NederlandWereldwijd

Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering als ik ga reizen in het buitenland?

Gaat u korter dan 1 jaar reizen in het buitenland? Dan houdt u uw zorgverzekering in Nederland aan. Gaat u langer dan 1 jaar op reis naar het buitenland? Dan bepaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of u uw Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden.

Let op:

Gaat u werken tijdens uw reis? Dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering meestal niet aanhouden. Het maakt niet uit hoe lang u op reis gaat. Neem in dit geval contact op met de SVB.

Korter dan 1 jaar naar het buitenland

Als u korter dan 1 jaar gaat reizen, dan bent u verplicht om in Nederland een zorgverzekering te hebben. Vraag bij uw zorgverzekeraar naar de dekking van uw zorgpolis in het buitenland. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Europese zorgverzekeringspas

Gaat u reizen in een EU/EER-land of in Zwitserland? Vraag dan bij uw zorgverzekeraar een Europese zorgverzekeringspas (EHIC) aan. U heeft daarmee recht op noodzakelijke medische zorg in het land waar u reist.

Lees meer over de Europese zorgverzekeringspas (EHIC)

Tussen 1 en 3 jaar naar het buitenland

Gaat u langer dan 1 jaar maar korter dan 3 jaar reizen? Dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering alleen aanhouden als u in Nederland verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Weet u niet of u verzekerd bent voor de Wlz? Kijk dan op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Kies daar de situatie die bij u past om te zien of u verzekerd bent voor de Wlz.

Kijk op SVB.nl of u verzekerd bent voor de Wlz

Staat uw situatie daar niet bij of komt u er niet uit? Vraag dan een onderzoek Wlz aan bij de SVB. De SVB bepaalt dan of u verzekerd bent voor de Wlz.

Vraag een onderzoek Wlz aan bij de SVB

Geen Nederlandse zorgverzekering meer?

Bepaalt de SVB dat u uw Nederlandse zorgverzekering niet kunt aanhouden? Zeg dan uw zorgverzekering zo snel mogelijk op. Zet ook uw eventuele zorgtoeslag stop. U moet dan een zorgverzekering in het buitenland of een internationale zorgverzekering afsluiten.

Hoe regel ik zelf een zorgverzekering in het buitenland?

Wat is een internationale zorgverzekering?

Langer dan 3 jaar naar het buitenland

Gaat u langer dan 3 jaar naar het buitenland om te reizen? Dan kunt u uw zorgverzekering in Nederland niet aanhouden. U kunt dan een zorgverzekering in het buitenland of een internationale zorgverzekering afsluiten.

Hoe regel ik zelf een zorgverzekering in het buitenland?

Wat is een internationale zorgverzekering?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.