Nederland Wereldwijd

Hoelang duurt het om een visum voor Nederland te krijgen?

Hoelang het duurt voordat u een visum krijgt voor Nederland, hangt af van uw situatie. Zoals in welk land u de aanvraag doet. En of u bij de aanvraaglocatie al uw documenten heeft ingeleverd. U krijgt binnen 45 dagen bericht over uw aanvraag.

Vanaf 6 maanden voor vertrek: Afspraak maken

Wilt u een Schengen- of luchthaventransitvisum voor Nederland aanvragen? Dat kan op zijn vroegst 6 maanden voor uw reis. U maakt een afspraak bij een aanvraaglocatie in uw land. Bij sommige aanvraaglocaties is het druk. Plan daarom ruim voor vertrek een afspraak in. Zo is er genoeg tijd voor behandeling van uw aanvraag. En weet u ruim op tijd of het visum krijgt en naar Nederland kunt reizen.

Schengenvisum aanvragen

Luchthaventransitvisum aanvragen

Bent u zeevarende? Dan kunt u op zijn vroegst 9 maanden voor uw reis een visum voor Nederland aanvragen.

Maximaal 45 dagen: Aanvraag is verwerkt

Heeft u een Schengen- of luchthaventransitvisum voor Nederland aangevraagd? Uw aanvraag is normaal gesproken binnen 15 tot 22 kalenderdagen verwerkt. Het duurt langer als u meer documenten moet laten zien. Maar het duurt nooit langer dan 45 kalenderdagen.

Waarschuwing: Door drukte duurt het nu vaak langer dan 15 kalenderdagen om een visumaanvraag te verwerken. Houd hier rekening mee en doe uw aanvraag ruim van te voren. Het kan vanaf 6 maanden voor vertrek.

Paspoort ophalen of laten opsturen

U krijgt een e-mail als uw aanvraag klaar is. U weet dan nog niet of u het visum heeft gekregen. U kunt uw paspoort ophalen of laten opsturen. Dit verschilt per land. Als uw aanvraag is goedgekeurd, is het visum in uw paspoort geplakt.

Haalt u uw paspoort op? Houd rekening met reistijden van en naar de aanvraaglocatie. Laat u uw paspoort opsturen? Houd rekening met verzendtijden. Tijdens uw afspraak bij de aanvraaglocatie krijgt u hier meer informatie over.

Contact

De status van uw visumaanvraag volgt u online. We hebben hier geen extra informatie over. Is uw visumaanvraag afgewezen? Wij hebben geen extra informatie over de reden van de afwijzing. Het heeft dan ook geen zin om daarover contact met ons op te nemen.

Heeft u een andere vraag? Dan helpen wij u graag verder.

Neem contact op met ons