Reisadvies Noorwegen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-02-2021 | Nog steeds geldig op: 26-02-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om NIET naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Noorwegen heeft reisbeperkingen ingesteld. De grenzen zijn gesloten voor reizigers die niet in Noorwegen wonen. Dit betekent dat u op dit moment NIET naar Noorwegen kunt reizen als u niet in Noorwegen woont of onder een uitzondering valt. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen en informatie over thuisquarantaine en verplichte testen de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Noorwegen
Download 'Kaart bij reisadvies Noorwegen' (PDF, 828 kB)

Reischecklist Noorwegen

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Noorwegen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Noorwegen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.

 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.

 • Voor Noorwegen heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Noorwegen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Noorwegen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen 

 • Er kunnen in Noorwegen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden en 2 meter in winkels en publieke gebouwen. Het dragen van een mondkapje is verplicht in winkels, in publieke gebouwen en in het openbaar vervoer.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens.
 • Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Noorwegen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De grenzen zijn gesloten voor reizigers die niet in Noorwegen wonen.

Het risico op besmetting met het coronavirus is hoog in de hoofdstad Oslo en in de regio’s Viken en Rogaland.

Algemeen

In Noorwegen zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Voor de risico’s van reizen naar Spitsbergen (Svalbard) kunt u het Nederlandse reisadvies voor Spitsbergen lezen.

Terrorisme

Wees u bewust van het wereldwijde risico op terroristische aanslagen. Ook in Europa is er sprake van een reële terrorismedreiging. Blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen.

In de gemeente Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, is op 10 augustus 2019 terroristische aanslag gepleegd op een moskee. Hierbij is een gewonden gevallen. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

In de Noorse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de website van de European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Noorwegen en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA)  (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Noorwegen op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19 PCR-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Noorwegen? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Het risico op besmetting met het coronavirus is hoog in de hoofdstad Oslo en in de regio Viken. In verschillende regio’s in Noorwegen is de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus  ontdekt. Hier zijn strengere maatregelen. Lees meer over de extra maatregelen per gemeente (informatie in het Noors). Na een verblijf in Oslo of de regio Viken gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Als u uit andere gebieden van Noorwegen komt of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo bent gereisd hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Noorwegen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Noorwegen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Coronavirus (COVID-19) Noorwegen

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus (COVID-19) in Noorwegen onder controle te krijgen.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Noorse Instituut voor Nationale Gezondheid en op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

In verschillende regio’s in Noorwegen is de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus  ontdekt. Hier zijn strengere maatregelen. Lees er meer over op de website van de Noorse overheid.

Er kunnen in Noorwegen andere regels gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden en 2 meter afstand in winkels. Het dragen van een mondkapje is verplicht in Oslo en andere gebieden. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie of bij de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Verder  kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Inreisbeperkingen

Sinds het ontdekken van besmettingen van de Britse variant van het coronavirus heeft Noorwegen besloten de grenzen te sluiten voor reizigers die niet in Noorwegen wonen.

Uitzonderingen zijn (deze mensen mogen Noorwegen wel in):

 • Buitenlanders die in Noorwegen wonen (ingeschreven staan in het bevolkingsregister).
 • Buitenlanders met speciale zorgtaken voor een persoon in Noorwegen of als er andere sterke gronden zijn voor het welzijn van de persoon in Noorwegen.
 • Buitenlanders die naar Noorwegen komen om bij hun minderjarige kind te zijn.
 • Familieleden van mensen die in Noorwegen wonen zoals een echtgenoot (man/vrouw), geregistreerd partner, minderjarige (stief)kinderen, de ouders van minderjarige (stief)kinderen. 
 • Journalisten of ander personeel wat komt in opdracht van buitenlandse media.
 • Buitenlanders die een tussenlanding hebben op een vliegveld in Noorwegen (zowel internationale transit als binnen de Schengen).
 • Zeelui en luchtvaartpersoneel.
 • Buitenlanders die aan het werk zijn als chauffeur voor goederenvervoer of personenvervoer.
 • Buitenlanders die een maatschappij-kritische baan hebben.
 • Personeel uit Zweden of Finland, werkzaam binnen de gezondheidszorg die komen om in de Noorse gezondheidszorg te werken.

Reist u naar Noorwegen dan moet u zich maximaal 3 dagen van tevoren registreren. Dat kan digitaal of door een formulier uit te printen, in te vullen en mee te nemen.

Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers uit Nederland een negatieve COVID-19 test overleggen die maximaal 24 uur oud mag zijn. Zonder deze test wordt u toegang geweigerd. Meteen na aankomst in Noorwegen moet iedereen opnieuw een COVID-19 test doen.

Iedereen moet na binnenkomst in Noorwegen 10 dagen in quarantaine. Inwoners van Noorwegen mogen in hun eigen woning in quarantaine. Mensen die niet in Noorwegen wonen kunnen vooraf een geschikte quarantainelocatie regelen (eigen slaapkamer, privé sanitair en eigen keuken of de mogelijkheid om maaltijden te laten bezorgen).

Heeft men geen geschikte quarantainelocatie dan is men verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen quarantainehotel.

 • Reizigers die voor werk komen en documenten kunnen overleggen dat hun opdrachtgever passende accommodatie heeft geregeld, mogen daar in quarantaine gaan. Deze passende accommodatie moet wel vooraf worden goedgekeurd door de Noorse autoriteiten.
 • Mensen die met een NOORSE laboratorium uitslag kunnen aantonen dat ze de afgelopen 6 maanden positief zijn getest voor COVID-19 hoeven geen uitslag van een negatieve COVID-19 test mee te nemen die minder dan 24 uur oud is. Wel moeten ze bij binnenkomst een test doen en 10 dagen in quarantaine.
 • Minderjarigen die in quarantaine gaan in een quarantainehotel mogen vergezeld worden van een zorgpersoon.
 • De eigen kosten van verblijf in een quarantainehotel zijn 500 NOK per persoon of 1500 voor een werkgever. Dit is inclusief alle maaltijden.

Men kan ervoor kiezen om na minimaal 7 dagen na binnenkomst in Noorwegen nog eens een COVID-19 test te doen. Als ook deze test negatief blijkt dan kan men na het ontvangen van deze testuitslag stoppen met quarantaine, dit betekent dat men al op dag 8 of 9 klaar kan zijn met quarantaine.. Dit kan niet als men reist voor het werk en uit een hoog-risicogebied komt. In dat geval moet men de 10 dagen afmaken.

Op de website van de Noorse autoriteiten kunt u meer lezen over deze regelgeving.

Meer informatie over de Noorse coronamaatregelen is te lezen op de website van de Noorse regering.

Informatie over inreizen is ook te vinden op de website van de Noorse immigratiedienst.

Grenzen

Als u symptomen heeft die op corona lijken of u heeft corona dan mag u Noorwegen niet in. U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Noorwegen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Noorwegen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer (politie): 112
 • Ambulance: 113
 • Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Oslo

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Oslo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven