Reisadvies Andorra | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van Andorra is geel. Bij terugkeer uit Andorra naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Andorra

 • Reizigers uit Nederland mogen Andorra inreizen en hoeven bij aankomst niet in quarantaine. Maar let op: er zijn inreisregels.
 • Alle personen vanaf 6 jaar die 3 of meer nachten in Andorra willen doorbrengen, moeten één van de volgende bewijzen kunnen laten zien:
  • een negatieve PCR- of antigeentest. De PCR-test mag maximaal 72 uur vóór aankomst zijn afgenomen, de antigeentest 48 uur voor aankomst in Andorra, of;
  • een bewijs van volledige vaccinatie, of;
  • een bewijs van herstel van COVID-19.
 • U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Andorra inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen, of via uw telefoon/mail laten zien. Uw bewijs moet in de Engelse, Franse, Spaanse of Catalaanse taal zijn. De volgende informatie moet op het document vermeld staan: naam reiziger, nummer reisdocument, datum test, gegevens testlocatie, gebruikte techniek en de negatieve uitslag.

Terugreis naar Nederland

Kaart bij reisadvies Andorra
Download 'Kaart bij reisadvies Andorra' (PDF, 90 kB)

Reischecklist Andorra

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: Maak Andorra favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Parijs.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Andorra is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen. Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Andorra heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig. Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Andorra. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Andorra. Er kunnen in Andorra andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Andorra. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

In Andorra is de besmettingsgraad van het coronavirus hoog.

Natuurgeweld

In de wintersportgebieden van Andorra komen lawines voor. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Andorra en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Andorra inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen of in digitale vorm kunnen laten zien (via uw telefoon/mail).

Reizigers uit Nederland mogen Andorra inreizen en hoeven bij aankomst niet in quarantaine. Maar let op: er zijn inreisregels.

Alle personen vanaf 6 jaar die 3 of meer nachten in Andorra willen doorbrengen, moeten één van de volgende bewijzen kunnen laten zien:

 • een negatieve PCR- of antigeentest. De PCR-test mag maximaal 72 uur vóór aankomst zijn afgenomen, de antigeentest 48 uur voor aankomst in Andorra, of;
 • een bewijs van volledige vaccinatie, of;
 • een bewijs van herstel van COVID-19.

Het vaccinatie-, test-  of herstelbewijs moet u in papier- of digitale vorm (via uw telefoon/mail) kunnen laten zien en moet in de Engelse, Franse, Spaanse of Catalaanse taal zijn.

De volgende informatie moet op het document vermeld staan: naam reiziger, nummer reisdocument, datum test, gegevens testlocatie, gebruikte techniek en de negatieve uitslag.

Reizigers met de Franse, Spaanse of Portugese nationaliteit zijn vrijgesteld van deze verplichting door de bestaande gezondheidsconventies tussen Andorra en deze landen. Reizigers afkomstig uit de ‘groene landen’ hoeven ook geen negatieve test te laten zien.

Kijk voor meer informatie op de website van de Andorraanse overheid (informatie in het Engels, Catalaans en Frans.

Coronavirus COVID-19 Andorra

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Andorra stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken en op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels).

U hoeft in de buitenlucht geen mondkapje meer te dragen, behalve in situaties waarbij veel mensen aanwezig zijn en de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht in binnenruimtes voor personen vanaf 8 jaar en wordt aanbevolen voor personen vanaf 6 jaar.

Restaurantbezoek

Het serveren van maaltijden is toegestaan tussen 11.30 uur en 16.30 uur en tussen 19.00 uur en 00.00 uur. Buiten deze tijden kunnen maaltijden worden afgehaald.
Het aantal gasten per tafel is beperkt tot 8 personen binnen en 10 personen buiten, behalve als het om een grotere groep gaat die tot hetzelfde gezin of gezelschap behoort. De restaurants houden een klantenregister bij. Van tevoren reserveren wordt aangeraden.

Toeristische attracties

Er zijn bij alle toeristische attracties maatregelen genomen om de sanitaire veiligheid van bezoekers en personeel te waarborgen. Het dragen van een gezichtsbedekkend masker in binnen- en buitenruimtes is verplicht.
Sommige attracties kunnen extra maatregelen toepassen. De reiziger wordt aangeraden vooraf contact op te nemen en te checken wat de openingstijden zijn en welke maatregelen worden toegepast.

Musea

Om de sanitaire veiligheid te waarborgen is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan. Bezoekersstromen worden gecontroleerd bij de ingang en bezoekers moeten gepaste afstand houden van elkaar. Betalen kan alleen met een betaalkaart.

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Andorra. Er kunnen in Andorra andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of bed and breakfast). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.

Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Andorra vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Andorra bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Andorra

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Andorra de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Andorra bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Andorra en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Andorra

Er is geen Nederlandse ambassade in Andorra. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Parijs, Frankrijk.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Parijs.

Naar boven