Reisadvies België | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-09-2020 | Nog steeds geldig op: 29-09-2020

België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. De Belgische overheid raadt reizen (waaronder toerisme) naar België sterk af vanuit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (rode zones). Reizigers uit deze drie provincies die voor een noodzakelijke reis toch reizen moeten zich bij verblijf langer dan 48 uur laten testen in één van de Belgische afnamecentra. En ook 14 dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine bij vrienden, familie of in een hotel. De quarantaine mag onderbroken worden voor het noodzakelijke doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Voor noodzakelijke reizen korter dan 48 uur geldt geen quarantaine- en testplicht meer. Reizigers uit andere provincies in Nederland krijgen het advies 14 dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine te gaan en zich daar te laten testen. Daarom gaat de kleur van het hele Nederlandse reisadvies voor België van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Het aantal besmettingen is nog steeds hoog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant. Na een verblijf in deze gebieden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Komt u uit een ander gebied in België? Dan hoeft u bij terugkeer in Nederland NIET in quarantaine te gaan. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s’, ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies België
Download 'Kaart bij reisadvies België' (PDF, 606 kB)

Reischecklist België

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak België favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor België heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in België een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in België een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar België. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er plaatselijk gelden in België. Er kunnen in België andere maatregelen gelden dan in Nederland. In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in alle andere openbare gelegenheden waar afstand houden moeilijk is (horeca, winkels, winkelcentra en bij contactberoepen, evenementen en betogingen). Plaatselijk gelden strengere maatregelen voor het dragen van mondkapjes, zoals in drukke winkelstraten. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de websites van gemeenten en of provincies om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.
 • De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die zakendoen in België. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus in België.
 • In alle negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een algemene draagplicht voor mondkapjes op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar België. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen naar België

In (de 19 gemeenten van) het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (de 9 districten van) de stad Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen hoger dan in de rest van België.  Na een verblijf in deze gebieden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Komt u uit een ander gebied in België? Dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen uit de rest van dit land voor Nederland.

Reisadvies van België voor Nederland

Het Belgisch reisadvies voor Nederland is te vinden op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • De Belgische overheid raadt alle reizen vanuit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht (rode zones) naar België sterk af. Reizigers uit rode zones die voor een noodzakelijke reis langer dan 48 uur in België verblijven moeten zich laten testen in één van de Belgische afnamecentra en veertien (per 1 oktober: zeven) dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine bij vrienden/familie of in een hotel. De quarantaine mag worden onderbroken voor het noodzakelijke doel van de reis (bijv. een zakelijke vergadering of begrafenis). Voor noodzakelijke reizen korter dan 48 uur geldt geen quarantaine- en testplicht meer.

 • Reizigers uit andere provincies in Nederland (oranje zone) krijgen het advies om veertien (per 1 oktober: zeven) dagen of voor de duur van het verblijf, in zelfquarantaine te gaan en zich te laten testen in België.

 • De Belgische overheid verplicht alle reizigers uit heel Nederland die LANGER dan 48 uur in België verblijven binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Reizigers uit rode zones (Noord en Zuid-Holland en Utrecht) ontvangen dan een activatiecode om zich te laten testen in één van de Belgische afnamecentra.

 • Doorreizigers, grensarbeiders of chauffeurs van goederen- en vrachtverkeer die korter dan 48 uur in België verblijven worden niet opgeroepen om zich te laten testen en hoeven niet in quarantaine.

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in België. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Voor meer informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de Nederlandstalige website van de Belgische overheid raadplegen.

Terrorisme

Belgische autoriteiten handhaven de verscherpte veiligheidsmaatregelen. Het risico op aanslagen blijft bestaan. Blijf alert en volg de instructies van de Belgische autoriteiten op.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Passenger Locator Form (PLF)

Reizigers (Nederlanders en andere nationaliteiten) die voor een noodzakelijke reis naar België reizen voor LANGER dan 48 uur, en personen die terugkeren in België na een verblijf van LANGER dan 48 uur in het buitenland moeten een Passenger Locator Form (PLF) invullen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. De Belgische autoriteiten hebben aangekondigd dat de politie gerichte controles zal uitvoeren op naleving van deze maatregel. Personen uit rode zones (Noord en Zuid-Holland en Utrecht) ontvangen daarna een activatiecode om zich te laten testen in één van de Belgische afnamecentra. Alleen testen die zijn afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend.

Meer informatie over preventief testen en testlocaties vindt u op deze Nederlandstalige website over contactonderzoek in België

Meer informatie over de quarantainemaatregelen bij aan- of terugkomst in België vindt u op de Nederlandstalige website van de Belgische overheid. 

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in België op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen, de provincie Luik en de provincie Waals-Brabant ligt het gemiddeld aantal coronabesmettingen hoger dan in de rest van België. Na verblijf in deze gebieden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Dit hoeft niet als u er alleen doorheen bent gereden zonder te stoppen. Komt u uit een ander gebied in België? Dan hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in quarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen uit de rest van dit land voor Nederland.

Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe corona besmettingen in Nederland. Lees hier wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Maatregelen coronavirus

In heel België geldt de verplichting voor personen vanaf 12 jaar in het openbaar vervoer, op luchthavens en in alle andere openbare gelegenheden waar afstand houden moeilijk is (horeca, winkels, winkelcentra en bij contactberoepen, evenementen en betogingen). Plaatselijk gelden strengere maatregelen voor het dragen van mondkapjes, zoals in drukke winkelstraten. Raadpleeg voordat u vertrekt naar België en tijdens uw verblijf in België regelmatig de websites gemeenten en of provincies om u goed te informeren over de daar geldende maatregelen.

Voor meer informatie over de landelijke maatregelen in België kunt u de Nederlandstalige website van de Belgische overheid raadplegen.

In alle negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Antwerpen geldt een algemene draagplicht voor mondkapjes op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen. De (lokale) politie voert strenge controles uit op de naleving van deze maatregel en schrijft boetes uit.

Voor meer informatie over de maatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunt u de Nederlandstalige website van het gewest raadplegen.

De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor ondernemers die zakendoen in België. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het coronavirus in België.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg ook altijd de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in België vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor België bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in België en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Brussel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brussel.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven