NederlandWereldwijd

Ik bezoek meerdere Schengenlanden. Voor welk land moet ik een visum aanvragen?

Wilt u een visum voor Nederland aanvragen? Maar bezoekt u naast Nederland ook andere landen in het Schengengebied? Vraag het visum alleen aan voor het land van uw belangrijkste reisdoel. Anders wordt uw aanvraag afgewezen. 

Let op: Weet u niet zeker of u een visum nodig heeft voor uw reis naar het Nederland? Check of u een visum nodig heeft.

Vraag visum aan voor land met belangrijkste reisdoel

Als u meerdere landen in het Schengengebied bezoekt, moet u uw visum aanvragen voor het land van uw belangrijkste reisdoel. Dat betekent: de belangrijkste reden dat u naar het Schengengebied reist.  

Een reisdoel kan zijn: 

  • vakantie (toerisme)
  • zaken
  • bezoek aan familie of vrienden

Bekijk de landen in het Schengengebied

Verschillende reisdoelen

Heeft u verschillende reisdoelen? Bedenk dan wat de belangrijkste reden is dat u naar een land in het Schengengebied reist. Vraag het Schengenvisum aan voor het land van dat reisdoel. 

Zelfde reisdoel voor elk land

Is uw reisdoel voor meerdere landen hetzelfde, bijvoorbeeld vakantie? Vraag het visum dan aan voor het Schengenland waar u het langste wilt blijven. Blijft u even lang in elk land? Vraag het visum dan aan voor het eerste Schengenland dat u wilt bezoeken.

Schengenvisum aanvragen

Moet u met uw reisplannen een Schengenvisum aanvragen voor Nederland? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.

Lees hoe u een Schengenvisum voor Nederland aanvraagt

Moet u het Schengenvisum aanvragen voor een ander land? Vraag bij de ambassade van dat land na hoe en waar u het Schengenvisum kunt aanvragen. 

Informatie: Maak alleen een afspraak voor een visumaanvraag bij de ambassade van het land met uw belangrijkste reisdoel. Kunt u daar niet snel genoeg een afspraak maken? Probeer het later opnieuw. Een afspraak maken bij een ambassade van een ander land heeft geen zin. Uw visumaanvraag wordt dan afgewezen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.

Neem contact op met ons