Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies België

De Belgische overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor België.

Update 20 maart 2020 - 17:25

Hulp gestrande reizigers

Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Deze regeling geldt alleen voor gestrande Nederlandse reizigers die wereldwijd als gevolg van het coronavirus in de problemen zijn gekomen - en die niet op een andere manier naar huis kunnen terugkeren.

Heeft u geen internet of heeft u hulp nodig bij de online registratie? Bel dan +31 247 247 247 (24 uur per dag, 7 dagen per week). NB. Vanwege drukte aan de telefoon kan de wachttijd oplopen.

Wat is de actuele situatie in België?

In België geldt een gebod om thuis te blijven en een verbod om van en naar het buitenland te reizen met uitzondering van dwingende redenen. Bezoeken aan België om andere redenen dan werk (toerisme, bezoek tweede huis, tanken etc.) zijn verboden en kunnen worden bestraft.  

Lees de actuele informatie van de federale overheid in België over corona.

Ik ben nu in België of maak een tussenstop in België. Kan ik nog wel terug naar Nederland?

Personen van EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK kunnen - zolang de verbindingen niet worden afgeschaft - met de trein, andere vlucht of de auto naar Nederland terugreizen.

Er gelden verscherpte toegangsvoorwaarden voor personen vanuit derde landen die naar Europa willen reizen (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK). Dit betekent dat personen die niet onder de uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen. Zie de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Kijk op de website van Brussels Airport (LINK: https://www.brusselsairport.be/alerts/nl/are-you-worried-about-the-coronavirus) voor de luchtvaartmaatschappijen die niet meer vliegen vanaf Brussels Airport (Brussel-Nationaal / Brussel-Zaventem)

Op de webiste van Charleroi Airport (https://www.brussels-charleroi-airport.com/nl/coronavirus)  vindt u informatie over voor de luchtvaartmaatschappijen die niet meer vliegen vanaf Brussels Charleroi Airport.

Als uw luchtvaartmaatschappij uw vlucht geannuleerd heeft en u niet meer naar huis kunt, dan kunt u contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij. Op de website van Brussels Airport vindt u een lijst met contactgegeven s van de luchtvaartmaatschappijen (https://www.brusselsairport.be/nl/contact/airlines).

Is er nog vliegverkeer naar België?

Een groot aantal luchtvaartmaatschappijen reduceert of schrapt alle vluchten. Hieronder een overzicht van verschillende luchtvaartmaatschappijen:

  • Vanaf 21 maart zet luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines alle vluchten tijdelijk stop. De herstart staat voorlopig gepland op 20 april.
  • Vanaf 22 maart stopt Air Antwerp met alle vluchten.
  • Luchtvaartmaatschappij KLM houdt tot negentig procent van de vliegtuigen aan de grond.
  • Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt vanaf dinsdag 24 maart 24:00 alle vluchten schrappen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Is grensarbeid nog toegestaan (bijvoorbeeld Nederlanders die werken in België)?

Ja, grensarbeiders mogen hun activiteiten blijven uitvoeren binnen de limieten van de opgelegde maatregelen die in elk land gelden. De opgelegde maatregelen en de handhaving in Nederland en België kunnen van elkaar verschillen.

Reizen van en naar België, zolang de trein- of vluchtverbindingen worden behouden, zijn strikt beperkt tot:

houders van een speciale verblijfstitel type D, P of S afgegeven door de Directie Protocol van de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, als onderdeel van hun officiële / diplomatieke taken.

aan hun gezinsleden met een speciale verblijfstitel type D, P of S, enkel om in aanwezigheid van de functiehouder te kunnen reizen.

Andere gezinsleden of personen mogen momenteel niet naar België komen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in België wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.