Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 | Nog steeds geldig op: 27-01-2022

Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied. U heeft bij het inreizen van Duitsland een coronabewijs nodig. De eisen aan het vaccinatiebewijs als u met het Janssen-vaccin bent gevaccineerd, en de eisen aan het herstelbewijs zijn veranderd. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Ook als u gevaccineerd bent met het Janssen-vaccin moet u minstens 2 keer gevaccineerd zijn om te gelden als volledig gevaccineerd. Daarnaast is de geldigheid van het herstelbewijs verkort van 6 maanden naar 90 dagen. In alle deelstaten is de 2G of 2G+-regel van kracht. Dit betekent dat u volledig gevaccineerd of hersteld (2G) van corona moet zijn. Het kan ook zijn dat u daarnaast nog een boostervaccinatie of negatief testbewijs moet laten zien (2G+) om toegang te krijgen tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels. Lees het hele reisadvies.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Duitsland is geel. U kunt reizen naar Duitsland. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar Duitsland? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app.  Neem ook een print van uw QR-code mee voor het geval u geen toegang heeft tot uw telefoon.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt en lees op de website van het Duitse Bondsministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) over mogelijke veranderingen in de vereisten aan het coronabewijs. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Reizen naar Duitsland

Als u van Nederland naar Duitsland reist moet u zich vóór vertrek registreren en uw coronabewijs op de registratiewebsite uploaden. Neem de (digitale) registratiebevestiging mee op reis. Deze bevestiging en uw (digitaal) coronabewijs moet u mogelijk voor vertrek of tijdens uw reis tonen. Als u geen (digitaal) vaccinatie- of herstelbewijs heeft of deze niet heeft geupload op de registratiewebsite, moet u bij aankomst in Duitsland onmiddellijk in quarantaine. 

Registreert u zich vóór vertrek op www.einreiseanmeldung.de

Was u de afgelopen tien dagen alleen in Nederland en reist u naar Duitsland, dan moet u zich op de website van de Duitse overheid www.einreiseanmeldung.de (informatie in het Engels) vóór vertrek registreren. Het formulier op de website vult u helemaal in. Tijdens het invullen wordt u ook over de test- en quarantaineverplichting in Duitsland geïnformeerd. Als het formulier is ingevuld, ontvangt u een registratiebevestiging. Uw coronabewijs moet u hier voor vertrek uploaden. Als u door een technische storing op het registratieportaal u zich niet kunt registreren, bent u verplicht een papieren versie in te vullen. Deze moet u dan ondertekenen, bij u dragen en in Duitsland opsturen. Meer informatie leest u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid.

Laat u zich vóór vertrek op corona testen, als u niet gevaccineerd bent

Heeft u geen vaccinatie- of herstelbewijs dan moet u zich vóór vertrek in Nederland laat testen. De antigeentest en de PCR-test mag maximaal 48 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal. Als u een test nodig heeft, geldt deze verplichting voor elke reiziger van 6  jaar en ouder.
Wilt u het negatieve testresultaat in Duitsland gebruiken in het kader van 2G+ of ook 3G kijk dan op de website van de deelstaat waar u naar toegaat. Zij hebben allemaal een  corona-rubriek met informatie over de genomen maatregelen.

U gaat bij aankomst in quarantaine wanneer u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft

Heeft u geen (digitaal) corona vaccinatie- of herstelbewijs dan gaat u bij aankomst in Duitsland voor 10 dagen in quarantaine. U mag samen met personen uit uw huishouden in quarantaine. U mag geen bezoek ontvangen.
Vijf dagen na aankomst in Duitsland kunnen reizigers van 6 jaar en ouder zich op corona (antigeen sneltest of PCR-test) laten testen. Is de testuitslag negatief en heeft u de uitslag geupload op de registratiewebsite, dan kunt u de quarantaine beëindigen. Kinderen tot 6 jaar mogen de quarantaine na 5 dagen zonder test verlaten.

Vereisten aan de coronabewijzen in Duitsland

Bent u 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel (digitaal) vaccinatiebewijs van, dan moet u dit bewijs tijdens de registratie uploaden of eventueel ook tijdens uw reis overleggen. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Ook als u gevaccineerd bent met het Janssen-vaccin moet u minstens 2 keer gevaccineerd zijn om te gelden als volledig gevaccineerd. In Duitsland moet u mogelijk daar bovenop nog een booster of negatief testresultaat laten zien om toegang te verkrijgen tot bijvoorbeeld hotel, horeca of museum. Lees voor meer informatie over het vaccinatiebewijs op de website van het Paul Ehrlich Instituut (informatie in het Engels).

Was u in de afgelopen maanden met COVID-19 geïnfecteerd en heeft u hiervan een bewijs, dan kunt u dit overleggen bij vertrek met het vliegtuig of in Duitsland voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, winkel of hotel.
Dit bewijs moet bestaan uit een positief PCR-testresultaat, dat minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Het testresultaat mag digitaal of schriftelijk afgegeven zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld.

Het negatieve testbewijs kan gebaseerd zijn op een antigeentest of een PCR-test. De antigeentest en de PCR-test mag hooguit 48 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal. 

Wilt u het negatieve testresultaat in Duitsland gebruiken in het kader van 2G+ of ook 3G kijk dan op de website van de deelstaat waar u naar toegaat in de corona-rubriek hoelang de test ter plekke geldig is.
Kijk op de website Schnelltestportal (informatie in het Duits) om te zien waar u zich overal in Duitsland kunt laten testen.

Uitzonderingen op registratie-, coronabewijs- of quarantaineverplichting

Bent u op doorreis door Duitsland, of bent u grenswerker dan gelden er voor u mogelijk een versoepeling van de inreisregels. Die zijn er ook voor studie, beroepsopleiding, eerstegraads familiebezoek, mantelzorgers of vanwege gedeeld zorgrecht als u regelmatig (tenminste 1x per week) naar Duitsland gaat.
In het onderstaande overzicht (alleen zichtbaar op de website) is aangegeven welke relevante uitzonderingen er zijn, en of voor deze uitzondering de registratie, coronabewijs of quarantaine verplicht (V) is of niet (-).

Uitzonderingen op registratie, coronabewijs- of quarantaineverplichting

Registratie

Coronabewijs

Quarantaine

Doorreizigers of reizigers die in Duitsland overstappen en het land rechtstreeks weer verlaten

-

V

-

Verblijf van maximaal 24 uur in Duitsland

-

V*

-

Grenspendelaars (werk, studie, opleiding)

-

V*

-

Eerstegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht:  < 72 uur

-

V

-

Eerste- en tweedegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht:   >72 uur

V

V

-

Dringende medische behandeling in Duitsland

V

V

-

Verzorging of ondersteuning kwetsbare personen

V

V

-

*tenminste 2x per week laten testen op COVID-19

In bovenstaande overzicht zijn alleen de belangrijkste uitzonderingscategorieën opgenomen. Een compleet overzicht van alle uitzonderingscategorieën (voor bijvoorbeeld cultuur, sport en militair)  staat in de verordening onder §6 (informatie in het Engels). Dit overzicht is geldig wanneer u in de tien dagen voorafgaand aan uw bezoek uitsluitend in Nederland was. Wanneer u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, is testen verplicht. U kunt dan alleen met een negatief testresultaat naar Duitsland.

Bent u de afgelopen 10 dagen alleen in Aruba, Curaçao of Sint Maarten geweest dan komt u nog steeds uit een veilig gebied. Wanneer u niet in Nederland (of een ander risicogebied) uitstapt bent en hier verblijft, dan moet u alleen bij het inchecken een geldig coronabewijs kunnen tonen.

De regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseV (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Maatregelen in Duitsland

In alle deelstaten zijn maatregelen van kracht die de verspreiding van het coronavirus moeten inperken. Discotheken en clubs zijn gesloten en het aantal personen dat elkaar mag ontmoeten is beperkt. De maatregelen verschillen per deelstaat.

In veel deelstaten is de 2G- of zelfs 2G+-regel van kracht.
Over het algemeen is de zogeheten 2G-regel (gevaccineerd, genezen) en soms 2G+-regel (gevaccineerd, genezen+ booster of negatief testresultaat) voorwaarde voor toegang tot onder meer:

 • ziekenhuizen en bejaarden- en verzorgingstehuizen;
 • het binnengedeelte van restaurants of een verblijf in een hotel of pension;
 • indoorevenementen, festivals en sportactiviteiten;
 • en bijvoorbeeld ook winkels, de kapper of een schoonheidssalon.

In enkele gevallen geldt daarnaast nog de 3G-regel, die inhoudt dat u een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) moet kunnen laten zien, als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kan overleggen. De 3G-regeling is in heel Duitsland ook voor openbaar vervoer (dus ook in de trein of het vliegtuig naar en in Duitsland) en op de werkplek van kracht. In veel gevallen is aan deze regeling ook het dragen van een FFP2/KN95-masker verbonden. Dit type medische mondkapje kunt u in Duitsland vaak in supermarkt, apotheek of drogist kopen.

Lees ook goed na vanaf welke leeftijd de 2G/2G+/3G regeling van toepassing is. Dit verschilt per deelstaat. In sommige deelstaten is de 2G-regelgeving voor winkels vervallen.

Meer informatie over de nu geldende regels is te vinden op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits). En op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits), vindt u per deelstaat de regelgeving voor toegang tot horeca, musea en winkels. Kijk op de website Schnelltestportal (informatie in het Duits) om te zien waar u zich overal in Duitsland kunt laten testen.

Daarnaast moet u in heel Duitsland 1,5m afstand houden van anderen en moet u een mond- en neusbedekkend medisch masker dragen. Dit is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, winkels, kantoren en bij de dokter verplicht. Soms is zelfs het dragen van een FFP2-masker verplicht.

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts of luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland op de website van de ADAC.

In Duitsland kunt u worden gecontroleerd op het coronabewijs. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ over de vereisten aan het coronabewijs.

Luchtverkeer

Wanneer u naar of via Duitsland vliegt, bent u verplicht uw negatief testresultaat, uw bewijs van vaccinatie of herstel te laten zien, voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Ook reizigers op doorreis moeten een coronabewijs bij zich hebben. Welke vereisten aan het testresultaat, het bewijs van vaccinatie en herstel worden gesteld, leest u hieronder in de rubriek ‘Coronavirus’

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

De straffen voor drugssmokkel en drugshandel zijn in Duitsland vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven