Reisadvies Koeweit | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-07-2021 | Nog steeds geldig op: 29-07-2021

De kleurcode voor Koeweit is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog-risicogebied. Reis alleen naar Koeweit als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Koeweit naar Nederland reist moet u zich voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Er geldt een inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers naar Koeweit behalve voor staatsburgers van Koeweit. Meer informatie over de in Koeweit en in Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Koeweit
Download 'Kaart bij reisadvies Koeweit' (PDF, 103 kB)

Reischecklist Koeweit

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Koeweit favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Koeweit reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Koeweit in Den Haag.
 • Eerder verblijf in Israël kan een reden zijn om u de toegang tot Koeweit te weigeren.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Koeweit een motorvoertuig wilt huren en/of besturen.Check of u in Koeweit een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Koeweit. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • De invoer of het bezit van verdovende middelen, alcohol, varkensvleesproducten of pornografisch materiaal is een misdrijf en kan tot gevangenisstraf leiden.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Er zijn in Koeweit veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit komt door spanningen in de regio waar het land ligt. Door de oorlogen in Syrië en in Irak en het optreden tegen IS (Islamitische Staat), zijn er regionale spanningen. Ook in Koeweit zelf kunnen politieke spanningen ontstaan.

In de woestijn kunnen mijnen liggen. Komt u waarschuwingsborden tegen? Blijf dan weg uit het gebied. Vraag advies aan de lokale bevolking als u buiten de hoofdwegen reist.

Terrorisme

Er is dreiging van terroristische aanslagen door IS, Al-Qaeda, of andere terroristische groeperingen op westerse wooncomplexen en militaire-, olie -, transport-, en luchtvaartinstallaties. Ook op plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals restaurants, hotels, winkelcentra, moskeeën kan een aanslag voorkomen. Vermijd plaatsen waar grote groepen mensen komen. Blijf alert en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Demonstraties en samenscholingen

In Koeweit kunnen demonstraties voorkomen die gewelddadig worden. Blijf daarom weg van demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Koeweit en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Koeweit

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Koeweit inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Er geldt een algemeen inreisverbod voor niet-Koeweitse staatsburgers.

Er zijn uitzonderingen voor diplomatieke paspoorthouders, medische zorgverleners en eerstegraads familieleden van Koeweitse staatsburgers.

Valt u onder de uitzonderingen en is het noodzakelijk om Koeweit in te reizen? Dan gelden de volgende maatregelen:

 • Voor aankomst in Koeweit moet u zich registreren via de website Kuwaitmosafer.com en u moet de “Schlonik” app downloaden.
 • Bij aankomst in Koeweit moet u een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor aankomst in Koeweit is afgenomen. De PCR-test moet afgenomen zijn in een door de Koeweitse autoriteiten goedgekeurde kliniek in Nederland. De lijst met goedgekeurde klinieken kunt u opvragen bij de ambassade van Koeweit in Nederland.
 • Bij aankomst in Koeweit moet u nogmaals een PCR-test doen.
 • Na aankomst gaat u 7 dagen in (thuis)quarantaine. Deze (thuis)quarantaine kan eerder beeindigd worden als het resultaat van de in Koeweit uitgevoerde PCR-test negatief is.

Vanaf 1 augustus 2021 mogen reizigers, die in het bezit zijn van een geldige Koeweitse verblijfsvergunning, Koeweit weer inreizen. U moet dan volledig gevaccineerd zijn met een door Koeweit goedgekeurd vaccin (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna en Johnson & Johnson).

De volgende maatregelen gelden vanaf 1 augustus 2021:

 • Voor aankomst in Koeweit moet u zich registreren via de website Kuwaitmosafer.com en u moet de “Schlonik” app downloaden.
 • Bij aankomst in Koeweit moeten u een negatieve PCR-test laten zien die maximaal 72 uur voor aankomst in Koeweit is afgenomen. De PCR-test moet afgenomen zijn in een door de Koeweitse autoriteiten goedgekeurde kliniek in Nederland. De lijst met goedgekeurde klinieken kunt u opvragen bij de ambassade van Koeweit in Nederland.
 • Bij aankomst in Koeweit moet u nogmaals een PCR test doen.
 • Na aankomst gaat u 7 dagen in (thuis)quarantaine. Deze (thuis)quarantaine kan eerder beeindigd worden als het resultaat van de in Koeweit uitgevoerde PCR-test negatief is.

Tot nader order is het niet mogelijk om een toeristenvisum voor Koeweit te krijgen zowel bij aankomst op het vliegveld van Koeweit als ook via de Koeweitse ambassade.

Voor het uitreizen naar Nederland moeten reizigers hun reisbewegingen vooraf registreren via de applicatie “kuwaitmosafer.com”.

Algemene maatregelen in Koeweit

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten strenge maatregelen.

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes.
 • Bewaren van voldoende afstand in openbare ruimtes.
 • Verplichte temperatuurcontrole bij het binnengaan van winkelcentra, supermarkten, ziekenhuizen, etcetera.
 • Samenscholingen, inclusief bruiloften en feesten zijn niet toegestaan.
 • Winkelcentra en restaurants zijn weer geopend.
 • Scholen zijn nog steeds gesloten en onderwijs wordt uitsluitend online gegeven.

Bij het niet naleven van de maatregelen kunnen zeer hoge boetes worden opgelegd.

Informatie over het coronavirus (COVID-19) van de Koeweitse autoriteiten kunt u vinden op de website van het Kuwait Ministry of Health (informatie in het Engels). Deze link werkt niet vanuit Nederland.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. U moet een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Koeweit moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in Koeweit

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Koeweit de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Vertrek vanuit Koeweit

Reist u vanuit Koeweit naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie over het Europees inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU op de website van Rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Koeweit te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Pas op in het verkeer. In Koeweit wordt vaak hard en roekeloos gereden. Er zijn veel dodelijke verkeersongevallen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Koeweit.

Andere normen en gewoonten

Koeweit is een moslimland waar andere normen en gewoonten gelden dan in de westerse wereld. Gedrag en kleding zijn anders dan in Nederland. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld verstandig bedekkende kleding te dragen.

Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. In veel hotels kunnen ongehuwde partners niet samen een kamer delen. Houd hier rekening mee.

LHBTI

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) worden niet geaccepteerd in Koeweit en zijn strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Koeweit en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Koeweit

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Koeweit.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven