Reisadvies Pitcairneilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-01-2021 | Nog steeds geldig op: 17-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Er geldt een algemeen inreisverbod voor de Pitcairneilanden voor buitenlandse reizigers. Toeristische reizen zijn verboden. Alleen ingezetenen van de Pitcairneilanden worden per boot toegelaten. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’ met inreisbeperkingen. Wilt u Nederland inreizen vanuit de Pitcairneilanden? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf op de Pitcairneilanden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Kaart bij reisadvies Pitcairneilanden
Download 'Kaart bij reisadvies Pitcairneilanden' (PDF, 41 kB)

Reischecklist Pitcairneilanden

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak de Pitcairneilanden favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar de Pitcairneilanden reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit na bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag.
 • Voor sommige landen heeft u een visum nodig. U kunt ook dit nagaan bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag. Wilt u langer dan twee weken reizen op de Pitcairneilanden? Vraag dit ruim van te voren aan op de website van het immigratiecentrum (informatie in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op de Pitcairneilanden een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op de Pitcairneilanden een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Pitcairneilanden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Pitcairneilanden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Op dit moment geldt een algemeen inreisverbod en mogen boten geen buitenlandse toeristische reizigers naar het eiland brengen behalve voor de aanlevering van noodzakelijke goederen. Alleen ingezetenen van de Pitcairneilanden worden toegelaten..

Natuurgeweld

Op de Pitcairneilanden kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden en stormwaarschuwingen in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op de Pitcairneilanden en is er een noodsituatie? Houd er rekening mee dat er geen mobiel netwerk is op de Pitcairneilanden. Er is geen ambulance of brandweer op het eiland. Er is een dokter aanwezig op het eiland. Maar voor verdere zorg moet u per boot naar Frans-Polynesië geëvacueerd worden. Vervolgens moet u per vliegtuig naar Australië of Nieuw-Zeeland gebracht worden. Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Er is geen vliegveld op de Pitcairneilanden. Er zijn maar 2 verharde wegen op de Pitcairneilanden. Andere wegen zijn onverhard en kan vervoer alleen per quad of lopend plaatsvinden. Alle quads zijn in privébezit en kunnen bezoekers alleen lopend over het eiland gaan. Langdurige bezoekers die een quad willen gebruiken, moeten een kort quad-rijexamen afleggen voordat een vergunning wordt afgegeven door de politieagent van het eiland. 

Naar boven

Coronavirus

Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit de Pitcairneilanden? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf op de Pitcairneilanden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op de Pitcairneilanden te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Op dit moment geldt een algemeen inreisverbod en mogen boten geen buitenlandse toeristische reizigers naar het eiland brengen behalve voor de aanlevering van noodzakelijke goederen. Alleen ingezetenen van de Pitcairneilanden worden toegelaten.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische gezondheidszorg

De Pitcairneilanden hebben een moderne en goed uitgeruste medische faciliteit. Er is een dokter aanwezig op het eiland. Er is geen ambulance op het eiland. Er is geen vliegveld op de eilanden zodat bij een medisch noodgeval alleen per boot naar Frans-Polynesië geëvacueerd kan worden dat  minimaal 2 dagen varen is. Via Frans-Polynesië moet u per vliegtuig naar Australië of Nieuw-Zeeland gebracht worden.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Pitcairneilanden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Pitcairneilanden.

Alcohol

Het is strafbaar om alcohol te importeren zonder een vergunning. Ook alcohol drinken in publieke ruimten is strafbaar.

Drugs

Het in bezit hebben van drugs of handelen in drugs is strafbaar. 

Overweegt u een bezoek aan de Pitcairneilanden? Kijk dan ook op:

Wilt u langer dan twee weken reizen op de Pitcairneilanden? Vraag dit ruim van te voren aan op de Engelstalige website van het immigratie centrum.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82387796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Pitcairneilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Pitcairneilanden. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven