Reisadvies Groenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 11-09-2020 | Nog steeds geldig op: 22-10-2020

U moet voor vertrek een negatief COVID-19 testresultaat overleggen, deze mag niet ouder zijn dan vijf dagen (120 uur). Kijk voor uitgebreide details en voorwaarden in de rubriek ‘Coronovirus’. Na een verblijf in Groenland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Kaart bij reisadvies Groenland
Download 'Kaart bij reisadvies Groenland' (PDF, 6,7 MB)

Reischecklist Groenland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Groenland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Groenland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Groenland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Reis alleen naar Groenland als het noodzakelijk is. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine in Nederland
Na een verblijf in Groenland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Inreisbeperkingen
Als u naar Groenland reist moet u voor vertrek een negatief COVID-19 testresultaat overleggen, deze mag niet niet ouder zijn dan vijf dagen (120 uur). Testresultaten uit één van de Noordse landen (Denemarken, Faeröer, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden) zijn altijd voldoende. Voor goedkeuring van testen uit Nederland (of andere landen) met u vooraf goedkeuring vragen via corona.iaan@nanoq.gl. Ook moet elke inkomende reiziger vooraf een Sumut-formulier invullen. Het kan zijn dat aan de grens uw woonland wordt gecontroleerd. Neem daarom uw paspoort mee en een document waaruit uw woonplaats blijkt, bijvoorbeeld een verzekeringspas of een officeel overheidsdocument met daarop vermeld uw woonadres. Reizigers naar kleinere, zgn. ‘kwetsbare’ plaatsen in Groenland moeten op de 5e dag na aankomst een tweede coronatest te doen in één van de zgn. ‘open’ plaatsen. Reizigers die 14 dagen voor aankomst in Groenland een oranje gebied hebben bezocht moeten 14 dagen in quarantaine te gaan of na 5 dagen een tweede, negatieve, COVID-19 test te overleggen.

Lees hier meer informatie over het coronavirus en de situatie in Groenland.

Coronavirus
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten maatregelen. Informatie over het coronavirus en Groenland vindt u op de website van de gezondheidsautoriteit van Groenland en de overheid van Groenland.  

U kunt de Groenlandse autoriteiten ook telefonisch bereiken op +299 80 11 00 of per mail via corona@nanoq.gl.

Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Groenland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Naar boven

Tips van de ambassade

Ga goed voorbereid op pad

Groenland is een dunbevolkt en uitgestrekt land waar maar weinig toeristen komen. Er zijn weinig vervoersmogelijkheden. In Groenland kan het erg koud zijn. Zorg daarom voor voldoende warme kleding.

Trekt u de vrije natuur in Groenland in? Ga dan goed voorbereid op pad. Volg lokale adviezen op en zorg dat bekend is waar u verblijft. Houd rekening met snel wisselende weersomstandigheden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Groenland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Groenland

Er is geen Nederlandse ambassade in Groenland. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Kopenhagen, Denemarken.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Nuuk, Groenland.
Consul: Jens Paulsen
Adres: Kissarneqqortuunnguaq 9, P.O. Box 510 3900 Nuuk, Groenland
Telefoon: + 299 32 12 52
Privé: + 299 55 57 95
Fax: + 299 32 58 77

E-mail: jp@alg.gl

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven