Reisadvies Macau SAR | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-08-2020 | Nog steeds geldig op: 30-11-2020

In Macau is de besmettingsgraad van het coronavirus toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Macau als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Macau gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Zie voor deze informatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Coronavirus Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws’.

Kaart bij reisadvies Macau SAR
Download 'Kaart bij reisadvies Macau SAR' (PDF, 80 kB)

Reischecklist Macau SAR

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Macau SAR favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij het consulaat-generaal in Hongkong SAR.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Macau SAR. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Macau SAR. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Macau SAR. Maar let op, er zijn zakkenrollers actief in het historisch centrum en de casino’s.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden;
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt);
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

In Macau SAR kunnen van juni tot en met oktober tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar deze Engelstalige websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Macau SAR en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Coronavirus

Door het coronavirus geldt er een inreisverbod. Buitenlandse reizigers mogen Macau SAR niet inreizen, met uitzondering van reizigers die inwoner zijn van Hongkong SAR, Taiwan of het Chinese vasteland.

Bij aankomst in Macau SAR moet u een digitale gezondheidsverklaring invullen en aangeven waar u in de afgelopen veertien dagen bent geweest. Houd rekening met een verplichte 14-dagen (thuis)quarantaine. Bij een positieve uitslag volgt verplichte ziekenhuisopname.

Lees meer informatie over de inreisbeperkingen op de Engelstalige website van the Government of Macao SAR.

Veerdiensten en luchtverkeer

Er zijn meerdere indirecte vluchten mogelijk vanuit Hong Kong International Airport. Houd er rekening mee dat er quarantaine maatregelen kunnen gelden als u vliegt vanuit Hongkong SAR. U kunt vanuit Macau SAR het vliegveld van Hongkong SAR alleen nog via de brug bereiken. Vanaf 4 februari 2020 varen er geen veerdiensten meer tussen Hongkong SAR en Macau SAR.

Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Macau SAR te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Thuisquarantaine in Nederland

In Macau is de besmettingsgraad van het coronavirus toegenomen. Na een verblijf in Macau  gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Macau te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Macau.

Drugs

Straffen voor drugsbezit in Macau SAR zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van politie en leger. Dit is verboden.

Accommodatie

Let op dat de accommodatie waar u gaat verblijven een vergunning heeft. U kunt een boete krijgen als uw accommodatie niet de juiste vergunning heeft.

Taxidiensten

De taxidienst Uber is illegaal in Macau SAR. De politie treedt op tegen chauffeurs en passagiers van taxidiensten die hiervoor geen vergunning hebben. Dit geldt ook voor Uber.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Macau SAR en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 999

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ.

Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Macau SAR

Er is geen Nederlandse ambassade in Macau SAR. Neem bij vragen contact op met het consulaat-generaal in Hongkong SAR. 

U kunt ook terecht bij een consulaat-generaal van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven