Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Duitsland

De Duitse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Duitsland.

Update: 27 maart 2020 - 17:27

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Waarom is het reisadvies gewijzigd?

De Duitse regering heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. In heel het land gelden beperkende maatregelen.

Wat is de actuele situatie in Duitsland?

Andere dan noodzakelijk reizen worden sterk ontraden. Scholen en alle niet-essentiële plaatsen en winkels zijn gesloten, behalve levensmiddelenwinkels, apotheken, benzinestations en andere essentiële voorzieningen.Hotelovernachtingen voor toeristische bezoeken zijn in enkele deelstaten verboden.

Sinds 22 maart geldt voor alle deelstaten een zogenoemd contactverbod, waarbij mensen in het openbaar nog maar met maximaal twee personen mogen samenkomen. Uitzonderingen zijn er voor gezinsleden en mensen die samen in een huishouden leven. Het verbod wordt streng gehandhaafd en op overtredingen staan forse boetes. In enkele deelstaten gelden nog verdere beperkingen – deze zijn op de websites van de betreffende deelstaat terug te vinden.

Kijk voor actuele informatie op de website van het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ik ben nu in Duitsland of maak een tussenstop in Duitsland kan ik nog wel terug naar Nederland?

Tot op heden zijn er geen beperkingen voor het reizen naar Nederland.

Ik woon in Duitsland. Kan ik daar nog terug naar toe?

Tot op heden zijn er geen grenssluitingen Nederland-Duitsland in de reisrichting Duitsland.

Gaat er nog vliegverkeer naar Duitsland?

Het is nog wel mogelijk om met auto, bus, trein of het vliegtuig tussen Nederland en Duitsland te reizen. Openbaar vervoer, trein- en vliegverkeer zijn ingeperkt. Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen reduceert of schrapt alle vluchten. Kijk voor de meest recente informatie op de website van het betreffende vliegveld en – luchtvaartmaatschappij en volg de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Duitsland wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.