Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-10-2021 | Nog steeds geldig op: 23-10-2021

De kleurcode voor Duitsland is geel. Bij terugkeer vanuit Duitsland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Er geldt een 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) in Duitsland. Lees wat dit voor u betekent. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar en via Duitsland

 • Nederland is voor Duitsland geen coronarisicogebied. Als u de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland was, dan hoeft u zich niet vóór vertrek te registreren en hoeft u bij aankomst ook niet in thuisquarantaine.
 • U kunt naar Duitsland reizen met uw coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) als u: 
  • Minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent, of;
  • Een herstelbewijs van minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden oud kunt laten zien.
 • Alle reizigers vanaf 12 jaar die geen herstel- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien, moeten zich vóór vertrek naar Duitsland laten testen op corona.  De antigeentest mag maximaal 48 uur en de PCR-test maximaal 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen.
 • Let op: Ook doorreizigers moeten een coronabewijs na inreizen in Duitsland kunnen laten zien.
 • U kunt een boete krijgen als u niet de juiste documenten kunt laten zien.
 • Bent u de afgelopen 10 dagen uitsluitend in het Caribisch deel van het Koninkrijk en geen virusvariantengebied geweest? Dan moet u zich wel vóór vertrek registreren. Ook moet u vóór vertrek op de registratiewebsite uw (digitaal) vaccinatiebewijs, herstelbewijs of ook uw negatief testresultaat uploaden. Bij aankomst in Duitsland gaan reizigers die geen vaccinatie- of herstelbewijs kunnen overleggen in quarantaine. 
 • Op veel plekken in Duitsland bestaat een mondkapjesverplichting.
 • In Duitsland moet u vaak voor u ergens naar binnen gaat een coronabewijs kunnen overleggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de horeca en hotels/pensions maar ook voor indoor evenementen en bijvoorbeeld de kapper en schoonheidssalon. Ook moet u dit laten zien als u naar binnen wilt in een ziekenhuis of bejaarden- en verzorgingstehuis. Kunt u dit niet dan moet u zich (laten) testen op corona. Dit geldt voor iedereen van zes jaar en ouder.
 • Informeer uzelf voor u op reis gaat welke aanvullende regels voor uw bestemming in Duitsland gelden.
 • Lees het hele reisadvies door met belangrijke uitleg over onder meer welke vereisten aan testresultaat, bewijs van vaccinatie en herstel zijn gesteld.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Duitsland.
Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Reizen naar Duitsland

Nederland, behalve het Caribisch deel van Nederland, is geen risicogebied voor Duitsland. Het Caribisch deel van Nederland is voor Duitsland een hoogrisicogebied. Was u de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland? Dan is er geen verplichting tot aanmelding vóór vertrek en thuisquarantaine bij aankomst in Duitsland. U moet nog wel in Duitsland een coronabewijs kunnen overleggen. Dit mag een negatief testresultaat, een herstelbewijs of een vaccinatiebewijs zijn (lees hieronder de vereisten). Gaat u met het vliegtuig naar Duitsland, dan moet u het coronabewijs bij het inchecken kunnen overleggen.

In Duitsland moeten alle personen van 12 jaar of ouder één van de coronabewijzen bij zich hebben. Dit kan een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testresultaat zijn. U moet dit bijvoorbeeld laten zien voordat u in het vliegtuig stapt, tijdens uw treinreis of ook als u met auto door Duitsland rijdt en de politie hierop controleert. De Duitse autoriteiten bepalen of u hierop wordt gecontroleerd. Let op: Dit geldt ook voor doorreizigers. Daarnaast heeft u ook in Duitsland bijvoorbeeld voor toegang tot evenementen, café (binnen) en restaurant (binnen) een coronabewijs nodig. Dit geldt voor iedereen van 6 jaar en ouder.

Vaccinatiebewijs

Bent u minstens 14 dagen geleden volledig ingeënt tegen COVID-19 én heeft u hier een officieel vaccinatiebewijs van, dan kunt u dit bewijs op reis naar Duitsland meenemen. In Duitsland moet u dit soms ook laten zien als coronabewijs om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een hotel of restaurant. Zowel het vaccinatiebewijs uit de CoronaCheck-app als het Gele Boekje worden in Duitsland als vaccinatiebewijs geaccepteerd.

Herstelbewijs

Was u in de afgelopen maanden met COVID-19 geïnfecteerd en heeft u hiervan een bewijs, dan kunt u dit herstelbewijs op reis naar Duitsland meenemen. In sommige gevallen moet u dit bewijs ook laten zien bij vertrek met het vliegtuig of in Duitsland voor toegang tot bijvoorbeeld horeca, restaurant of hotel.

Het herstelbewijs moet bestaan uit uw positieve PCR-testresultaat, dat minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden voor aankomst in Duitsland is afgenomen. Dit herstelbewijs moet in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans zijn en mag digitaal of geprint zijn.

Negatief testresultaat

Wanneer u geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft moet u zich vóór vertrek naar Duitsland op COVID-19 laten testen. De antigeentest kan hooguit 48 uur en de PCR-test kan hooguit 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen. Het testresultaat moet negatief zijn en in het Duits, Engels, Spaans, Frans of Italiaans zijn opgesteld (schriftelijk of digitaal). De testverplichting geldt voor elke reiziger van 12 jaar en ouder.

Caribisch deel van het Koninkrijk

Reist u uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden direct naar Duitsland, dan moet u zich vóór vertrek registreren en een coronabewijs na de registratie uploaden. Dit moet een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest, een vaccinatie- of herstelbewijs zijn. Zie voor de vereisten aan dit coronabewijs hierboven.

Als u geen vaccinatie- of herstelbewijs heeft, gaat u in Duitsland onmiddellijk in quarantaine. De quarantaineplicht is 10 dagen, maar op de vijfde dag na aankomst in Duitsland kunt u zich laten testen op het COVID-19 virus. Is de testuitslag negatief en heeft u dit testbewijs geüpload op de registratiewebsite, dan mag u de quarantaine eerder beëindigen. Het Gesundheitsamt houdt toezicht op de quarantaine. U moet deze instantie informeren als u klachten heeft die op corona kunnen wijzen.

Wanneer u in de 10 dagen voor aankomst in Duitsland in een ander land dan Nederland of het Caribisch deel van het Koninkrijk was, kijk dan zelf op de website van het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) of dit land een virusvariantengebied is en welke regels dan op u van toepassing zijn (informatie in het Duits en Engels).

De bovenstaande regels kunnen op elk moment veranderen. De CoronaEinreiseV (informatie in het Duits en Engels) is leidend. Check vóór vertrek altijd of dit document is gewijzigd. Hoe de bovenstaande regels in Duitsland worden gehandhaafd wordt uitsluitend bepaald door de Duitse autoriteiten.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Maatregelen in Duitsland

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtsmasker zijn, in sommige deelstaten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.

In Duitsland geldt de zogeheten 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) en soms de 2G-regel (gevaccineerd, genezen) als voorwaarde voor toegang tot:

 • ziekenhuizen en bejaarden- en verzorgingstehuizen;
 • het binnengedeelte van restaurants of een verblijf in een hotel of pension;
 • indoor evenementen, festivals en sportactiviteiten;
 • en bijvoorbeeld de kapper of een schoonheidssalon.

De 3G-regel houdt in dat u een antigeentest (maximaal 24 uur oud) of een PCR-test (maximaal 48 uur oud) moet kunnen laten zien, als u geen vaccinatie- of herstelbewijs kan overleggen. In sommige deelstaten komt u alleen met vaccinatiebewijs of herstelbewijs in bijvoorbeeld een restaurant of hotel.

Meer informatie over de 3G-regel is te vinden op de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels). En op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits) vindt u per deelstaat de regelgeving voor toegang tot horeca, musea en winkels.

De regels kunnen tussen de deelstaten verschillen. Informeert u zich goed voordat u op reis gaat welke coronaregels ter plekke gelden. Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Terugreis naar Nederland

U hoeft als u uit Duitsland terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Duitsland een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts of luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Als u wilt checken of er voor de gezondheidssituatie in Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland op de website van de ADAC.

Aan de grens of ook in Duitsland kunt u worden gecontroleerd op de registratiebevestiging en het coronabewijs. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ over de registratiebevestiging en coronabewijs.

Luchtverkeer

Wanneer u naar of via Duitsland vliegt, bent u verplicht uw negatief testresultaat, uw bewijs van vaccinatie of herstel te laten zien, voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Reizigers op doorreis zijn hiervan vrijgesteld, wanneer zij Duitsland of het Schengengebied niet inreizen en het transit gebied op de luchthaven niet verlaten. Welke vereisten aan het testresultaat, het bewijs van vaccinatie en herstel worden gesteld, leest u hieronder in de rubriek ‘Coronavirus’

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

De straffen voor drugssmokkel en drugshandel zijn in Duitsland vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven