Reisadvies Malta | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-01-2022 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van Malta is geel. Bij terugkeer vanuit Malta naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees in het reisadvies wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Malta is door het coronavirus geel. U kunt reizen naar Malta, maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar Malta? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Malta
Download 'Kaart bij reisadvies Malta' (PDF, 109 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) op Malta gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Heenreis naar Malta

U kunt naar Malta reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als:

 • U voor vertrek het Digital Passenger Locator Form invult, en;
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent.
 • U een vaccinatiebewijs heeft met 1 ontvangen dosis voor een vaccin dat 2 doses vereist en u hersteld bent van Covid-19.
 • U hoeft niet in quarantaine na aankomst in Malta als u 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd, of als u hersteld bent van Covid-19 en u 1 vaccinatie gehad heeft. Volledig gevaccineerd betekent 2 vaccins (of 1 dosis van het Janssen-vaccin) of hersteld én 1 vaccin.
 • Kinderen tot en met 4 jaar hoeven niet getest te worden.
 • U kunt ook naar Malta reizen met het Maltese Vaccination Certificate en vaccinatiebewijzen uit verschillende landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, de Verenigde Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. Kijk voor meer informatie op Visit Malta
 • Als u bij aankomst in Malta niet de juiste documenten kunt laten zien, dan moet u verplicht een RT-PCR-test doen. Ook moet u verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de Maltese overheid aangewezen quarantainefaciliteit. Alle kosten hiervan komen voor uw eigen rekening.
 • Als u niet volledig bent gevaccineerd en u wilt Malta inreizen met een RT-PCR-test dan moet u verplicht 14 dagen in quarantaine.

De meest recente instructies en adviezen over corona vindt u op de website van de plaatselijke VVV en de website van het Maltees ministerie van gezondheid (informatie in het Engels).  

Als u symptomen heeft die op corona lijken of u heeft corona dan mag u Malta niet in. U kunt op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen zoals koorts.

Nadat u het Digital Passenger Locator Form (dPLF) ingevuld heeft, krijgt u een bevestigingsmail met daarin een unieke Quick Response (QR) code en een link om het Passenger Locator Form (dPLF) te kunnen downloaden. Het gedownloade formulier (al dan niet geprint) moet u laten zien bij aankomst en vertrek uit Malta.

Uitzonderingen

Reizigers van 11 jaar of jonger (als zij meereizen met volledig gevaccineerde ouder(s) of voogd(en)) en reizigers die ongevaccineerd zijn door een medische aandoening (deze moet bevestigd zijn door de *Maltese Public Health Authorities) hoeven niet verplicht in quarantaine. Wel moeten ze een PCR/NAAT-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Malta laten zien.

Inwoners van Malta van 16 jaar en ouder mogen, na toestemming van de Maltese Superintendent of Public Health te hebben gekregen, op een zelf gekozen adres in quarantaine.

Inwoners van Malta in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar mogen op hun thuisadres in quarantaine, maar dan moet het hele huishouden in quarantaine gaan, ook de gezinsleden die wel gevaccineerd zijn. Quarantaine op een alternatief adres moet u van te voren aanvragen via de Travel Authorisation website van de Maltese overheid.

* Deze reizigers moeten een email sturen naar: covid19.health@gov.mt met als onderwerp EXEMPTION REQUEST: [Naam van de persoon voor wie de uitzondering wordt gevraagd].

Let op! Malta accepteert de volgende certificaten NIET:

 • Coronaherstelbewijs.
 • Vaccinatiebewijs dat minder dan 14 dagen vanaf de laatste dosis is afgegeven. De periode van 14 dagen gaat pas in op de dag ná dat de laatste dosis is ontvangen.
 • Negatieve snelle antigeentest, ook als het op de CoronaCheckapp (DCC) staat.

Maatregelen coronavirus Malta

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus in Malta stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de plaatselijke VVV. Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Malta. Er kunnen in Malta andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of bed and breakfast).

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in quarantaine te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie of van de Maltese overheid waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Malta

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Malta de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Malta vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Malta bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Malta

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Malta favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Malta reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Malta is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Malta heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Malta. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Malta. Er kunnen in Malta andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Malta. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Malta veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Criminaliteit

Geweldsincidenten

Er komen geweldsincidenten voor in het uitgaansgebied ‘Paceville’. Houd hier rekening mee en wees alert.

Neem voor uw veiligheid in het uitgaansgebied ‘Paceville’ de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Let op dat er geen drugs of andere verdovende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars, cafés en discotheken.
 • Let op het dat het (bar)personeel bij pinbetalingen het goede bedrag invoert.

Zakkenrollers

Pas op voor zakkenrollers. Vooral in het uitgaansgebied ‘Paceville’ in de stad St. Julian’s en op de busroute van Paceville naar de steden St. Julian’s-Sliema-Valletta. In de bussen met nummers 12 en 13 moet u extra opletten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Malta en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar, of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Malta op de website van de ANWB.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Malta en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Valletta

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Valletta.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven