Reisadvies Hongkong SAR | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-03-2021 | Nog steeds geldig op: 14-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Wilt u Nederland inreizen vanuit Hongkong SAR? Dan hoeft u geen negatieve COVID-19-testuitslag én geen negatieve sneltest uitslag te hebben om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Na een verblijf in Hongkong SAR hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland. Er geldt een inreisverbod voor alle niet-ingezetenen voor Hongkong SAR. Personen die nog wel toegelaten worden, krijgen bij aankomst een PCR-COVID-19-test en moeten 21 dagen in een door de overheid daarvoor goedgekeurd hotel in quarantaine. Aanvullende beperkingen gelden voor personen die in een hoog risico land of gebied zijn geweest in de 21 dagen voor vertrek. Onder andere België, Duitsland en Frankrijk zijn als hoog risico land aangemerkt. Personen die in de afgelopen 21 dagen langer dan 2 uur in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannie en Noord-Ierland of Zuid-Afrika zijn geweest, worden niet toegelaten. Regels voor sommige reizigers uit het vasteland van China, Macau SAR en Taiwan zijn soepeler. Bij een positieve PCR-COVID-19-testuitslag volgt verplichte ziekenhuisopname. Kinderen, ongeacht leeftijd, mogen bij een ziekenhuisopname NIET vergezeld worden door hun ouders. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Download 'Kaart bij reisadvies Hongkong SAR' (PDF, 169 kB)

Reischecklist Hongkong SAR

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Hongkong SAR favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ
 • U kunt zich ook gratis registreren bij het Consulaat-Generaal.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Hongkong SAR. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Hongkong SAR. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen  komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Nationale Veiligheidswet

Op 1 juli 2020 is een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong SAR ingevoerd. Met deze wet mag de overheid optreden tegen personen die de nationale veiligheid van China in gevaar zouden brengen. Afscheiding, ondermijning en terrorisme zijn activiteiten die strafbaar zijn. Omdat de wet breed is geformuleerd, kan die op verschillende manieren worden uitgelegd. Ook activiteiten buiten Hong Kong SAR en uitspraken op sociale media kunnen strafbaar zijn op basis van deze wet. De maximale straf onder deze wet in Hongkong SAR is levenslang. Op grond van deze wet kunnen personen ook naar het vasteland van China worden overgebracht om daar te worden berecht.

De invoering van deze wet heeft tot spanningen geleid, waardoor spontaan demonstraties kunnen ontstaan.

Demonstraties

Wees alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van demonstranten en de politie. Blijf via de lokale media op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

Er zijn zakkenrollers actief, bijvoorbeeld op de avondmarkt in Kowloon. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Toon geen contant geld of sieraden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Natuurgeweld

In Hongkong SAR kunnen van juni tot en met oktober tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in Hongkong SAR? Ga naar Engelstalige websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Hongkong SAR en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag, sneltest en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Hongkong SAR? Dan hoeft u geen negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én geen negatieve sneltest uitslag te hebben om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Na een verblijf in Hongkong SAR hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Hongkong SAR voor Nederland. Hongkong SAR staat op de lijst van landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Inreisbeperkingen door coronavirus

Er geldt een inreisverbod voor alle niet-ingezetenen voor Hongkong SAR. Personen die nog wel worden toegelaten, krijgen bij aankomst een PCR-COVID-19-test en moeten 21 dagen in een daarvoor door de overheid goedgekeurd hotel in quarantaine. Reizigers moeten een hotelreservering in het Engels of Chinees bij zich hebben, voor een hotelverblijf van minimaal 21 dagen. Aanvullende beperkingen gelden voor personen die in een hoog risico land of gebied zijn geweest in de 21 dagen voor vertrek. De Hongkong overheid hanteert een eigen landenlijst: onder andere België, Duitsland en Frankrijk zijn als hoog risico land aangemerkt. Deze reizigers moeten een negatieve PCR-COVID-19 test overleggen van maximaal 72 uur oud. Een serologische antistoffen test is niet vereist. Personen die op de dag van boarden of gedurende de 21 dagen daarvoor langer dan 2 uur in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannie en Noord-Ierland of Zuid-Afrika zijn geweest wordt elke toegang geweigerd.

Personen die vanuit het Chinese vasteland, Macau SAR of Taiwan komen en die in een periode van 14 dagen voor aankomst in Hongkong SAR niet ergens anders zijn geweest, worden toegelaten. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor Nederlanders die in China wonen. Voor hen zijn de test en quarantaine regels van toepassing. Hongkong ingezetenen die vanuit de provincie Guangdong of Macau SAR terugreizen, kunnen onder voorwaarden vrijgesteld worden van quarantaine.

Bij een positieve PCR-COVID-19 testuitslag volgt een verplichte ziekenhuisopname. Personen die in de buurt zijn geweest van iemand die bij aankomst positief getest is op het coronavirus, moeten verplicht in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie. Kinderen, ongeacht hun leeftijd, mogen bij een ziekenhuisopname niet vergezeld worden door hun ouders.

Indien u Hongkong SAR mag inreizen, informeer u voor uw vertrek goed over de geldende coronaregels bij  aankomst in Hongkong SAR. Informatie kunt u vinden op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

Grensovergangen

De meeste grensposten zijn nog gesloten voor passagiersvervoer. Alleen de grensovergangen bij Shenzhen Bay, de Hongkong-Zhuhai-Macau-brug en het vliegveld zijn open.

De cruiseterminals van Hongkong SAR zijn dicht. Er gaan geen veerboten meer van Hongkong SAR naar het Chinese vasteland en Macau SAR.

Overstappen op de luchthaven van Hongkong SAR is mogelijk voor passagiers die zijn “doorgecheckt” naar hun eindbestemming. Het is niet noodzakelijk dat deze vluchten tot dezelfde luchtvaartmaatschappij of –groep behoren. Let wel: overstappen in Hongkong SAR voor een vlucht naar het Chinese vasteland is niet mogelijk. Overstappen op vluchten vanuit een Chinese bestemmingen kan wel.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor de actuele mogelijkheden.

Coronamaatregelen

Alle actuele informatie over het coronavirus en de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van The Government of the Hongkong Special Administrative Region (informatie in het Engels).

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Hongkong SAR te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van ons consulaat-generaal voor Hongkong SAR.

Drugs

Straffen voor drugsbezit in Hongkong SAR zijn hoog. Zelfs voor het bezit van een kleine hoeveelheid drugs kan een lange gevangenisstraf worden opgelegd.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van de politie en het leger.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Hongkong SAR en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 999 (112 bij slechte verbinding), 992 (alleen SMS-berichten).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlands consulaat-generaal in Hongkong SAR

Meer informatie over het Nederlandse consulaat-generaal in Hongkong SAR.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat het consulaat-generaal wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de het consulaat-generaal.

Naar boven