Reisadvies Pitcairneilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-08-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van de Pitcairneilanden is oranje, want de Pitcairneilanden zijn door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Pitcairneilanden als het noodzakelijk is. Als u vanuit de Pitcairneilanden naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in de Pitcairneilanden en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Pitcairneilanden
Download 'Kaart bij reisadvies Pitcairneilanden' (PDF, 41 kB)

Reischecklist Pitcairneilanden

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Pitcairneilanden favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar de Pitcairneilanden reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit na bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag.
 • Voor sommige landen heeft u een visum nodig. U kunt ook dit nagaan bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag. Wilt u langer dan twee weken reizen op de Pitcairneilanden? Vraag dit ruim van te voren aan op de website van het immigratiecentrum (informatie in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op de Pitcairneilanden een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op de Pitcairneilanden een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Pitcairneilanden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Pitcairneilanden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Op dit moment geldt een algemeen inreisverbod en mogen boten geen buitenlandse toeristische reizigers naar het eiland brengen behalve voor de aanlevering van noodzakelijke goederen. Alleen ingezetenen van de Pitcairneilanden worden toegelaten..

Natuurgeweld

Op de Pitcairneilanden kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden en stormwaarschuwingen in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op de Pitcairneilanden en is er een noodsituatie? Houd er rekening mee dat er geen mobiel netwerk is op de Pitcairneilanden. Er is geen ambulance of brandweer op het eiland. Er is een dokter aanwezig op het eiland. Maar voor verdere zorg moet u per boot naar Frans-Polynesië geëvacueerd worden. Vervolgens moet u per vliegtuig naar Australië of Nieuw-Zeeland gebracht worden. Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Maatregelen Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op de Pitcairneilanden te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Op dit moment geldt een algemeen inreisverbod en mogen boten geen buitenlandse toeristische reizigers naar het eiland brengen behalve voor de aanlevering van noodzakelijke goederen. Alleen ingezetenen van de Pitcairneilanden worden toegelaten.

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in de Pitcairneilanden

Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Pitcairneilanden de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Medische gezondheidszorg

De Pitcairneilanden hebben een moderne en goed uitgeruste medische faciliteit. Er is een dokter aanwezig op het eiland. Er is geen ambulance op het eiland. Er is geen vliegveld op de eilanden zodat bij een medisch noodgeval alleen per boot naar Frans-Polynesië geëvacueerd kan worden dat  minimaal 2 dagen varen is. Via Frans-Polynesië moet u per vliegtuig naar Australië of Nieuw-Zeeland gebracht worden.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Pitcairneilanden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Er is geen vliegveld op de Pitcairneilanden. Er zijn maar 2 verharde wegen op de Pitcairneilanden. Andere wegen zijn onverhard en kan vervoer alleen per quad of lopend plaatsvinden. Alle quads zijn in privébezit en kunnen bezoekers alleen lopend over het eiland gaan. Langdurige bezoekers die een quad willen gebruiken, moeten een kort quad-rijexamen afleggen voordat een vergunning wordt afgegeven door de politieagent van het eiland. 

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Pitcairneilanden.

Alcohol

Het is strafbaar om alcohol te importeren zonder een vergunning. Ook alcohol drinken in publieke ruimten is strafbaar.

Drugs

Het in bezit hebben van drugs of handelen in drugs is strafbaar. 

Overweegt u een bezoek aan de Pitcairneilanden? Kijk dan ook op:

Wilt u langer dan twee weken reizen op de Pitcairneilanden? Vraag dit ruim van te voren aan op de Engelstalige website van het immigratie centrum.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Pitcairneilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Pitcairneilanden. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven