NederlandWereldwijd

Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering als ik in het buitenland ga wonen maar in Nederland blijf werken?

Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.

Wel is het goed bij uw zorgverzekeraar na te vragen hoe u bent verzekerd in het buitenland.

Medische zorg in het buitenland

Nederland heeft met een aantal landen afspraken gemaakt over medische zorg. Dat zijn de zogenoemde verdragslanden.

Woont u in een verdragsland?

Als u in een verdragsland woont, dan kunt u zich via uw Nederlandse zorgverzekering aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland. U heeft een formulier nodig om te laten zien dat u in Nederland premie betaalt: het S1-formulier. U vraagt dit formulier aan bij uw eigen zorgverzekeraar in Nederland.

Woont u niet in een verdragsland?

Woont u niet in een verdragsland? Vraag dan bij uw Nederlandse zorgverzekeraar na hoe u bent verzekerd in een land waar Nederland geen zorgverdrag mee heeft. 

Zorgverzekering gezinsleden

Uw gezinsleden kunnen hun Nederlandse zorgverzekering alleen behouden als zij ook in Nederland werken. Als u in een verdragsland woont, kunt u uw gezin in bepaalde gevallen ook laten meeverzekeren. U betaalt dan een zogenoemde verdragsbijdrage aan het CAK.

Woont u in een verdragsland? Meld dan aan uw zorgverzekeraar in uw woonland dat u gezinsleden heeft. De zorgverzekeraar bepaalt of uw gezinsleden kunnen worden meeverzekerd.

Woont u niet in een verdragsland of beoordeelt de lokale zorgverzekeraar dat u uw gezinsleden niet kunt meeverzekeren? Sluit dan een zorgverzekering voor hen af in uw woonland.

Hoe regel ik zelf een zorgverzekering in het buitenland?

Ook regelen als u gaat verhuizen naar het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.

Ook nuttig