NederlandWereldwijd

Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering als ik in het buitenland ga wonen en werken?

Als u buiten Nederland gaat wonen en werken, kunt u meestal geen Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Wat u moet doen, hangt af van de duur van uw verblijf, het soort werk dat u doet en het land waar u gaat werken.

Ik ga in een EU-land of een verdragsland werken

Gaat u voor een niet-Nederlandse werkgever werken in een EU-land of een verdragsland? Dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. Het maakt niet uit hoelang u in het buitenland gaat werken. Stop uw Nederlandse zorgverzekering en sluit een nieuwe verzekering af in uw werkland.

Ik ga buiten de EU of een verdragsland werken

Gaat u langer dan 3 maanden voor een niet-Nederlandse werkgever werken buiten een EU-land of een verdragsland? Dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. Stop uw Nederlandse zorgverzekering en sluit een nieuwe verzekering af in uw werkland.

Let op: Veel bedrijven hebben iets geregeld voor de zorgverzekering van hun werknemers. Vraag dit na bij uw werkgever.

Hoe regel ik zelf een zorgverzekering in het buitenland?

Uitzonderingen

In een aantal gevallen kunt u uw Nederlandse zorgverzekering wel aanhouden als u langer dan 3 maanden in het buitenland gaat wonen en werken:

  Werkt u korter dan 24 maanden in een EU-/EER-land of Zwitserland voor een Nederlands bedrijf? Dan behoudt u uw Nederlandse zorgverzekering. U heeft in uw woonland een A1-formulier nodig om te laten zien dat u verzekerd bent.

  Vraag het A1-formulier/detacheringsverklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

  Wordt u naar een land buiten de EU/EER of Zwitserland gedetacheerd? Dan verschilt het per land of u verzekerd kunt blijven.

  Vraag het Certificate of Coverage/detacheringsverklaring aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

  Werkt u op een Nederlandse ambassade of consulaat in het buitenland? Dan behoudt u uw Nederlandse zorgverzekering.

  Als u in Nederland en in het buitenland werkt, kunt u in bepaalde gevallen uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. De SVB bepaalt dit.

  Neem contact op met de SVB

  Bent u als Nederlandse militair uitgezonden naar het buitenland? Dan blijft u verplicht verzekerd in Nederland. Dat geldt ook voor gezinsleden die bij u wonen als u uitgezonden bent naar een land buiten de EU/EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk. Bent u uitgezonden naar een land binnen de EU/EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk? Dan kunnen uw gezinsleden hun Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden.

  Zorgverzekering voor gezinsleden

  Verhuizen uw gezinsleden met u mee? Dan heeft dat waarschijnlijk ook gevolgen voor hun zorgverzekering. Ga de mogelijkheden na bij uw zorgverzekeraar.

  Ook regelen als u gaat verhuizen naar het buitenland

  Contact

  Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
  Neem contact op met ons.

  Ook nuttig