Reisadvies Hongkong SAR | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 29-01-2020 | Nog steeds geldig op: 29-01-2020

De lokale autoriteiten in Hongkong SAR hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Openbare plaatsen zoals musea, sportfaciliteiten en stranden zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Tot 2 februari zullen medewerkers van de lokale overheid thuis werken, met uitzondering medewerkers werkzaam bij de hulpdiensten. De lokale overheid roept andere organisaties op dit advies te volgen. Scholen blijven tot 17 februari dicht. Er gaan geen treinen of ferry's meer van of naar het Chinese vasteland. Een aantal grensposten is gesloten voor passagiersvervoer en het aantal vluchten vanuit de rest van China wordt beperkt. Er zijn extra medische controles bij inkomende en uitgaande reizigers. De lokale overheid raadt Hongkong burgers, die terugkomen van een verblijf in het Chinese vasteland, aan om 14 dagen thuis te blijven.

Kaart bij reisadvies Hongkong SAR
Download 'Kaart bij reisadvies Hongkong SAR' (PDF, 160 kB)

Reischecklist Hongkong SAR

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Hongkong SAR favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Hongkong SAR. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Hongkong SAR. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Geel: let op, veiligheidsrisico's:

Er zijn in Hongkong SAR veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Demonstraties

In verschillende delen van Hongkong SAR kunnen demonstraties en wegblokkades voorkomen. Vooral bij politiestations, overheidskantoren, universiteiten en metrostations komen demonstraties voor die vaak eindigen met gewelddadige confrontaties tussen betogers en politie. Ook andere groepen kunnen de confrontatie met demonstranten opzoeken. Demonstraties worden niet altijd vooraf aangekondigd.

Wees alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van demonstranten en de politie. Blijf via de lokale media op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Grenscontroles

Bij de grensovergangen tussen Hongkong SAR en het Chinese vasteland wordt soms streng gecontroleerd aan de vasteland zijde. Houd er rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur waar informatie op kan staan gecontroleerd kan worden.

Criminaliteit

Er zijn zakkenrollers actief, bijvoorbeeld op de avondmarkt in Kowloon. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Natuurgeweld

In Hongkong SAR kunnen van juni tot en met oktober tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in Hongkong SAR? Ga naar Engelstalige websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Hongkong SAR en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Het openbaar vervoer en wegverkeer met het Chinese vasteland is door de lokale autoriteiten ingeperkt. Er gaan geen treinen of ferry's meer van of naar het Chinese vasteland. Een aantal grensposten is gesloten voor passagiersvervoer. Het vliegverkeer vanuit China wordt beperkt. Er worden extra medische controles uitgevoerd bij inkomende en uitgaande reizigers.

De lokale overheid raadt Hongkong burgers die terugkomen van een verblijf in het Chinese vasteland aan om 14 dagen thuis te blijven.

Het openbaar vervoer en vliegverkeer kan soms vertraagd worden of uitvallen. Dit kan onder andere door wegversperringen, blokkades van metrostations en door stakingen komen. Meer informatie over de metro kunt u vinden op de website Hongkong Metro planner . Meer informatie over vertrek en aankomst van vluchten kunt u vinden via de website van  Hongkong International Airport.

Voor reizen naar Hongkong SAR houd contact met uw vliegmaatschappij voor de actuele vluchtinformaties.

Naar boven

Gezondheid

Coronavirus

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. De uitbraak begon op een markt met vis en levende dieren in de stad Wuhan, provincie Hubei. Het virus kan zich van mens tot mens verspreiden. Het virus geeft luchtwegklachten. Het aantal besmette personen in China loopt inmiddels op, ook in Hongkong SAR. Meer informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Er worden extra medische controles uitgevoerd bij inkomende en uitgaande reizigers. De lokale overheid raadt Hongkong burgers, die terugkomen van een verblijf in het Chinese vasteland, aan om 14 dagen thuis te blijven.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Hongkong SAR te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van ons consulaat-generaal voor Hongkong SAR.

Drugs

Straffen voor drugsbezit in Hongkong SAR zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van de politie en het leger.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Hongkong SAR en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten: Algemeen alarmnummer: 999 (112 bij slechte verbinding), 992 (alleen SMS-berichten).

Lokale hulpdiensten

Bent u in Hongkong SAR en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911 (112 met mobiele telefoon)

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlands consulaat-generaal in Hongkong SAR

Meer informatie over het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong SAR.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven