Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Frankrijk

De Franse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Frankrijk.

Laatste update: 26 maart 2020 - 15:37

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies aangepast?

De Franse regering heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. In heel het land gelden beperkende maatregelen.

Wat is de actuele status in Frankrijk?

De Franse overheid heeft nieuwe maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Reizen naar en door Frankrijk kan alleen met een geldige reden. Er is beperkt openbaar vervoer en vliegverkeer. De buitengrenzen van het Schengen gebied zijn gesloten, behalve voor Europeanen met een vaste verblijfplaats in de EU of terugkerende Franse onderdanen.

In heel Frankrijk geldt dat vanaf 17 maart 12:00 uur burgers wordt gevraagd thuis te blijven, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, mantelzorg of werk dat niet thuis gedaan kan worden. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations en andere essentiële voorzieningen.

Meer informatie over het coronavirus in Frankrijk op de website van de Franse regering en de website van het Franse ministerie van Binnenlandse zaken.

Restricties

In heel Frankrijk geldt dat burgers wordt gevraagd thuis te blijven, behalve voor boodschappen, artsenbezoek, mantelzorg, lichaamsbeweging binnen 1 kilometer van de woon- of verblijfplaats, of werk dat niet thuis gedaan kan worden. In dat geval is een aparte werkgeversverklaring verplicht. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations en andere essentiële voorzieningen.

In Frankrijk gaan steeds meer departementen en steden over op een avondklok. Zo is met ingang van zondag 22 maart in Monaco een avondklok ingesteld van 22:00 tot 5:00 uur. Alleen voor strikt noodzakelijke zaken mag men nog de straat op binnen dit tijdvak.

Meer informatie over het coronavirus in Frankrijk op de website van de Franse regering en de website van het Franse ministerie van Binnenlandse zaken.

Ik ben in Frankrijk, kan ik nog terug naar Nederland?

Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Het is nog wel mogelijk om met de auto, de trein of het vliegtuig vanuit Frankrijk naar Nederland te reizen. Er is echter beperkt openbaar vervoer, trein- en vliegverkeer mogelijk.

Reizen naar Frankrijk wordt ontraden, tenzij strikt noodzakelijk. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw vervoersmaatschappij en/of touroperator om te verifiëren of u de gewenste of geplande vlucht of trein kunt nemen.

Mocht u gaan reizen: respecteer de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen. En houd het nieuws en de verkeersinformatie goed in de gaten.

Reist u per vliegtuig, volg dan de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Reist u per auto, kijk dan via de overzichtspagina 'veelgesteld vragen reisadvies' ook op de webpagina's van de landen die grenzen aan Frankrijk.

Let op!

Reizigers die naar of door Frankrijk reizen wordt aangeraden het formulier attestation de déplacement dérogatoire (verklaring reden tot plaatsing) in te vullen of over te schrijven en daarin de reden van de reis aan te geven. Kruis  het. 4e hokje aan,  'déplacements pour motif familial impérieux'  en voeg handmatig toe: 'Retour aux Pays-Bas'.

Wat moet ik doen als ik in Frankrijk wil of moet blijven?

In dit geval dient u de voorschriften van de nationale en lokale autoriteiten te volgen. Voor alle in Frankrijk verblijvende personen, Fransen en mensen met een andere nationaliteit, gelden dezelfde maatregelen. Er is sprake van een nationale noodsituatie waarin van iedereen begrip, medewerking en solidariteit wordt gevraagd.

Lees de officiële tekst van de noodmaatregelen (tekst in het Frans).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Frankrijk wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Door u aan te melden voor de informatieservice krijgt u een e-mail bij een aanpassing van het reisadvies, krijgt u sms bij een (dreigende) crisis, weet dat ambassade dat u in het land bent en kan u extra informatie ontvangen van de ambassade, bijvoorbeeld over consulaire dienstverlening.

BijzondereBijstandBuitenland.nl is bedoeld om Nederlanders die in het buitenland gestrand zijn vanwege de coronacrisis, te helpen en naar huis te krijgen. Zie voor meer informatie de eerste vraag bovenaan deze pagina.