Reisadvies Frankrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Vanaf 24 januari 2022 geldt voor iedereen vanaf 16 jaar een verplicht vaccinatiebewijs, ‘passe vaccinal’, als toegangsbewijs binnen Frankrijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor: winkelcentra, horeca, musea, theaters, bioscopen, TGV’s en interregionale treinen, flix- en ouibussen, sporthallen en stadions. Lees in het reisadvies wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Frankrijk is geel. U kunt reizen naar Frankrijk. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Frankrijk? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Frankrijk
Download 'Kaart bij reisadvies Frankrijk' (PDF, 1,3 MB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Frankrijk gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw coronabewijs QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

Alle reizigers vanaf 12 jaar zijn verplicht een erewoordverklaring in te vullen en mee te nemen. Lees meer over de erewoordverklaring (informatie in het Frans) en de voorwaarden (informatie in het Nederlands).

Naast deze verklaring moet u een vaccinatie-, herstel- of testbewijs (DCC) laten zien.

Lees aan welke eisen uw coronabewijs moet voldoen:

Eisen aan het vaccinatiebewijs

 • U bent 7 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd met Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield.
 •  U bent 28 dagen of langer geleden gevaccineerd met het Janssen-vaccin.
 • U bent hersteld van COVID-19 en u heeft minstens 7 dagen geleden 1 vaccinatie gekregen. U bent dan volledig gevaccineerd.
 • U kunt dit aantonen in de CoronaCheck app of met het gele boekje.
 • Let op: Het gele boekje is niet overal geldig. Print uw QR-code uit en neem deze mee.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien.
 • Let op: Bent u gevaccineerd met Janssen? Lees dan goed de informatie op de website van het Franse Consulaat in Amsterdam (Informatie in het Nederlands).

Eisen aan het herstelbewijs

 • U bent besmet geweest met COVID-19 en kunt bewijzen dat u hersteld bent met een positieve PCR/NAAT-test. Deze uitslag is minimaal 11 en maximaal 180 dagen geleden afgegeven.
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven geen herstelbewijs te laten zien.

Eisen aan het testbewijs

 • Bent u niet (volledig) gevaccineerd of hersteld van COVID-19? Dan moet u een negatieve PCR/NAAT- of antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur vóór vertrek naar Frankrijk (gerekend vanaf het moment van afname).  
 • Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Maatregelen binnen Frankrijk

Bezoek aan winkelcentra, gebruik van openbaar vervoer, horeca, sportactiviteiten en cultuur

PASSE VACCINAL:

Vanaf maandag 24 januari 2022 geldt voor iedereen vanaf 16 jaar een verplicht vaccinatiebewijs om toegang te krijgen voor verschillende diensten en ruimten: winkelcentra, horeca, musea, theaters, bioscopen, TGV’s en interregionale treinen, flix- en ouibussen, sporthallen en stadions . Dit vaccinatiebewijs zal de “passe sanitaire” vervangen.

Dit betekent dat u verplicht:

 • 3 keer gevaccineerd moet zijn (2 keer gevaccineerd + een booster)
 • 2 keer gevaccineerd moet zijn na herstel van corona. (2 keer gevaccineerd of 1 keer gevaccineerd + een booster)

De 'passe vaccinal' is vanaf  24 januari 2022 het enige geldige sanitaire toegangsbewijs tot bovenstaande plaatsen.

Uitzondering:

 • Bezoek aan zieken- en bejaardentehuizen en voor (para)medisch bezoek in gespecialiseerde centra geldt een uitzondering
 • Op deze plaatsen is een negatief testresultaat voldoende.

De passe vaccinal is verplicht voor alle personen van 16 jaar en ouder. Een negatief testresultaat of een herstelbewijs is vanaf die datum niet meer voldoende.

In het kort betekent dit:

 • Kinderen van 12 jaar en 2 maanden tot en met 15 jaar oud moeten een klassiek coronabewijs laten zien Hieraan verandert niets. Voor  hen gelden de regels van de passe sanitaire.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar en 2 maanden zijn uitgezonderd.
 • Voor het bezoeken van musea, theaters, restaurants, et cetera is voor mensen van 16  jaar of ouder het coronabewijs (DCC) niet meer geldig als  de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) meer dan 7 maanden geleden heeft plaatsgevonden en men sindsdien  geen booster heeft ontvangen .

De 7 maanden termijn tussen laatste vaccin en booster wordt per 15 februari 2022 terug gebracht naar 4 maanden.

Bent u hersteld van corona maar blijft u positief testen?

Reizigers die hersteld zijn van corona en dit in de DCC kunnen bewijzen met een positieve PCR-test die langer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden is afgenomen, kunnen deze DCC gebruiken bij hun reis naar Frankrijk.  

Meer informatie

Lees voor meer informatie de FAQ van het consulaat-generaal van Frankrijk in Amsterdam.

Testen COVID-19

In Frankrijk moeten buitenlandse toeristen betalen voor een COVID-19-test. Franse bewoners moeten coronatesten ook zelf betalen als zij niet gevaccineerd zijn. Testen op doktersvoorschrift blijft kosteloos.

Algemene coronaregels in Frankrijk (zoals mondkapjes, bijeenkomsten en afstand)

Per 2 februari 2022 en daarna per 16 februari 2022 zullen een aantal sanitaire maatregelen (o.a. op het gebied van maximaal aantal bezoekers en en heropening discotheken en nachtclubs) worden versoepeld. Meer informatie hierover volgt.

Op dit moment geldt :

 • Het dragen van een mondkapje in winkels, openbare ruimten, wachtrijen en op plekken waar veel personen op een kleine oppervlakte zijn, is verplicht. Ook buiten op plaatsen waar veel personen samenkomen (openluchtevenementen, demonstraties, station perrons, et cetera) is het dragen van een mondkapje verplicht. Het dragen van een mondkapje is in bepaalde stadscentra ook buiten verplicht.
 • De Franse regering adviseert dringend feesten, recepties, borrels en grote familiebijeenkomsten in Frankrijk zoveel mogelijk te beperken en zelfs te vermijden.
 • Neemt u toch deel aan een bijeenkomst of evenement binnen- of buitenshuis? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en draag een mondkapje.
 • Let op: Discotheken, nachtclubs, et cetera zijn tot 16 februari 2022 gesloten.
 • In verschillende grote steden is het dragen van een mondkapje nog verplicht.
 • Eten en drinken in het openbaar vervoer (lange afstanden zoals treinlijn TGV), in concert-, film- of theaterzalen is verboden.
 • In cafés en bars is staand eten en drinken verboden.
 • Het maximum aantal bezoekers van een evenement binnen is beperkt tot 2000 personen. Voor evenementen in de buitenlucht is het maximum aantal bezoekers voorlopig vastgesteld op 5000 personen.

Andere actuele informatie met instructies en adviezen van de Franse overheid vindt u op de websites van:

Grenzen

Over land kunnen strengere grenscontroles plaatsvinden met Frankrijk en omringende landen. Het maakt niet uit of u uit een groen, geel, oranje of rood gekleurd gebied Frankrijk inreist. Houd hier rekening mee.

Reist u naar Frankrijk vanuit een door de Franse overheid als oranje of rood aangemerkt land buiten de EU? Neem contact op met de Franse ambassade in het land waar u verblijft voor de inreisvoorwaarden en mogelijke verplichting tot quarantaine en raadpleeg de website van de Franse overheid.

Lees meer over deze inreisvoorwaarden op de website van het Franse consulaat in Amsterdam.

Luchtverkeer

Om verspreiding van het coronavirus in Frankrijk te voorkomen zijn er beperkingen in het internationale luchtverkeer.

Let op: Voor ALLE reizigers, gevaccineerd of niet, die van buiten Europa Frankrijk binnen reizen is een negatief testresultaat (niet ouder dan 24 uur) verplicht. Afhankelijk van de plek vanwaar u als Nederlander naar Frankrijk reist, kunnen aanvullende regels bestaan.

Als u vanuit Europa naar Frankrijk reist en aankomt op een vliegveld of in een haven, dan moet u een bewijs laten zien waarin staat dat u geen symptomen van COVID-19 heeft. Ook moeten in dit bewijs uw contactgegevens, datum, nummer van de vlucht en uw stoelnummer staan voor eventueel contactonderzoek. Dit bewijs wordt op sommige vluchten uitgegeven door de vliegmaatschappij. Let op: als een reiziger bij vertrek corona symptomen heeft, kan toegang tot de vlucht geweigerd worden.

Via de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunt u veelgestelde vragen over COVID-19 en Frankrijk vinden en informatie over de benodigde documenten voor het reizen naar Frankrijk vanuit een derde land dan wel een risicogebied.

Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden verdere aangepaste maatregelen.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Klachten of symptomen coronavirus?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. In Frankrijk is het mogelijk u bij verschillende laboratoria of apotheken te laten testen.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Frankrijk

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frankrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Frankrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Frankrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist met welk transportmiddel dan ook, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Frankrijk is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Frankrijk geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Frankrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Frankrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Terrorisme

Het dreigingsniveau in Frankrijk is op dit moment ‘Sécurité renforcée-Risque attentat’. Dit betekent dat er geen sprake meer is van een acute terroristische dreiging. De kans op een terroristische aanslag in Frankrijk blijft echter nog wel reëel. Verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn daarom nog steeds van kracht. Iedereen wordt opgeroepen alert te blijven. Er is nog steeds extra bewaking in en rondom stations, luchthavens, gebedshuizen en overheidsgebouwen. Verscherpte (identiteits-)controles worden nog steeds uitgevoerd, maar minder vaak dan voorheen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Informeer u voordat u op reis gaat over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Zie ook het advies van de Franse regering over hoe te handelen in het geval van een terroristische aanslag (informatie in het Engels).

Criminaliteit

In grote steden zijn criminelen actief, zoals zakkenrollers. Let op uw persoonlijke eigendommen en neem geen waardevolle spullen mee. Maak een scan van uw reisdocument en bewaar dit digitaal.

Natuurgeweld

In het zuiden van Frankrijk en op het eiland Corsica kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomermaanden, bij lange droge periodes, kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de (lokale) media en laat u goed informeren over de situatie. Neem contact op met uw reisorganisatie.

Als het ineens veel regent kunnen er overstromingen voorkomen.

In de Franse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In het Frans overzeese Caribische gebied kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Frankrijk en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Frankrijk bijvoorbeeld op de website van de ANWB of van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De Thalys treinen rijden nog niet volgens het oude schema maar dat wordt langzaam opgevoerd.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Frankrijk? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Brexit

Reist u via Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk? Lees dan eerst het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer informatie over de gevolgen en de veranderingen door de Brexit.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Frankrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  Whatsapp naar nummer +31 682 387 796  of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Parijs

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Parijs.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven