Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-06-2021 | Nog steeds geldig op: 20-06-2021

De kleurcode van Duitsland is geel. Na een verblijf in Duitsland hoeft u bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn nog wel inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland: Vóór vertrek naar Duitsland moet u zich nog steeds registreren. Laat u zich in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoeft u bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. U kunt zich ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet u de uitslag in quarantaine afwachten. De provincies Friesland, Groningen en Zeeland zijn vanaf 20 juni 2021 geen risicogebied meer. Reizigers die uit één van deze provincies naar Duitsland reizen hoeven zich niet voor aankomst te registreren en hoeven ook niet in quarantaine bij aankomst in Duitsland. Meer informatie over de in Duitsland en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Wanneer u van Nederland naar Duitsland reist, moet u zich vóór vertrek registreren. Laat u zich in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief, dan hoeft u bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. U kunt zich ook in Duitsland op corona laten testen, maar dan moet u de uitslag in quarantaine afwachten.

Was u de afgelopen 10 dagen uitsluitend in Nederland en reist u naar Duitsland, dan moet u zich op www.einreiseanmeldung.de (informatie in het Engels) vóór vertrek registreren. Het formulier op de website vult u helemaal in. Tijdens het invullen wordt u ook over de test- en quarantaineverplichting in Duitsland geïnformeerd. Het (negatieve) testresultaat kunt u hier direct uploaden, maar dit kunt u ook op een later tijdstip doen. Als het formulier is ingevuld, ontvangt u een registratiebevestiging.

Voor reizigers naar Duitsland geldt een quarantaineplicht. Als u voor vertrek het negatieve testresultaat heeft  geüpload via de registratiewebsite dan hoeft u niet in quarantaine. Laat u zich in Duitsland testen, dan is thuisquarantaine in Duitsland verplicht. Deze kunt u direct beëindigen als u het negatieve testresultaat  geüpload heeft.

Als u zich in Nederland laat testen dan kan de antigeensneltest hooguit 48 uur en de PCR-test hooguit 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld. Dat kan schriftelijk of digitaal. De testverplichting geldt voor elke reiziger van zes jaar en ouder. Als u met het vliegtuig naar of via Duitsland reist, dan moet u zich ook voor vertrek laten testen.De registratiebevestiging en eventueel het negatieve testresultaat neemt u mee op reis. U moet deze documenten laten zien voordat u in het vliegtuig stapt of ook tijdens de treinrit.

De provincies Friesland, Groningen en Zeeland zijn vanaf 20 juni 2021 geen risicogebied meer. Reizigers die in de afgelopen 10 dagen alleen in één van deze provincies waren, hoeven zich niet voor aankomst te registreren en hoeven ook niet in quarantaine bij aankomst in Duitsland.

 • Gaat u met het vliegtuig naar Duitsland dan moet u wel een negatief testresultaat (PCR of antigeen) bij het inchecken kunnen tonen.
 • Was u in de afgelopen 10 dagen in een andere provincie dan gelden voor u de inreisbeperkingen.
 • Wanneer u door een andere Nederlandse provincie moet reizen om naar Duitsland te reizen dan mag u niet stoppen om bijvoorbeeld te tanken.

Uitzonderingen op registratie, test- of quarantaineverplichting

Bent u op doorreis door Duitsland, of bent u grenswerker dan gelden er voor u uitzonderingen. Die zijn er ook voor studie, beroepsopleiding, eerste- en tweedegraads familiebezoek, mantelzorgers of vanwege gedeeld zorgrecht als u regelmatig (tenminste 1x per week) naar Duitsland gaat.

In het onderstaande overzicht is aangegeven welke relevante uitzonderingen er zijn, en of voor deze uitzondering de registratie, test of quarantaine verplicht (V) is of niet (-).

Uitzonderingen
Registratie Test Quarantaine
Doorreizigers of reizigers die in Duitsland overstappen en het land rechtstreeks weer verlaten     -  -       -
Verblijf van max. 24 uur in Duitsland     -  -       -
Grenspendelaars (werk, studie, opleiding)     -  -       -
Eerstegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht: < 72 uur     -  -       -
Eerstegraads familiebezoek, gedeeld zorgrecht: >72 uur    V  -       -
Dringende medische behandeling in Duitsland    V  -       -
Verzorging of ondersteuning kwetsbare personen    V  -       -

In bovenstaand overzicht (alleen zichtbaar op de website) zijn alleen de belangrijkste uitzonderingscategorieën opgenomen. Een compleet overzicht van alle uitzonderingscategorieën staat in de verordening onder §6 (informatie in het Engels). Dit overzicht is geldig wanneer u in de tien dagen voor uw bezoek uitsluitend in Nederland of het Caribisch deel van Nederland was.

Bent u volledig ingeënt tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel vaccinatiebewijs van, dan bestaat er geen quarantaineverplichting. U kunt in plaats van een negatief testresultaat dan uw officiële vaccinatiebewijs tijdens de registratie op www.einreiseanmeldung.de uploaden. Leest u op de website van de Duitse Bondsgezondheidsministerie aan welke voorwaarden het vaccinatiebewijs precies moet voldoen.

Wanneer u in de tien dagen voor aankomst in Duitsland in een ander land dan Nederland was, informeert u zelf dan op de de website van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) of dit land een hoogincidentie- of virusvariantengebied is/was en welke regels dan op u van toepassing zijn (informatie in het Duits en Engels).

Wanneer u voor werk, studie, beroepsopleiding regelmatig tussen Nederland en Duitsland reist, gelden vaak andere regels.

Gaat u bijvoorbeeld voor studie, werk, beroepsopleiding, eerstegraads familiebezoek, of ook als mantelzorger, of vanwege gedeeld zorgrecht regelmatig (tenminste 1x per week) naar Duitsland, dan is er geen registratie-, test- en quarantaineplicht.

Grenswerkers, -scholieren en –studenten zijn in Nederland uitgezonderd van de thuisquarantaine en de testverplichting. Lees op de website van de Rijksoverheid meer informatie over aan welke eisen u moet voldoen, bij terugkeer naar Nederland.

De bovenstaande regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseVO (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Als u tot een uitzonderingscategorie behoort, moet u dit kunnen bewijzen. Informeert u zich vóór vertrek bij de Duitse autoriteiten op welke wijze u dit moet doen. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.

Duitsland gaat langzaam weer open

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtsmasker zijn, in sommige deelstaten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.
Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Recreatieve overnachtingen zijn steeds vaker mogelijk. Op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits) vindt u een overzicht van de recreatieve voorzieningen, horeca, musea en winkels die in een deelstaat geopend zijn en onder welke voorwaarden deze toegankelijk zijn. Vaak moet u een negarief testresultaat - afgenomen op dezelfde dag - of ook een officieel vaccinatiebewijs kunnen laten zien om toegelaten te worden. Als u bijvoorbeeld in Beieren in een hotel overnacht, dan moet u bij het inchecken een test kunnen laten zien die niet ouder is dan 24 uur. Informeert u zich van tevoren welke eisen hieraan gesteld zijn.

Neem voor zakelijke overnachtingen vóór vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven.

In heel Duitsland geldt een wettelijke “noodrem”, die van kracht is als de incidentie in een Duitse gemeente of regio boven 100 per 100.000 inwoners per 7 dagen ligt. Een uitleg over de werking van deze ‘noodrem’ vindt u op de pagina van het Duitse ministerie van gezondheid (informatie in het Engels). Indien de incidentie in een bepaalde gemeente/regio onder 100 ligt, dan zijn de deelstatelijke regelingen leidend.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland 

Door de verbeterde gezondheidssituatie in Duitsland hoeft u na een verblijf in Duitsland voor terugkeer naar Nederland geen negatieve NAAT (PCR)test te laten zien en hoeft u na thuiskomst niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst of vertrek onmogelijk maken.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Het is mogelijk dat u in Duitsland of ook aan de grens gecontroleerd wordt. Er kan gecontroleerd worden op naleving van de verplichte registratie en het negatieve testresultaat. Voor doorreizigers bestaat geen registratie, test - en quarantaineverplichting. Dat u op doorreis bent moet u eventueel wel kunnen laten zien.

Lees meer over het inreizen van Duitsland op de website van het Duitse bondsministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels). Of u wordt toegelaten tot Duitsland is aan de Duitse bondspolitie.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Wanneer u naar of via Duitsland vliegt, bent u verplicht uw negatief testresultaat te laten zien, voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Ook moet u voor uw reis naar Duitsland uw registratiebevestiging laten zien. Reizigers op doorreis zijn van de registratie- en quarantaineverplichting vrijgesteld, wanneer zij het transit gebied op de luchthaven niet verlaten.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven