Reisadvies Hongkong SAR | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 21-01-2022

De kleurcode voor Hongkong SAR is groen. Reizen naar Hongkong SAR is zeer beperkt mogelijk en er zijn strenge toelatingseisen. Reizigers uit Nederland worden alleen toegelaten als ze aan de volgende voorwaarden voldoen: een geldige verblijfsvergunning voor Hongkong SAR, of een geldig werk- of studievisum voor Hongkong SAR én in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Hongkong SAR en Nederland vindt u in de rubriek 'Coronavirus'. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Kaart reisadvies Hongkong
Download 'Kaart bij reisadvies Hongkong SAR' (PDF, 139 kB)

Reischecklist Hongkong SAR

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Hongkong SAR favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij het Consulaat-Generaal.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Hongkong SAR. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Hongkong SAR. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

Nationale Veiligheidswet

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hongkong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

De invoering van deze wet heeft tot spanningen geleid, waardoor spontaan demonstraties kunnen ontstaan.

Demonstraties

Wees alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van demonstranten en de politie. Blijf via de lokale media op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

Er zijn zakkenrollers actief, bijvoorbeeld op de avondmarkt in Kowloon. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Natuurgeweld

In Hongkong SAR kunnen van juni tot en met oktober tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in Hongkong SAR? Ga naar Engelstalige websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Hongkong SAR en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreizen Hongkong SAR

Reizen naar Hongkong SAR is maar zeer beperkt mogelijk. Er gelden strenge toelatingseisen.

Nederland is een hoogrisicogebied (groep A). Alleen de volgende personen mogen Hongkong SAR inreizen:

 • Personen met een geldige verblijfsvergunning voor Hongkong SAR en met een bewijs van volledige vaccinatie.
 • Personen met een geldig werkvisum of studievisum voor Hongkong SAR en met een bewijs van volledige vaccinatie.  
 • Alle reizigers moeten voor vertrek een PCR/NAAT-test laten afnemen bij een geaccrediteerd of een door de autoriteiten goedgekeurd testcentrum. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn. Bij aankomst in Hongkong SAR volgt opnieuw een PCR/NAAT-test en moeten reizigers 21 dagen in een daarvoor door de overheid goedgekeurd hotel in quarantaine, gevolgd door 7 dagen zelf-observatie. Een serologische antistoffen test is niet vereist. Er is geen mogelijkheid met een antistoffentest de quarantaineperiode te verkorten.

Vaccinatiebewijzen, die niet in Hongkong SAR zijn verstrekt, moeten in het Engels of Chinees zijn opgesteld. Het gele vaccinatieboekje wordt in Hongkong SAR niet geaccepteerd. Informeer u, voordat u vertrekt, bij de luchtvaartmaatschappij of het aan u verstrekte vaccinatiebewijs geaccepteerd wordt.

De PCR/NAAT-test moet zijn afgenomen bij een geaccrediteerd of een door de autoriteiten goedgekeurd testcentrum. De lijst van goedgekeurde testcentra vindt u op de website van het RIVM. De note verbale onder punt 2 dient als bewijsmateriaal dat het testcentrum is goedgekeurd of erkend door de Nederlandse autoriteiten. U moet dit document uitprinten en mee nemen, tenzij het testcentrum van uw keuze u van andere documentatie kan voorzien.

1.    RIVM - Aanvullende informatie diagnostiek COVID-19
2.    Note Verbale Food and Health Bureau

Alle vereisten voor reizigers uit hoog-risico-gebieden, waaronder Nederland, zijn na te lezen op de website van de overheid van Hongkong (informatie in het Engels).

Personen die vanuit het Chinese vasteland, Macau SAR of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong SAR niet ergens anders zijn geweest, worden toegelaten. Dat geldt dus bijvoorbeeld ook voor Nederlanders die in China wonen. Voor hen zijn de test en quarantaine regels van toepassing. Hongkong ingezetenen die vanuit de provincie Guangdong of Macau SAR terugreizen, kunnen onder voorwaarden vrijgesteld worden van quarantaine.

Bij een positieve PCR/NAAT-testuitslag volgt een verplichte ziekenhuisopname. Personen die in de buurt zijn geweest van iemand die bij aankomst positief getest is op het coronavirus, moeten verplicht in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie. Kinderen, ongeacht hun leeftijd, mogen bij een ziekenhuisopname niet vergezeld worden door hun ouders.

Indien u Hongkong SAR mag inreizen, informeer u voor uw vertrek goed over de geldende coronaregels bij  aankomst in Hongkong SAR. Informatie kunt u vinden op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Grensovergangen

De meeste grensposten zijn nog gesloten voor passagiersvervoer. Alleen de grensovergangen bij Shenzhen Bay, de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug en het vliegveld zijn open.

Coronamaatregelen

Alle actuele informatie over het coronavirus en de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van The Government of the Hongkong Special Administrative Region (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Hongkong SAR te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Overstappen op de luchthaven van Hongkong SAR is mogelijk voor passagiers die zijn “doorgecheckt” naar hun eindbestemming. Het is niet noodzakelijk dat deze vluchten tot dezelfde luchtvaartmaatschappij of –groep behoren. Let wel: overstappen in Hongkong SAR voor een vlucht naar het Chinese vasteland is niet mogelijk. Overstappen op vluchten vanuit een Chinese bestemmingen kan wel.

Wegverkeer

In Hongkong SAR wordt aan de linkerkant van de weg gereden.

Bootverkeer

De cruiseterminals van Hongkong SAR zijn dicht. Er gaan geen veerboten meer van Hongkong SAR naar het Chinese vasteland en Macau SAR.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van ons consulaat-generaal voor Hongkong SAR.

Drugs

Straffen voor drugsbezit in Hongkong SAR zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van de politie en het leger.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs of internationale rijbewijs is toegestaan voor verblijf van maximaal 12 dagen. Bij een langer verblijf in Hongkong SAR is een lokaal rijbewijs verplicht.

LHBTIQ

De bevolking van Hongkong SAR is over het algemeen conservatief ingesteld maar staat relatief tolerant tegenover LHBTIQ. Er is een actieve en zichtbare beweging voor LHBTIQ-rechten. Geweldpleging tegen leden van de LHBTIQ-gemeenschap is niet gebruikelijk.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Hongkong SAR en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 999 (112 bij slechte verbinding), 992 (alleen SMS-berichten).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlands consulaat-generaal in Hongkong SAR

Meer informatie over het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong SAR.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat het consulaat-generaal wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de het consulaat-generaal.

Naar boven