Reisadvies Noorwegen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 26-11-2020 | Nog steeds geldig op: 29-11-2020

Het risico op besmetting met het coronavirus blijft hoog in de hoofdstad Oslo, en neemt toe in de regio’s Vestland en Viken. Als u in Oslo of de regio’s Viken of Vestland ben verbleven gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als u in andere gebieden in Noorwegen bent geweest of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo bent gereisd. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland. Noorwegen heeft strenge reisbeperkingen voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers uit Nederland een negatieve Covid-19 test overleggen die maximaal 72 uur oud mag zijn. Zonder deze test wordt u toegang geweigerd. Reizigers, die geen eigen vaste woonplaats in Noorwegen hebben (bijvoorbeeld een huis of cabin die niet gehuurd wordt), zijn verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen hotel. De kleurcode van het land is daarom ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Noorwegen als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis). Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.

Kaart bij reisadvies Noorwegen
Download 'Kaart bij reisadvies Noorwegen' (PDF, 828 kB)

Reischecklist Noorwegen

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Noorwegen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Noorwegen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.

 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.

 • Voor Noorwegen heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Noorwegen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Noorwegen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen 

 • Er kunnen in Noorwegen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht in Oslo en andere gebieden.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens.
 • Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Noorwegen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het risico op besmetting met het coronavirus blijft hoog in de hoofdstad Oslo, en neemt toe in de regio’s Vestland en Viken. Reis alleen naar Noorwegen als het noodzakelijk is (dus niet voor een toeristische reis).

In Noorwegen zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Voor de risico’s van reizen naar Spitsbergen (Svalbard) kunt u het Nederlandse reisadvies voor Spitsbergen lezen.

Terrorisme

Wees u bewust van het wereldwijde risico op terroristische aanslagen. Ook in Europa is er sprake van een reële terrorismedreiging. Blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen.

In de gemeente Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, is op 10 augustus 2019 terroristische aanslag gepleegd op een moskee. Hierbij is een gewonden gevallen. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

In de Noorse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de Engelstalige website van de European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Noorwegen op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Het risico op besmetting met het coronavirus blijft hoog in de hoofdstad Oslo, en neemt toe in de regio’s Vestland en Viken. Als u in Oslo of de regio’s Viken of Vestland ben verbleven gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Als u uit andere gebieden van Noorwegen komt of rechtstreeks via het vliegveld van Oslo bent gereisd hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de rest van Noorwegen voor Nederland.

Coronavirus (COVID-19)

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Noorwegen stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de Engelstalige website van het Noorse Instituut voor Nationale Gezondheid en op de website van de Noorse overheid.

Er kunnen in Noorwegen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden. Het dragen van een mondkapje is verplicht in Oslo en andere gebieden. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Verder kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Inreisbeperkingen

Noorwegen heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt.

Bij aankomst in Noorwegen moeten reizigers uit Nederland een negatieve Covid-19 test overleggen die maximaal 72 uur oud mag zijn. Zonder deze test wordt u toegang geweigerd.

Reizigers, die geen eigen vaste woonplaats in Noorwegen hebben (bijvoorbeeld een huis of cabin die niet gehuurd wordt), zijn verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan in een aangewezen hotel.

Woont de reiziger niet in Noorwegen en heeft reiziger geen eigen huis of cabin? Dan is de reiziger verplicht in quarantaine te gaan in een door de overheid aangewezen hotel.

 • De verplichte quarantaine geldt niet voor reizigers die voor werk komen en documenten kunnen overleggen dat hun opdrachtgever passende accommodatie heeft geregeld.
 • De eis geldt niet voor personen met een diplomatiek paspoort.
 • Minderjarigen die in quarantaine moeten in een aangewezen hotel mogen vergezeld worden van een zorgpersoon.
 • De eigen kosten van verblijf in een quarantaine hotel zijn 500 NOK per persoon of 1500 voor een werkgever.

Op de website van de Noorse autoriteiten kunt u meer lezen over deze regelgeving.

Meer informatie over inreizen is te vinden op de website van de Noorse overheid.

Grenzen

Als u symptomen heeft die op Corona lijken of u heeft Corona dan mag u Noorwegen niet in. U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bv. door warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Noorwegen.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Noorwegen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer (politie): 112

Ambulance: 113

Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Oslo

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Oslo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven