Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-05-2021 | Nog steeds geldig op: 10-05-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied. Er gelden strenge inreisbeperkingen: u moet zich verplicht registreren, een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien en bij aankomst in Duitsland gaat u in quarantaine. Lees het hele reisadvies. De regels verschillen soms per deelstaat. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, uitzonderingen en informatie over thuisquarantaine en verplichte testen de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Duitsland
Download 'Kaart bij reisadvies Duitsland' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Duitsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst of vertrek onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om niet naar het buitenland en ook niet naar de buurlanden te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Toeristische reizen zijn niet toegestaan omdat dit geen noodzakelijke reizen zijn.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Het is mogelijk dat u in Duitsland of ook aan de grens gecontroleerd wordt. Er kan gecontroleerd worden op naleving van de verplichte registratie en het negatief testresultaat. Lees meer op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits en Engels).

Lees meer over het inreizen van Duitsland op de website van het Duitse bondsministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels). Of u wordt toegelaten tot Duitsland is aan de Duitse bondspolitie.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Wanneer u naar of via Duitsland vliegt, bent u verplicht uw negatief testresultaat te laten zien, voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Ook moet u voor uw reis naar Duitslanduw  registratiebevestiging laten zien.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in Duitsland

Actuele ontwikkelingen en momenteel geldende coronamaatregelen kunt u per deelstaat nalezen op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits) en de website van de Duitse toeristenbond (infomatie in het Duits). Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied.

In Duitsland geldt een registratie-, test- en/of  quarantaineverplichting. Deze drie maatregelen worden hieronder verder uitgelegd. Bij aankomst in Duitsland moet u naast de aanmeldbevestiging ook een negatieve COVID-19- testuitslag kunnen laten zien.

In Duitsland is het openbaar leven tot een minimum beperkt

In heel Duitsland gelden er beperkende coronamaatregelen. Er is een zogenaamde regionale 'noodrem' van kracht, die gekoppeld is aan het regionale incidentiecijfer.

 •  > 100: wanneer de incidentie boven de 100 (per 100.000 inwoners/per 7 dagen) komt, dan sluiten de niet-essentiële winkels en de recreatieve voorzieningen. Winkelen op afspraak is dan nog wel mogelijk, maar alleen met een negatief testresultaat die is afgenomen op dezelfde dag. Informeert u zich van tevoren welke soort test wordt geaccepteerd.
  Van 22:00 tot 5:00 uur geldt een avondklok.
 • > 150: is het incidentiecijfer per week boven de 150 dan is ook winkelen op afspraak niet meer mogelijk.
 • > 165: als het incidentiecijfer boven de 165 komt, dan nemen scholen verdere maatregelen.

Wanneer de incidentie drie opeenvolgende dagen boven de drempelwaarde ligt, wordt er aan de zogenaamde noodrem getrokken. Door een sterke toename van het aantal coronabesmettingen kunnen verdere maatregelen worden getroffen.

Recreatieve overnachtingen zijn in heel Duitsland niet mogelijk. Neem voor zakelijke overnachtingen vóór vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven

Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Algemene informatie over de coronamaatregelen vindt u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels). Specifieke informatie over de coronamaatregelen in de deelstaten vindt u op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits). En op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits) kunt u ook meer informatie vinden over regionale regels.

In Duitsland geldt een registratie-, test- en/of  quarantaineverplichting. Deze drie maatregelen worden hieronder verder uitgelegd. Bij aankomst in Duitsland moet u naast de aanmeldbevestiging ook een negatieve COVID-19- testuitslag kunnen laten zien.

Registratie voor aankomst in Duitsland

 • Was u in de afgelopen 10 dagen in een corona risicogebied, hoogincidentiegebied of een virusvariantengebied? Dan moet u zich vóór aankomst in Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels). Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebeid.
 • Reist u met een vervoersbedrijf (bus, trein, vliegtuig etcetera) naar Duitsland en was u in de afgelopen 10 dagen in een virusvariantengebied? Dan geldt voor u een vervoersverbod.
 • Het aanmeldingsformulier vult u online helemaal in. De aanmeldbevestiging neemt u uitgeprint op reis mee. U kunt onderweg gecontroleerd worden en zonder dit document kunt u niet op reis.

Lees op de website van het Duitse Bondsministerie van Gezondheid (informatie in onder andere het Nederlands) alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen. Een overzicht met de uitzonderingen op de registratieplicht staan op dezelfde website (informatie in het Engels). Nederland is voor Duistland een hoogincidentiegebied.

Testverplichting voor alle reizigers die naar Duitsland reizen

 • Vooraf moet u zich op COVID-19 laten testen (maximaal 48 uur voor aankomst). Dit geldt ook voor reizigers die met de auto, bus, trein, vliegtuig, etcetera reizen.
 • Het testresultaat van een PCR-test of een antigeen-sneltest of de medische verklaring moet bevestigen dat u niet met het coronavirus bent geïnfecteerd. Deze informatie moet in het Engels, Duits of Frans zijn.
 • U moet de testuitslag of de medische verklaring voor de reis aan vervoerder of aan een mogelijke controle aan de grens kunnen laten zien.
 • Als het vóór vertrek niet mogelijk is om een test te doen, dan kan de vervoersmaatschappij zelf een test bij u afnemen of laten afnemen. Als het resultaat hiervan negatief is mag u naar Duitsland reizen.
 • Omdat de GGD in Nederland de testuitslag niet ter beschikking stelt, kunt u niet bij de Nederlandse GGD terecht als u voor Duitsland een testuitslag nodig heeft.
 • De testverplichting geldt voor iedereen vanaf 6 jaar.
 • Ook ingeënte, of gedeeltelijk gevaccineerde, reizigers moeten aan deze testplicht voldoen

Lees op de website van het Duitse Bondsministerie van Gezondheid meer informatie over de testverplichting (informatie in het Engels). Of u wordt gecontroleerd op de testverplichting is aan de Duitse autoriteiten. Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied.

Na aankomst gaat u verplicht in quarantaine

Reist u vanuit Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Duitsland, of was u in de 10 dagen (in Nedersaksen 14 dagen) voor aankomst in een ander coronarisicogebied, hoogincidentiegebied of virusvariantengebied Dan gaat u verplicht 10 en in sommige deelstaten 14 dagen, in thuisquarantaine.  De quarantaineperiode kan eerder worden beëindigd als u zich vanaf dag 5 van de quarantaine op COVID-19 laat testen (informatie in het Duits). Wanneer u tijdens de quarantaine coronasymptomen krijgt, moet u contact opnemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Ook bent u dan verplicht een tweede test te doen. Doet u geen test en heeft u na 10 of 14 dagen geen symptomen? Dan kunt u de quaranraine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

Per deelstaat kunnen regels voor quarantaine verschillen:

 • In Noordrijn-Westfalen is de thuisquarantaine niet nodig met bewijs van een negatieve coronatestuitslag. Voor inreis in Duitsland bestaat een testverplichting
 • In Nedersaksen kan de quarantaine niet voortijdig worden beëindigd wanneer u in de afgelopen 14 dagen in een hoogincidentiegebied (Nederland) of een virusvariantengebied was. De thuisquarantaine duurt in Nedersaksen 14 dagen.
 • In sommige deelstaten zijn gevaccineerde reizigers uitgezonderd op de quarantaineplicht. Het vaccin moet wel in Europa zijn toegelaten. Die uitzondering geldt soms ook voor reizigers die in de afgelopen 6 maanden met COVID-19 waren geïnfecteerd. Lees op de website van de deelstaat waar u (door)heen reist, of dit daar van toepassing is en op welke manier u dit moet bewijzen.

Een overzicht van alle deelstaten met verwijzing naar hun websites met deze en andere informatie over de coronapandemie vindt u op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).

Lees voor u op reis gaat goed welke regels er gelden (informatie in het Engels). Of bezoek de website van het Robert Koch Institut (het Duitse RIVM).

Informatie voor klein grensverkeer

Als u ten minste 1 keer per week tussen Nederland en de deelstaten Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen heen en weer reist, dan gelden voor u vaak andere regels. 

 • U moet zich verplicht 1 keer per week registreren op deze website, maar reist u dagelijks naar Duitsland (voor maximaal 24 uur), dan is er geen aanmeldverplichting.
 • Wanneer u naar Noordrijn-Westfalen gaat, dan is het voor grenspendelaars verplicht om dagelijks een coronatestuitslag te laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Lees meer over de uitzonderingen voor grenspendelaars op de website van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits). De Duitse werkgever in Noordrijn-Westfalen is verplicht twee keer per week zijn Nederlandse werknemers een gratis snel- of zelftest aan te bieden.
 • Gaat u voor bijvoorbeeld werk, studie, een beroepsopleiding naar de Nedersaksische landkreisen Aurich, Leer, Emsland, naar het graafschap Bentheim of de stad Emden, dan moet u als grenspendelaar een coronatestuitslag kunnen laten zien. U moet zich maximaal 2 keer per 6-daagse werkweek laten testen. Gaat u twee dagen achterelkaar naar Nedersaksen, dan hoeft u maar één negatieve testuitslag te laten zien. Voor de andere landkreisen in Nedersaksen geldt dit niet: u moet een coronatestuitslag kunnen overleggen. De test mag niet eerder dan 48 uur voor aankomst in Duitsland zijn afgenomen.
 • Wanneer de werkgever hygiëneregels en een coronaprotocol heeft opgesteld en deze op de werkplek worden toegepast, is de quarantaine voor grenspendelaars in Noordrijn-Westfalen niet verplicht. In Nedersaksen is de quarantaine ook niet verplicht, als de werkgever daarnaast schriftelijk bevestigt dat de opgestelde hygiëneregels en coronaprotocol worden toegepast.
 • Als u in de 10 dagen voor uw bezoek aan Noordrijn-Westfalen in een virusvariantengebied bent geweest dan gelden er afwijkende regels. Lees meer in de faq’s van de deelstaatregering  van Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).
 • Grenswerkers, grensscholieren en -studenten zijn in Nederland uitgezonderd op de thuisquarantaine en de testverplichting. Lees op de website van de Nederlandse regering precies na aan welke eisen u moet voldoen bij terugkeer naar Nederland. Reizigers met een ander reisdoel in Nederland lezen op de website van de Rijksoverheid welke beperkingen van kracht zijn.

Specifieke informatie over de inreisbepalingen voor de grenspendelaars in de deelstaten leest u in de verordening van de deelstaat Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits). Voor informatie over de versoepeling van de testverplichting voor grenspendelaars in Nedersaksen leest u op de website van Duitse autoriteiten in Aurich, Leer, Emsland, Bentheim of Emden (informatie in het Duits). Meer informatie over reizen naar buurlanden van Nederland vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Duitsland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven