Reisadvies Spanje | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-12-2018 | Nog steeds geldig op: 24-03-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Informatie over de demonstraties op 20 en 21 december 2018 is verwijderd. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Kaart bij reisadvies Spanje
Download 'Kaart bij reisadvies Spanje' (PDF, 524 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Madrid, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Door de politieke spanningen in Catalonië kan het onrustig zijn op straat. U kunt hierbij denken aan spontane demonstraties. Vermijd demonstraties en blijf alert. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw hotel.

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen in Spanje.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Spanje op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Madrid

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Madrid op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Criminaliteit

Wees alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen met name in Noordoost Spanje. Voornamelijk bij de Spaans – Franse grens en op de snelweg van Barcelona naar Valencia.  Pas op voor criminelen die zich voordoen als agent. Ze gebruiken trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of een voorwerp tegen de auto te gooien.

Wees alert op personen die u gebaren te stoppen, omdat er iets met uw auto niet in orde zou zijn. Blijf doorrijden en:

  • Bel meteen de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico). Die is bereikbaar via de noodnummers Guardia Civil 062 en Policia 112.
  • Laat aan personen buiten de auto duidelijk zien dat u telefoneert.
  • Geef aan de politie het kentekennummer van de auto en uw locatie door.
  • Maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken.
  • Vraag telefonisch om advies.

Wilt u stoppen om eventuele schade aan uw auto te controleren? Rij dan door naar een veilige plaats, waar ook meer mensen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een benzinestation. Wordt u gevolgd door de criminelen of nepagenten? Vergrendel bij stilstand meteen de autodeuren en houd de ramen gesloten. Laat aan eventuele nepagenten uw paspoort of rijbewijs door het raampje zien en houd telefonisch contact met de politie. Volg de aanwijzingen van de politie op.

Sluit uw auto goed af en zorg dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen.

Naar boven

Terrorisme

Op 17 en 18 augustus 2017 werden in de steden Barcelona en Cambrils terroristische aanslagen gepleegd. Hierbij vielen doden en meer dan honderd gewonden. Sindsdien zijn zowel in de regio Catalonië als in de rest van Spanje anti-terreurmaatregelen aangescherpt. Blijf alert.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om (malaria en andere) infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Spanje komen bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

In de Spaanse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In Spanje komen komen ook regelmatig overstromingen voor. Reist u in of naar een gebied met overstromingen? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
 

Naar boven

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Naar boven

Tips van de ambassade

Scan uw reisdocument en zorg dat u op reis toegang heeft tot een digitale kopie. Bij diefstal van uw reisdocument kan deze kopie u van pas komen.

In een aantal grote toeristencentra bevinden zich speciale politiebureau’s voor toeristen, de “Servicio de Atención al Turista Extranjera” (SATE). Hier kunnen  toeristen in nood gratis telefoneren. Controleer of er een dergelijk kantoor in de buurt is.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven