Reisadvies Macau SAR | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 21-01-2022

De kleurcode voor Macau SAR is groen. Reizen naar Macau SAR is beperkt mogelijk, maar let op: er zijn strenge toelatingseisen. Alleen Nederlanders met een geldige verblijfsvergunning voor Macao SAR of met een werk- of studievisum worden toegelaten. Toeristische reizen zijn niet mogelijk. Meer informatie over de in Macau SAR en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Kaart bij reisadvies Macau SAR
Download 'Kaart bij reisadvies Macau SAR' (PDF, 91 kB)

Reischecklist Macau SAR

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Macau SAR favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij het consulaat-generaal in Hongkong SAR.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Macau SAR. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Macau SAR. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Macau SAR. Maar let op, er zijn zakkenrollers actief in het historisch centrum en de casino’s.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

In Macau SAR kunnen van juni tot en met oktober tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in Macau SAR en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Macau SAR en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreismaatregelen

Reizen naar Macau SAR is beperkt mogelijk. Er gelden strenge toelatingseisen. Toeristische reizen naar Macau SAR zijn niet mogelijk.

Alleen Nederlanders met een geldige verblijfsvergunning voor Macao SAR of met een werk- of studievisum worden toegelaten.

Vaccinatiebewijzen moeten in het Engels of Chinees zijn opgesteld. Het gele vaccinatieboekje wordt in Macau niet gehanteerd. Informeer, voordat u vertrekt, bij de luchtvaartmaatschappij of het aan u verstrekte vaccinatiebewijs geaccepteerd wordt.

Bij aankomst in Macau SAR wordt u getest en moet u een digitale gezondheidsverklaring invullen via een app. Ook moet u aangeven waar u in de afgelopen 21 dagen bent geweest. De app kent verschillende kleurcodes. Houd rekening met een verplichte quarantaine van 21 of 14 dagen op een daartoe door de overheid aangewezen plaats. Bij een positieve uitslag volgt verplichte ziekenhuisopname.

Lees meer informatie over de inreisbeperkingen op de website van de overheid van Macao SAR (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Macau te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Bootverkeer

De cruiseterminals van Macau SAR zijn dicht. Er gaan geen veerboten meer van Macau SAR naar het Chinese vasteland en Hongkong SAR.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van het consulaat-generaal in Hongkong SAR voor Macau SAR

Drugs

Straffen voor drugsbezit in Macau SAR zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van politie en leger. Dit is verboden.

Accommodatie

Let op dat de accommodatie waar u gaat verblijven een vergunning heeft. U kunt een boete krijgen als uw accommodatie niet de juiste vergunning heeft.

Taxidiensten

De taxidienst Uber is illegaal in Macau SAR. De politie treedt op tegen chauffeurs en passagiers van taxidiensten die hiervoor geen vergunning hebben. Dit geldt ook voor Uber.

LHBTIQ

Er is in Macau SAR weinig aandacht voor LHBTIQ-rechten. De bevolking is over het algemeen conservatief ingesteld maar staat relatief tolerant tegenover LHBTIQ.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Macau SAR en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Er is geen Nederlandse ambassade in Macau SAR. Neem bij vragen contact op met het consulaat-generaal in Hongkong SAR. 

U kunt ook terecht bij een consulaat-generaal van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven