen 180 dagen), of;
 • u hersteld bent van corona en 1 vaccin heeft gehad. Dit moet in uw DCC staan als geldig coronabewijs.

 • U hoeft dan niet in quarantaine.

Lees de inreismaatregelen die gelden op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ 

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt niet geaccepteerd door de Tsjechische autoriteiten als vaccinatiebewijs tegen COVID-19 maar het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) wordt wel geaccepteerd. Neem voor de zekerheid een print van uw QR-code mee.

Coronamaatregelen

Alleen personen die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van COVID-19 mogen onder andere naar hotels, restaurants, sportfaciliteiten en cultuur evenementen.

PCR-testen worden alleen geaccepteerd voor kinderen tussen 12-18 jaar, personen die gedeeltelijk gevaccineerd zijn met 1 van 2 vaccinaties of personen die niet gevaccineerd zijn door medische redenen.

Lees meer op de website van de Tsjechische overheid.

Bereid uw reis goed voor en lees goed welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. Op de website van het Tsjechische ministerie van Gezondheid vindt u ook een kaart waarop per district van Tsjechië te zien is of er sprake is van een verhoogd risico door corona. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of bed and breakfast). Ook kunt u zich informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

De gezondheidssituatie in Tsjechië is sinds het voorjaar sterk verbeterd. Maar let op: naar Tsjechië reizen kan risico’s met zich meebrengen. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechische ministerie van Gezondheid.

Naar boven

Reischecklist Tsjechië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Tsjechië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Tsjechië reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Tsjechië is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Tsjechië heeft u geen visum nodig. Informatie over algemene reisvoorwaarden kunt u nagaan bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tsjechië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Tsjechië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Natuurgeweld

In de Tsjechische wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Tsjechië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Meer informatie over de maatregelen over het verkeer naar/uit Tsjechië is te vinden op de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Tsjechië bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Alcohol en verkeer

In Tsjechië is rijden met alcohol op in het verkeer verboden. Dit geldt ook voor fietsers.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Tsjechië.

Algemene informatie over de lokale wetten en regels in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechisch ministerie van Binnenlandse Zaken.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Tsjechië. De straffen hiervoor zijn vaak hoger dan in Nederland.

Reizen met dieren

Reist u met dieren naar Tsjechië? Check dan welke regels en voorwaarden er gelden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Tsjechië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112

Politie: 158

Medische hulp bij nood: 155

Brandweer: 150

Andere lokale noodnummers kunt u vinden op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechië.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Praag

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Praag.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven