Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-10-2020 | Nog steeds geldig op: 29-10-2020

In de hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. De kleurcode van deze steden is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als u in deze steden bent geweest, dan gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De grote vliegvelden liggen in de risicogebieden. U hoeft niet in thuisquarantaine te gaan als u buiten deze steden in ‘geel’ gebied hebt verbleven en alleen het vliegtuig bent ingestapt of overgestapt bent op het vliegveld. Dit geldt ook voor auto- en treinreizen. Meer informatie over de regels en uitzonderingen vindt u onder het kopje ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Duitsland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Duitsland. Er kunnen in Duitsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In heel Duitsland geldt een afstandsverplichting van minstens 1,5 meter in openbare ruimten en moet iedereen een mond- en neusbedekkend kapje dragen in het OV, in winkels, openbare gebouwen, kantoren, in horecagelegenheden of soms ook op straat als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. De maatregelen kunnen verschillen per deelstaat.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen voor noodzakelijke reizen (dus niet voor toeristische reizen) naar de hoofdstad Berlijn, de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim.

Geel: let op veiligheidsrisico’s

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in Duitsland. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Vanaf 28 oktober: Oranje: alleen noodzakelijke reizen:

De hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Duitsland op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Naar boven

Coronavirus

Alleen noodzakelijke reizen naar Berlijn en andere grote steden in Duitsland

In de hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is het aantal besmettingen met het coronavirus ernstig gestegen. Reis alleen naar deze steden als het noodzakelijk is en niet voor toeristische reizen.

Thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland

Na een verblijf in de hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven, draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe coronabesmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Vliegvelden en treinstations

U hoeft niet in thuisquarantaine te gaan als u buiten de hoofdstad Berlijn en de steden Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim hebt verbleven en alleen het vliegtuig bent ingestapt of slechts overgestapt bent op een vliegveld in een van deze steden. Dit geldt ook voor reizen via/door de treinstations.

Ook hoeft u niet in quarantaine als u alleen door de ‘oranje’ steden reist met de auto.

Coronaregels

Alle Nederlandse provincies en het Caribische gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden zijn aangemerkt als risicogebied.

De Duitse overheid heeft alle Nederlandse provincies en Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba aangemerkt als risicogebied. Dit betekent dat reizigers uit deze gebieden een negatieve COVID-19 test moeten overleggen die niet langer dan 48 uur eerder is afgenomen. Het testresultaat moet altijd vergezeld gaan van een doktersattest en in het Duits of Engels zijn. Als u de negatieve test niet kunt tonen, moet u zich bij aankomst in Duitsland preventief laten testen. Dan wordt gevraagd om daarna 14 dagen in Duitsland in zelfquarantaine te gaan. Deze quarantaine kan opgeheven worden als de test negatief is.

Sommige deelstaten vragen ook nog aanvullende handelingen. In Berlijn bijvoorbeeld kan gevraagd worden naar een Duitse huisarts te gaan voor een verklaring dat men symptoomvrij is (uit te voeren na aankomst in de stad). Ook geldt nu in diverse deelstaten een overnachtingsverbod in hotels voor reizigers uit risicogebieden, die geen negatieve test kunnen tonen.

Bij aankomst vanuit een risicogebied krijgen reizigers een informatiebrochure overhandigd van het Ministerie voor Gezondheid. Daarin staat onder andere dat zij verplicht zijn zich te melden bij het Gesundheitsamt. Ook moeten zij een ‘Aussteigekarte’ invullen waarop zij onder andere hun contactgegevens moeten vermelden. Op verschillende luchthavens en stations kunnen reizigers de coronatest kosteloos binnen 72 uur laten uitvoeren (alleen voor personen die uit een risicogebied komen). Ook kan dit via het Gesundheitsamt en telefoonnummer 116 117.

Er bestaan enkele uitzonderingen op de test- en quarantaineverplichtingen, die in elke deelstaat anders zijn. Zo gelden ze niet voor reizigers op doorreis naar een ander land. Het is toegestaan om op doorreis te stoppen om te tanken, als de lokale maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, opgevolgd worden. U wordt gevraagd niet in een hotel te overnachten. Andere uitzonderingen kunnen grensarbeiders, diplomaten die voor hun werk reizen en medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersorganisaties zijn.

Informeer u hierover goed bij de lokale overheid. Op de volgende websites vindt u informatie over de uitzonderingen in de verschillende deelstaten.

Deelstaat Berlijn: (paragraaf 9)

Deelstaat Nedersaksen: (paragraaf 17, (5))

Deelstaat Noordrijn-Westfalen: (paragraaf 3, (3))

Algemene informatie over tests en quarantaine vindt u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid.

Algemeen

Door heel Duitsland  zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Duitsland stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op  op de websites van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse ministerie van Gezondheid en de Duitse politie en de Bondsregering.

Let op: de maatregelen verschillen per deelstaat en kunnen van de ene dag op de andere dag veranderen. Bij een lokale uitbraak kunnen er tijdelijk opnieuw lokale beperkende maatregelen worden ingesteld. Dit kan bijvoorbeeld een contact- of overnachtingsverbod zijn. Ook kunnen de maatregelen strenger en beperkender zijn dan op landelijk niveau, zoals bijvoorbeeld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar kan een overnachting geweigerd worden als een persoon die inreist vanuit een risicogebied geen negatieve coronatest kan overleggen.

Informatie voor klein grensverkeer

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen is het grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan, onder bepaalde voorwaarden, een kort bezoek te brengen om bijvoorbeeld te tanken of boodschappen te doen.

De ‘kleine grensverkeer’ regeling houdt in dat personen die korter dan 24 uur in de deelstaat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen blijven, uitgezonderd zijn van de test- en quarantaineverplichtingen. Deze personen hoeven geen negatieve coronatest te overleggen bij het inreizen. De meldplicht voor deze personen is afgeschaft. De meldplicht blijft wel bestaan voor grenspendelaars die dagelijks de grens over gaan. Zij moeten zich nog wel één keer melden als inreizende persoon bij het plaatselijke Gesundheitsamt om aan de meldplicht te voldoen. Met deze regeling blijft het daarom mogelijk om als Nederlander woonachtig in deze Duitse deelstaten de grens over te gaan voor administratieve handelingen in Nederlandse grensgemeenten.
Natuurlijk gelden de uitzonderingen alleen voor personen die geen COVID-19 symptomen vertonen.  

Voor meer informatie over de inreisregelingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (tekst in het Duits) kunt u de volgende websites raadplegen: Noordrijn-Westfalen (tekst in het Nederlands) en regels in- en uitreisverkeer Noordrijn-Westfalen (paragraaf 3) (tekst in het Duits). 

Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Duitsland. Er kunnen in Duitsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden (in Duitsland 1,5 meter), met hoeveel personen men in de openbare ruimte mag samenkomen of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij het plaatselijke toeristenbureau of de lokale overheid. Houd er goed rekening mee dat de regels in elke deelstaat anders zijn.

Voor heel Duitsland geldt de verplichting om een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in het OV, in winkels, in sommige horecagelegenheden of soms ook op straat als er geen 1,5m afstand kan worden gehouden. Ook wordt vaak gevraagd om contactgegevens achter te laten. Op het niet-naleven van de regels staan soms hoge geldboetes.

U bent verplicht zich te melden bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Voor personen die Duitsland inreizen na een meerdaagse reis vanuit een zogenaamd ’derde land’ (landen buiten de EU, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk), geldt een verplichte huisquarantaine van 14 dagen (met enkele uitzonderingen). Dit geldt ook wanneer zij via een ander land de EU zijn ingereisd.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31682387796 of leg contact op Twitter via @247/BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven